Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Δυστυχώς το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέχει «ασφάλεια» στους επενδυτές μόνο όταν φεύγουν

Κων. Φέγγος (VERSAL): Δυστυχώς το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέχει «ασφάλεια» στους επενδυτές μόνο όταν φεύγουν
Οι δανειστές πλέον δεν μας δανείζουν
Η τελευταία βδομάδα ανέδειξε τη σκληρότητα των αγορών όταν κάποιος επιδιώκει «πολιτικές λύσεις».
Ήταν αναμενόμενο να βγουν κάποιες μετοχές εκτός του δείκτη MSCI Αναδυομένων Αγορών που χρησιμοποιούν πολλοί διεθνείς επενδυτές για να επιλέξουν τις επενδύσεις τους.
Ήταν όμως αναμενόμενο να βγουν λόγω μειωμένης κεφαλαιοποίησης, γεγονός που θα επηρέαζε μικρότερο αριθμό μετοχών.
Τελικά συνυπολογίστηκε και η μειωμένη διασπορά, με αποτέλεσμα να βγουν από το δείκτη η Εθνική, η Eurobank, η Πειραιώς και ο Ελλάκτωρας.
Αυτό θα προκαλέσει μεγάλες εκροές από τις συγκεκριμένες μετοχές στις 30 Νοεμβρίου και έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά την ήδη εύθραυστη ψυχολογία.
Η κυβέρνηση μέχρι τώρα, φαίνεται να είχε συνηθίσει την χαλαρότητα που επιδεικνύουν οι δανειστές στις αποφάσεις της και αποφάσισε να ανοίξει την ατζέντα ενόψει εκλογών.  
Χωρίς να υπολογίσει όμως μία παράμετρο.  
Οι δανειστές πλέον δεν μας δανείζουν.  
Μας έχουν δώσει ένα μαξιλαράκι ρευστότητας και περιμένουν να εισπράττουν τα τοκοχρεωλύσιά τους από αυτό για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον, καθόσον η Ελλάδα δηλώνει ότι έχει πρωτογενή πλεονάσματα.
Τώρα πως συμβιβάζονται τα πλεονάσματα με την αντίστοιχη συνεχή αύξηση των ανείσπρακτων που έχουν φθάσει τα 104 δις, είναι προς διερεύνηση.
Αν η Ελλάδα ή οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρειαστούν δανεισμό, θα πρέπει να απευθυνθούν στις Αγορές και αυτές δεν χαρίζονται.  
Γιατί να χαριστούν άλλωστε.
Οι Αγορές θα εισφέρουν νέα κεφάλαια και θέλουν αυτά να είναι εξασφαλισμένα.  
Αντιθέτως, οι δανειστές έχουν δώσει ήδη κεφάλαια και είναι εξασφαλισμένοι για τον προσδόκιμο χρόνο ζωής των σημερινών κυβερνήσεων.  
Αυτό συνήθως είναι επαρκές για όσους ασχολούνται με την πολιτική.
Στη Ιταλία συνεχίζεται η αναστάτωση με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ και η Βρετανία φαίνεται να έχει κυβερνητικά προβλήματα λόγω Brexit, με αυτό να επηρεάζει σημαντικά την ισοτιμία της Βρετανικής λίρας.
Στην Ελλάδα παραμένει η αναντιστοιχία μεταξύ των προσδοκιών των αγορών και του Ελληνικού πολιτικού συστήματος, με το Ελληνικό πολιτικό σύστημα να κάνει κινήσεις για τις επερχόμενες εκλογές και τις αγορές να περιμένουν υλοποίηση των δεσμεύσεων, όσον αφορά αποκρατικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια και πλεονάσματα.
Είχαμε και την εμπλοκή της Τράπεζας της Ελλάδος με μια πρόταση για τα κόκκινα δάνεια.
Όμως η ατζέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται στις συντάξεις, στις προσλήψεις και τη σκανδαλολογία.
Σε όλο αυτό το κλίμα, ακόμη και η συζήτηση του Αναπτυξιακού Νόμου που είναι στη Βουλή, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα.
Οι επενδυτές πρέπει να δουν θετικά τις μετοχές που παραμένουν στον δείκτη MSCI, καθώς οι εκροές από ελληνικές μετοχές συνήθως συνδυάζονται με εισροές σε άλλες μετοχές.
Το κλίμα παραμένει ασταθές και ευμετάβλητο και οι τζίροι χαμηλοί.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης