Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι θα κρίνει την παράταση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών

Τι θα κρίνει την παράταση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών
Η χαμηλή συμμετοχή ενδιαφερομένων εξηγείται πως οι επιχειρηματίες κρύβουν το κομπόδεμα από τους πιστωτές
Το μέλλον του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών θα κριθεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες με τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να προτείνουν πιθανότητα την παράταση του Μηχανισμού.
Όλα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στο τρίτο τρίμηνο του 2018 και από τις αιτήσεις που υποβάλλονται στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς.
Η τελική απόφαση για παράταση ή τερματισμού του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών θα ληφθεί από τους Θεσμούς σε συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες εάν τα στοιχεία είναι « θετικά» ο Μηχανισμός μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία για ακόμη ένα χρόνο ενώ εάν είναι «αρνητικά» θα κατεβάσει … ρολά.
Τα «καλά» στοιχεία σημαίνει ότι πρέπει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.
Η βιωσιμότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ρύθμισης οφειλών θα κριθεί από την υψηλή συμμετοχή των ενδιαφερόμενων, η οποία να σημειωθεί προσφέρει 10μήνη προστασία έναντι των πιστωτών μέχρι η υπόθεση να φθάσει στο τελικό στάδιο συζήτησης.
Με ανάλογα χαρακτηριστικά έγινε η αξιολόγηση κατάργησης του νόμου Κατσέλη και η επικείμενη αντικατάσταση του από νέο νόμο όπως προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.
Τα στοιχεία που οδήγησαν στην κατάργηση του νόμου Κατσέλη ήταν ότι υπήρχε σημαντική αύξηση των αιτήσεων.
Από τις αρχές Ιουλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 κατατέθηκαν 5364 νέες αιτήσεις και του δευτέρου τριμήνου έφθαναν τις 6.435 και σε 6740 ήταν οι αιτήσεις του πρώτου τριμήνου
Ο συνολικός αριθμός υποθέσεων που ήταν σε εκκρεμότητα έφθανε τις 140. 142 στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018.Από αυτές μόλις 9.867 είχαν συζητηθεί στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι διαφορές του νόμου Κατσέλης έναντι του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

Αρχικά ο ενδιαφερόμενος που υπέβαλλε αίτηση προστασίας με το νόμο Κατσέλη, όταν η υπόθεσή του έφθανε στο ακροατήριο αποδεικνύονταν αν ήταν στρατηγικός κακοπληρωτής ή πράγματι είχε οικονομικές δυσκολίες.
Αντίθετα η ένταξη στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό έχει ως προϋπόθεση την άρση του απορρήτου σε ότι αφορά τις καταθέσεις του ενδιαφερόμενου και τυχόν άλλες επενδυτικές δραστηριότητες που τυχόν είχε στο παρελθόν ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας.
Στο νόμο Κατσέλη μπορούσες να ενταχθείς χωρίς να αποκαλύπτεις τις καταθέσεις σου και όλα τα περιουσιακά σου στοιχεία ενώ στον Εξωδικαστικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η αίτηση.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο σχετικά χαμηλός αριθμός αιτήσεων προεξοφλεί ότι αρκετοί επιχειρηματίες δεν θέλουν να αποκαλύψουν την πλήρη οικονομική τους κατάσταση της εταιρείας και του φυσικού προσώπου που είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Τι λένε τα στοιχεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού

Συνολικά 37.749 επιχειρήσεις εκκίνησαν τη διαδικασία ένταξης τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αλλά δεν την έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα.
Από αυτές μόλις 8.632 έφθασαν στο στάδιο της επιλεξημότητας δηλαδή ο φάκελος της αίτησης δεν παρουσιάζει εκκρεμότητες.
Στη συνέχεια υποβλήθηκαν 1771 αιτήσεις εκ των οποίων οι 637είναι σε διμερή διαπραγμάτευση και 1134 σε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές.
Οι 641υποθέσεις έλαβαν βεβαίωση πληρότητας και για 295 επιχειρήσεις υπήρξε διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές εκ των οποίων 92 ρύθμισαν τα χρέη του προς την Εφορία τον ΕΦΚΑ τις τράπεζες και τους προμηθευτές.
Η χαμηλή συμμετοχή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι επιχειρηματίες θέλουν να σώσουν αρχικά το κομπόδεμα που έχουν κάνει όπως και την εταιρεία τους χωρίς να το αποκαλύψουν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης