Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα πολιτικά παιχνίδια του Στουρνάρα για να εξασφαλίσει την δεύτερη θητεία στην ΤτΕ και να υποστηρίξει την ΝΔ

Τα πολιτικά παιχνίδια του Στουρνάρα για να εξασφαλίσει την δεύτερη θητεία στην ΤτΕ και να υποστηρίξει την ΝΔ
Η πρόταση αυτή που μπορεί να θεωρηθεί bad bank δεν έχει στόχο να βοηθήσει τόσο τις τράπεζες, όσο την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Επί πολλά χρόνια ο Γιάννης Στουρνάρας ο σημερινός διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλούσε την ΝΔ κόμμα αχρήστων και φασιστών.
Όταν όμως ο Αντώνης Σαμαράς ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της ΝΔ αποφάσισε να εξαργυρώσει την θητεία του ως υπουργού οικονομικών διορίζοντας τον ως διοικητή της ΤτΕ ξαφνικά έγινε υπέρμαχος της φασιστικής δεξιάς.
Όλες οι ενέργειες του διοικητή της ΤτΕ εκπορεύονται από ιδιοτελές συμφέρον όπως να διασφαλίσει δεύτερη θητεία στην Κεντρική Τράπεζα.
Ήταν τόσο επιτυχημένη η πρώτη που χρειάζεται και δεύτερη ώστε να διασφαλιστούν τα αποτελέσματα…
Η διοίκηση της ΤτΕ έφερε μια πρόταση για την συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.
Η πρόταση αυτή που μπορεί να θεωρηθεί bad bank δεν έχει στόχο να βοηθήσει τόσο τις τράπεζες, όσο την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Πριν βιαστούν πολλοί να επικρίνουν το σχόλιο αυτό ας δούμε ορισμένα δεδομένα.
Ας υποθέσουμε ότι η πρόταση Στουρνάρα – ΤτΕ ή το Ιταλικό μοντέλο του ΤΧΣ περνάει.
Για να υλοποιηθεί θα χρειαστεί 6 με 8 μήνες.
Με βάση ένα λογικό σενάριο σε 6 μήνες τον Μάιο 2019 θα διεξαχθούν εκλογές – και βουλευτικές – οπότε δεν θα προλάβει να εφαρμόσει το σχέδιο αυτό από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά από την επόμενη της ΝΔ.
Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης θέλουν και ορθώς να επιλύσουν το τραπεζικό πρόβλημα γιατί όπως αποδεικνύει η πραγματικότητα οποιαδήποτε πολιτική ή οικονομική πρωτοβουλία αποδομείται εάν οι τράπεζες δεν καταστούν υγιείς.
Ο Στουρνάρας λοιπόν δεν έφερε τυχαία λύσεις για το τραπεζικό σύστημα 6 μήνες πριν τις εκλογές όταν όσοι παρακολουθούν την αγορά θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 μήνες για να υιοθετηθούν οι προτεινόμενες λύσεις.
Όμως ο στόχος του Στουρνάρα δεν είναι οι τράπεζες, απλά αποτελούν το μέσο.
Σέβεται ιδιαίτερα τους τραπεζίτες που τους καλεί κατόπιν εορτής να τους ενημερώσει για την πρόταση μείωσης των προβληματικών δανείων.
Ο βασικός στόχος του Στουρνάρα είναι ένας.
Να εμφανιστεί συνεργάσιμος με την ΝΔ, να εμφανιστεί ότι φέρνει λύσεις που θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση ώστε να του ανανεωθεί η θητεία στην ΤτΕ.
Μαθημένος δημόσιος υπάλληλος πάντα διορισμένος δεν μπορεί να απεμπολήσει την επιθυμία του που είναι να παραμείνει στην θέση του διοικητή της ΤτΕ και μετά το 2020.
Εάν θα το πράξει αυτό η ΝΔ θα το δούμε…δεν είναι ακόμη της παρούσης…

Υποσημείωση

Ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τις εκλογές της ΝΔ θα μεταμορφωθεί σε ένα υπάκουο κεντρικό τραπεζίτη πλήρως συνεργάσιμο με την κυβέρνηση της ΝΔ...άνθρωπος του ΠΑΣΟΚ, του Σημίτη και Παπαντωνίου...συνεργάτης της ΝΔ.
Θα αποδείξει με την στάση του ότι η κόντρα του με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πέραν των άλλων και προσωπικά ελατήρια.
Βέβαια δεν ευθύνεται πάντα ο Στουρνάρας καθώς και η διαχείριση του διοικητή της ΤτΕ από την κυβέρνηση ορισμένες φορές ήταν χείριστη.
Η οβιδιακή μεταμόρφωση του Στουρνάρα πλησιάζει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης