Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Η ιταλική κυβέρνηση είναι δημοφιλής, επειδή συγκρούστηκε με τις ελίτ

Wall Street Journal: Η ιταλική κυβέρνηση είναι δημοφιλής, επειδή συγκρούστηκε με τις ελίτ
Η ιταλική κυβέρνηση προωθεί με αποφασιστικότητα τα σχέδια της για αύξηση των δημοσίων δαπανών, των κοινωνικών παροχών και των συντάξεων
Την ευρεία στήριξη της ιταλικής κοινής γνώμης απολαμβάνει η μόλις πέντε μηνών κυβέρνηση συνασπισμού του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Lega, σημειώνει σε δημοσίευμά της για τις εξελίξεις στην Ιταλία, η Wall Street Journal.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η εν λόγω ετερόκλιτη σε μεγάλο βαθμό κυβέρνηση γεννήθηκε από τον θυμό των Ιταλών απέναντι στις παλιές πολιτικές ελίτ και συνεχώς διευρύνει τη δημοφιλία της.
Προωθεί με αποφασιστικότητα τα σχέδια της για αύξηση των δημοσίων δαπανών, των κοινωνικών παροχών και των συντάξεων.
Παράλληλα μειώνει τους φόρους, παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για τη δημοσιονομική πειθαρχία ενώ έχει σπείρει τον πανικό στους επενδυτές με τα ιταλικά ομόλογα.
Οι απλοί Ιταλοί πολίτες βλέπουν την κυβέρνηση της Lega και του Κινήματος Πέντε Αστέρων σαν «μία ανάσα φρέσκου αέρα» στην πολιτική σκηνή της χώρας, αναφέρει η Wall Street Journal.
Περίπου το 60% των Ιταλών υποστηρίζουν τα δύο κόμματα στις δημοσκοπήσεις ενώ το ποσοστό, που έλαβαν αθροιστικά στις εκλογές του Μαρτίου του 2018 δεν ξεπερνούσε το 50%.
Οι ψηφοφόροι δηλώνουν γοητευμένοι με τον ηγέτη της Lega, Matteo Salvini και τον επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, που είναι το ισχυρότερο δίδυμο της κυβέρνησης.
Από την πλευρά τους αυτοί επιμένουν στις δαπανηρές εκλογικές υποσχέσεις τους, παρά τις ζωηρές ενστάσεις του επιχειρηματικού κόσμου, τους αναλυτές, τους θεσμούς και την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας. 
Οι Ιταλοί, όμως, ακούν την κριτική αυτή προς την κυβέρνηση, ως ένα «κακόηχο τραγούδι» με συνταγές για περιορισμό των δαπανών, που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και απέτυχαν.  
«Στην Ιταλία, οι άνθρωποι είναι απλά δυσαρεστημένοι και κουρασμένοι με τις ελίτ», δήλωσε ο Lorenzo Pregliasco, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πολιτικών αναλύσεων Quorum με έδρα το Τορίνο.
Η Lega και το Κίνημα Πέντε Αστέρων απολαμβάνουν τη στήριξη των Ιταλών και για τις αντιδράσεις τους στις έξωθεν πιέσεις.
Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναλαμβάνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους, που υπάρχουν, ο Salvini τους αντικρούει με πιο λαϊκούς όρους μέσω των μέσων ενημέρωσης και των social media.
«Καμία επιστολή μικρή ή μεγάλη από τις Βρυξέλλες δεν θα μας κάνει να αλλάξουμε την πορεία μας.
Η Ιταλία δεν θα είναι ξανά χώρα - υπάλληλος και πεσμένη στα γόνατά της!», είπε μέσω Facebook ο Salvini στις αρχές Νοεμβρίου του 2018.
Η οργή των γραφειοκρατών της ΕΕ και της Ιταλίας ευχαριστεί τους οπαδούς των δύο κομμάτων που μοιράζονται «έναν βαθύ θυμό μετά από χρόνια οικονομικού πόνου, συνεχούς μετανάστευσης, εκτεταμένης διαφθοράς και άλλων αποτυχιών της λεγόμενης ορθόδοξης πολιτικής».
«Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο, όπου είτε αγωνιζόμαστε για να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας ως λαός που για πολύ καιρό ήταν ο παρίας της Ευρώπης, είτε θα είμαστε πάντα χαμένοι και σκλάβοι μιας ολιγαρχίας τεχνοκρατών, οικονομικών κερδοσκόπων και οίκων αξιολόγησης», δήλωσε h υποστηρικτής της Lega Cinzia Costantini, 46 ετών, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Αδριατικής Falconara Marittima
Ωστόσο, τα δύο κυρίαρχα κόμματα δεν απολαμβάνουν την ίδια στήριξη.
Η Lega διπλασίασε το ποσοστό της ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων επισκιάστηκε από τον υπερκινητικό Salvini.
H Lega υπήρξε κάποτε ένα βόρειο ιταλικό πολιτικό κίνημα που  κατηγορούσε το φτωχότερο νότο ως το βάρος της χώρας.
Ο Salvini, όμως ακολούθησε νέα στρατηγική και έχει στρέψει την οργή των Ιταλών κατά των Βρυξελλών και του Βερολίνου, αντί της Νάπολης και της Ρώμης.
Το κόμμα έχει τώρα δημοφιλία 20% ακόμα και στον βαθύ νότο της Ιταλίας.
Σε παραδοσιακά οχυρά όπως ο πλούσιος βορειοανατολικός της Ιταλίας, εν τω μεταξύ έχει τώρα σχεδόν το 50% της στήριξης των πολιτών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης