Στο παρά πέντε σπεύδουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη οι δανειολήπτες μετά τον αιφνιδιασμό

Στο παρά πέντε σπεύδουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη οι δανειολήπτες μετά τον αιφνιδιασμό
Οι δανειολήπτες …κυνηγούν το χρόνο καθώς τους απομένουν λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας που  είναι η Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018
«Τρέχουν» να προλάβουν οι δανειολήπτες που θέλουν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη μετά την απροσδόκητη απόφαση της κυβέρνησης να τον αποσύρει και στη θέση του να φέρει μια νέα νομοθετική διάταξη με την υπόσχεση να προστατεύει την πρώτη κατοικία χωρίς ακόμη να έχει δώσει στη δημοσιότητα το νέο πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να το ανακοινώσει στα τέλη Δεκεμβρίου.
Οι δανειολήπτες …κυνηγούν το χρόνο καθώς τους απομένουν λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας που  είναι η Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018.
Οι δικηγόροι που ασχολούνται με το νόμο Κατσέλη διαπιστώνουν ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η πελατεία τους και περισσότεροι από δέκα πολίτες την ημέρα περνούν από τα γραφεία τους και ζητούν νομική υποστήριξη με την προοπτική να καταθέσουν αίτηση μαζί με το φάκελο των δικαιολογητικών στα Ειρηνοδικεία που είναι αρμόδια να εξετάσουν το αίτημά τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, αναμένεται να αποφασίσουν για δάνεια συνολικής αξίας 18 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε περισσότερες  από 150.000 υποθέσεις.
Σύμφωνα με εκπροσώπους δικηγορικών γραφείων το 60% με 70% των δανειοληπτών απέσπασαν θετικές αποφάσεις από τα Δικαστήρια επιτυγχάνοντας «κούρεμα» της αρχικής οφειλής και πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής των δανείων  που σε αρκετές  περιπτώσεις το ποσό της μηνιαίας καταβολής ήταν συμβολικό. Το υπόλοιπο 30 %με 40%  δεν πέτυχε κάτι ουσιαστικό καθώς αποδείχτηκε ότι είχαν την ικανότητα να πληρώσουν  το δάνειο τους.
Οι βασικές προϋποθέσεις ένταξης ενός οφειλέτη στο νόμο Κατσέλη είναι το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα τους, να μην υπερβαίνει τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», προσαυξημένες κατά 70%.
Με τα σημερινά δεδομένα, για ένα άτομο θα πρέπει να είναι μέχρι 1.159,4 ευρώ, για ζευγάρι τα 1.972 ευρώ, για ζευγάρι με ένα παιδί 2.448 ευρώ, με δυο παιδιά 2.924 ευρώ και με τρία παιδιά 3.400 ευρώ. Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, κατά το διάστημα συζήτησης της αίτησης, να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο 220.000 ευρώ και κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Πάντως η Πανελλήνια  Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «ηΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» κάνει λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης έναντι των δανειοληπτών που προχωρά σε κατάργηση του νόμου Κατσέλη και την αντικατάστασή του με άλλο νόμο!  
Η ΠΟΜΕΚ  υποστηρίζει  ότι πρέπει να λειτουργεί ως ένα  μόνιμο εργαλείο αντιμετώπισης της υπερχρέωσης και απεγκλωβισμού χιλιάδων υπερχρεωμένων νοικοκυριών που χωρίς δική τους ευθύνη βρέθηκαν σε πολύ δυσχερή οικονομική κατάσταση, και να διασφαλίζει την προστασία της κύριας κατοικίας και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να κατεβάσει την αξία του ακινήτου και πρώτης κατοικίας  στην περιοχή των 100.000 ευρώ και να φθάσει στις 150.000 ευρώ ανάλογα με τα μέλη της  οικογένειας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Νίκος Θεοδωρόπουλος

BREAKING NEWS