Τελευταία Νέα
Speculator

Ισραηλινοί και Καναδοί επενδύουν στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας

Ισραηλινοί και Καναδοί επενδύουν στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας
Ποια είναι τα βασικά σημεία της νομοθεσίας για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης
Ισχυρά διεθνή επενδυτικά σχήματα βρίσκονται πίσω από τις αιτούμενες άδειες για την καλλιέργεια κάνναβης στην χώρα μας.
Ανάμεσα τους είναι Ισραηλινοί και Καναδοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να διαμορφώσουν καθετοποιημένες  μονάδες μεταποίησης κάνναβης σε φαρμακευτικά προϊόντα.
«Είμαστε φιλικοί και φιλόξενη ως χώρα στις επενδύσεις».
Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης με την ευκαιρία παρουσίασης των δύο νέων αδειών που δόθηκαν σε δύο ελληνικές εταιρείες και να σημειωθεί αναμένονται άλλες 12 επενδύσεις με κύριο αντικείμενο την καλλιέργεια κάνναβης και την επεξεργασία της σε φαρμακευτικά προϊόντα για τη βιομηχανία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας εκτιμά ότι τα 14 σχήματα θα επενδύσουν συνολικά  τα 185,2 εκατ ευρώ και θα δημιουργήσουν σε πρώτη φάση 770 θέσεις εργασίας. Ο υπουργός Υγείας κ Ανδρέας Ξανθός διευκρίνισε ότι ο ΕΦΚΑ δεν θα εντάξει τα προϊόντα στην λίστα  των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Η πρώτη άδεια καλλιέργειας κάνναβης δόθηκε στην εταιρεία BIOMECANN AE που δραστηριοποιηθεί στην περιοχή της Λάρισας καλλιεργώντας 11,5 στρέμματα με τη συνολική επένδυση  να ανέρχεται σε 9,5 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη εταιρεία που έλαβε άδεια είναι η BIOPROCANN AE η οποία θα καλλιεργήσει συνολικά 46 στρέμματα κάνναβης στην Κόρινθο.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 12,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη  νομοθεσία η ελάχιστη αγροτική έκταση  που απαιτείται για να λάβει μία εταιρεία άδεια είναι τα 4 στρέμματα. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Βασίλης Κόκκαλης κατέστησε σαφές ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν αγρότες ή συνεταιρισμοί καθώς η επένδυση απαιτεί σημαντικά κεφάλαια  για την ολοκλήρωσή της.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μόλις οριστικοποιηθεί η νομοθεσία για την καλλιέργεια της κάνναβης θα προβλέπεται η δημιουργία συμβολαιακή γεωργία που θα επιτρέπει τη συνεργασία αγροτών με επενδυτές καθώς θα επεκταθεί σε τρόφιμα για τα  οποία απαιτείται  άδεια από την Κομισιόν.      

Τα βασικά σημεία της νομοθεσίας

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η έγκριση λειτουργίας χορηγείται με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός 30 ημερών από την κατάθεση πλήρους φακέλου και έχει ισχύ για δέκα χρόνια.
Εντός δύο μηνών από την χορήγηση της άδειας λειτουργίας η Διεύθυνση Αδειοδότησης της ΓΓΒ διενεργεί επιτόπιο έλεγχο για τη διαπίστωση της τήρησης ή μη των όρων χορήγησης της έγκρισης λειτουργίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της μονάδας, η Διεύθυνση Αδειοδότησης της ΓΓΒ διενεργεί επιτόπιους ελέγχους τουλάχιστον σε ετήσια βάση για τη διαπίστωση τήρησης των όρων της έγκρισης εγκατάστασης και της λειτουργίας.
Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, τα πορίσματα γνωστοποιούνται άμεσα στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο επενδυτής για να μπορέσει να παράξει και κυκλοφορήσει τα φάρμακα που κατασκευάζει στη μονάδα του, να λάβει δύο εγκρίσεις από το υπουργείο υγείας: την άδεια δυνατότητας παραγωγής φαρμάκων από κάνναβη και την ειδική έγκριση κυκλοφορίας αυτών στην Ελλάδα.
Επισημαίνεται ότι το πλαίσιο για την αδειοδότησης των μονάδων φαρμακευτικής κάνναβης είναι πλήρες και δεν υπολείπεται η έκδοση κάποιας απόφασης για να μπορέσουν οι μονάδες να αδειοδοτηθούν και να κυκλοφορήσουν φάρμακα από κάνναβη στην Ελλάδα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankinngnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης