Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το 1 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση στους λογαρισμούς της ΔΕΗ φέρνει 35 εκατ. στα ταμεία

tags :
Το 1 ευρώ επιπλέον επιβάρυνση στους λογαρισμούς της ΔΕΗ φέρνει 35 εκατ. στα ταμεία
Tα ΕΛΤΑ ως «θύμα» αν γίνουν όλοι οι λογαριασμοί ηλεκτρονικοί
“Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια” χτύπησε η διοίκηση Παναγιωτάκη της ΔΕΗ που συνεχίζει να εκπλήσσει την αγορά ενέργειας με τις πρωτοβουλίες της
Το χαράτσι του ενός ευρώ στον έντυπο λογαριασμό της ΔΕΗ από τις αρχές Δεκεμβρίου στην κυριολεξία «ανοίγει» το συρτάρι της επιχείρησης και μέσα πέφτουν λεφτά ενώ από την άλλη, επιφέρει πλήγμα στα ΕΛΤΑ στο ενδεχόμενο η διοίκηση της ΔΕΗ να καταφέρει να εξαλείψει την έντυπη έκδοση λογαριασμού και πετύχει το στόχο της που είναι ο ηλεκτρονικός τρόπος πληρωμής από τους καταναλωτές.
Η απόφαση της διοίκησης για την επιβολή του 1 ευρώ και στο σενάριο να μην υπάρξει ανταπόκριση από τους καταναλωτές θα βάλει στα ταμεία της περίπου 35 εκατ. ευρώ σε διάστημα ενός έτους.
Η επιπλέον χρέωση του 1 ευρώ είναι ως έμμεση επιβάρυνση  στο κόστος της Kwh που ανέρχεται κοντά στην περιοχή  των 0,09600 ευρώ όταν το επίσημο τιμολόγησης επιχείρησης είναι  στα 0,09460  ευρώ ανά Kwh για τους οικιακούς καταναλωτές.
Τα έσοδα των 35 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση προέρχονται από το πλήθος των καταναλωτών που έχει στο δίκτυο της η ΔΕΗ και φθάνουν σε 6.311.587 με βάση  τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας του 2017.
Οι έξι έντυποι λογαριασμοί που φθάνουν στους καταναλωτές σε ετήσια βάση ανέρχονται σε 37.869.522 ευρώ με αντίστοιχα έσοδα από το χαράτσι του 1 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές που ήδη πληρώνουν ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω της εφαρμογής ebill δεν θα καταβάλλουν το 1 ευρώ.
Πάντως η διαδικασία εγγραφής  στο ebill δεν είναι εύκολη υπόθεση και τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για τους καταναλωτές καθώς απαιτούνται 12 ενέργειες για να ολοκληρωθεί η εγγραφή.
Τα δύσκολα για τους καταναλωτές αρχίζουν με το …καλημέρα  όταν απαιτείται η συμπλήρωση του Κωδικού Εταίρου και στη συνέχεια ζητούνται  άλλες 11 ενέργειες.
Αξίζει  να σημειωθεί  ότι η διοίκηση  της ΔΕΗ  δεν έχει προβλέψει τεχνική υποστήριξη δηλαδή να καθοδηγεί  τους καταναλωτές στο στάδιο της εγγραφής.
Πρόσβαση στο διαδίκτυο έχει το 76,5%  στο σύνολο της χώρας  δηλαδή οι 8 στους δέκα καταναλωτές σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Στην Βόρεια Ελλάδα κάνουν χρήση internet σε ποσοστό 73%, στην Κεντρική Ελλάδα το 70,4%, τα νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης στο 69,2% και στην Αττική το ποσοστό φθάνει το 85,3%  
Δηλαδή περισσότεροι από 1 εκατομμύριο καταναλωτές δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο οι οποίοι αν δεν το αντιμετωπίσουν θα πληρώνουν 6 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι ότι οι καταναλωτές σε ποσοστό 81,2%  έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητού τηλεφώνου μόλις το 54,2% διαθέτει φορητό υπολογιστή, το 45,7%%  έχει επιτραπέζιο υπολογιστή και το 32,%  διαθέτει tablet.

Ο ηλεκτρονικός λογαριασμός της ΔΕΗ χτυπά τα ΕΛΤΑ

Η ΔΕΗ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πελάτες των ΕΛΤΑ αφού οι λογαριασμοί δίνουν εισπράξεις περίπου 700 εκατ. ευρώ το χρόνο καθώς πρόκειται για χρήματα  που εισπράττονται και στη συνέχεια  αποδίδονται στον δικαιούχο με τις γνωστές καθυστερήσεις απόδοσης των χρημάτων στην ΔΕΗ.
Τα ΕΛΤΑ εξαιτίας του κράτους που τους βάζει «φέσι» και οι οφειλές σε ετήσια βάση ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ, με συνέπεια η  κρατική εταιρεία να χρησιμοποιεί τα έσοδα ως κεφάλαιο κίνησης από τους  λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα έσοδα των ΕΛΤΑ από την διανομή των έντυπων λογαριασμών ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ το χρόνο. 
Στο ενδεχόμενο να περιορισθεί στο 50% η αποστολή λογαριασμών της ΔΕΗ μέσω των ΕΛΤΑ θα πλήξει την κρατική επιχείρηση.  
Η νέα  διοίκηση της εταιρείας θα πρέπει να αναζητήσει νέους πόρους για να καλύψει τις απώλειες ή θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε περικοπή δαπανών το επόμενο 12μηνο
Τέλος να σημειωθεί ότι η διοίκηση της ΔΕΗ τον ερχόμενο Μάρτιο θα κάνει διαγωνισμό για την διανομή αλληλογραφίας με τα ΕΛΤΑ να δίνουν το παρόν στην όλη διαδικασία  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης