ΣτΕ: Συνταγματική η μείωση του εφάπαξ βοηθήματος για έξι πρώην υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας

ΣτΕ: Συνταγματική η μείωση του εφάπαξ βοηθήματος για έξι πρώην υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας
Σύμφωνα με το ΣτΕ η μείωση έγινε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος
Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι η μείωση του εφάπαξ βοηθήματος σε όσους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) συνταξιοδοτούνται, έγινε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος και η μείωση αυτή δεν παραβιάζει ούτε το Σύνταγμα, ούτε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔ).
Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 6 πρώην υπάλληλοι της ΕΤΕ και ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας του 2013 με την οποία τροποποιήθηκε το καταστατικό του Ταμείου Ασφάλισης και Πρόνοιας της ΕΤΕ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα, με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση εγκρίθηκε η αναλογιστική μελέτη και αντικαταστάθηκε το άρθρο 7 του καταστατικού με το οποίο καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος, ενώ καθορίστηκε νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ η οποίος μάλιστα εφαρμόζεται αναδρομικά για όσους είχαν αποχωρήσει από την ΕΤΕ από 3 Ιανουαρίου 2012 και δεν έχουν λάβει ακόμα το σύνολο του εφάπαξ βοηθήματος.
Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2429/2018 απόφασή του απέρριψε την αίτηση 6 συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων της ΕΤΕ, κρίνοντας ότι η μείωση του εφάπαξ έγινε για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην αδυναμία του εν λόγω Ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Επίσης, το ΣτΕ έκρινε ότι η μείωση του εφάπαξ βοηθήματος δεν παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την ΕΣΔΑ.

Διάψευση από τον δικηγόρο Γ. Χανιώτη: Η απόφαση δεν αφορά το σύνολο των υπαλλήλων

Σε διάψευση του δημοσιεύματος, το οποίο αναρτήθηκε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, στους οποίους υπήρξε μείωση του εφάπαξ, προχωρά ο αρμόδιος δικηγόρος τους, κ. Γ. Χανιώτης.
Σε επιστολή του ο κ. Χανιώτης τονίζει ότι «λόγω φρικτής παρανόησης δημοσιεύσατε στο εν λόγω άρθρο όσα σε αυτό αναφέρονται.
Σας διαφεύγει όμως ότι από την ίδια δικάσιμο και με συνεκδίκαση έχει ήδη εκδοθεί η υπ’ αριθμόν 1530/2018 απόφαση του ΣτΕ –την οποία και σας συγκοινοποιώ- και σύμφωνα με την οποία ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΜΕΡΙΚΩΣ η εν λόγω Υπουργική Απόφαση κατόπιν αιτήσεώς μου και άρα λόγω της ευδοκίμησης της ως άνω αποφάσεώς μου ΑΛΛΑ 572 ΑΤΟΜΑ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΚΕ».
Παράλληλα παραθέτει και την απόφαση στην οποία αναφέρεται και είναι η ακόλουθη:
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS