Τελευταία Νέα
Διεθνή

Orban: Ο Gruevski υπέβαλε αίτημα ασύλου στις ουγγρικές αρχές

Orban: Ο Gruevski υπέβαλε αίτημα ασύλου στις ουγγρικές αρχές
Επιβεβαιώνει ο Orban ότι ο Gruevski έχει υποβάλει αίτημα ασύλου στις ουγγρικές αρχές
Η ουγγρική κυβέρνηση επιβεβαίωσε σήμερα (14/11) ότι έλαβε αίτημα ασύλου από τον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή και να εκτίσει ποινή διετούς φυλάκισης για διαφθορά.
«Ο Nikola Gruevski υπέβαλε αίτημα ασύλου στις αρμόδιες ουγγρικές αρχές στο κεντρικό γραφείο του Γραφείου Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουδαπέστη» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Viktor Orban.
Ο νυν πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev, κάλεσε σήμερα την Ουγγαρία να μη χορηγήσει «καταφύγιο σε εγκληματίες» και να «σεβαστεί τη διεθνή πρακτική», αποφεύγοντας να φιλοξενήσει σε ένα κράτος δικαίου ένα καταδικασμένο άτομο σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
«Με δεδομένο ότι διετέλεσε πρωθυπουργός αυτής της χώρας επί δέκα χρόνια, για λόγους ασφαλείας, οι ουγγρικές αρχές επέτρεψαν στον κ. Gruevski να υποβάλει αίτημα ασύλου και να ακουστεί.
Η Μακεδονία είναι ένας στρατηγικός εταίρος και σημαντικός σύμμαχος της Ουγγαρίας.
Το αίτημα ασύλου του Gruevski θα εξεταστεί «σε αμιγώς νομική άποψη», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο της Ουγγαρίας.
Σε βάρος του Gruevski έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τις αρχές των Σκοπίων, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή και να εκτίσει ποινή διετούς φυλάκισης για διαφθορά.
Δικαστήριο στα Σκόπια ζήτησε να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης του πρώην πρωθυπουργού.
Ο N. Gruevski, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε στη φυλακή για να αρχίσει να εκτίει την ποινή του, είχε γνωστοποιήσει μέσω Facebook νωρίτερα πού βρισκόταν και τι σκόπευε να κάνει.
«Τις τελευταίες ημέρες, δέχθηκα αναρίθμητες απειλές κατά της ζωής μου.
Βρίσκομαι στη Βουδαπέστη και ζητώ πολιτικό άσυλο από τις ουγγρικές αρχές» είχε αναφέρει ο Gruevski, ο οποίος κηρύχθηκε φυγάς
Σημειώνεται ότι ο 48χρονος Gruevski ήταν πρωθυπουργός της πΓΔΜ από το 2006 ως το 2016 και επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE ως τα τέλη του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης