Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Μη βιώσιμο το χρέος του Πουέρτο Ρίκο - Το 73% πρέπει να απομειωθεί

Stiglitz: Μη βιώσιμο το χρέος του Πουέρτο Ρίκο - Το 73% πρέπει να απομειωθεί
Μείωση του δημοσίου χρέους για το Πουέρτο Ρίκο επιθυμεί ο Joseph Stiglitz
Η εξυπηρέτηση του τρέχοντος δημοσίου χρέους για το Πουέρτο Ρίκο κρίνεται «μη βιώσιμη», αναφέρει σε έρευνά του ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.
Στην έκθεση (An Analysis of Puerto Rico’s Debt Relief Needs to Restore Debt Sustainability, Columbia University), την οποία συνέταξε με τους Martin Guzman και Pablo Gluzmann, σημειώνεται πως το δημοσιονομικό σχέδιο που εκπόνησε η κυβέρνηση του νησιού και εγκρίθηκε τον Μάιο του 2017, περιλαμβάνει ουκ ολίγες λανθασμένες υποθέσεις.
«Αυτά τα σφάλματα οδηγούν σε υποτίμηση των προηγούμενων επιπτώσεων της τεράστιας πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας, που προκλήθηκε από τη μεταβολή των φορολογικών και εμπορικών πολιτικών των ΗΠΑ και την επακόλουθη αποτυχία της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα της νήσου, να προσαρμοστούν στις αλλαγές αυτές.
Οι οικονομικές συνθήκες του Πουέρτο Ρίκο έρχονται ως απόρροια μιας βαθιάς και μακροχρόνιας κάμψης και "περιορισμένης ζήτησης", που σημαίνει ότι το επίπεδο της οικονομικής παραγωγής και της απασχόλησης περιορίζονται από το συνολικό ποσό της ζήτησης ή των δαπανών για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται.
Αυτό απαιτεί μακροοικονομικές πολιτικές που επεκτείνουν τη συνολική ζήτηση, αλλά απαιτεί και την ικανότητα χρηματοδότησης.
Δεδομένου ότι το Πουέρτο Ρίκο αντιμετωπίζει συνθήκες με περιορισμένη ζήτηση και ένα μη βιώσιμο χρέος, δεν διαθέτει την ικανότητα για επεκτατικές πολιτικές», σχολιάζεται.
Χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, συνεχίζουν οι καθηγητές, το Πουέρτο Ρίκο θα αναγκαστεί να δημιουργήσει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μεταξύ 3,5% και 7,4% του ΑΕΠ από το 2027 και μετά.
Ωστόσο, η επιδίωξη ενός τέτοιου δημοσιονομικού πλεονάσματος θα οδηγήσει σε μια οικονομική συρρίκνωση που θα καθιστούσε αδύνατη τη συλλογή επαρκών φορολογικών εσόδων για να επιτευχθεί αυτό.
Ένα τέτοιο δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι επομένως ανέφικτο, γράφει ο κ. Stiglitz και οι συνεργάτες του.
Το Πουέρτο Ρίκο οφείλει περίπου 72 δισεκ. δολάρια σε διάφορους ομολογιούχους.
Ο κ. Stiglitz και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι η απαραίτητη μείωση περιλαμβάνει την πλήρη ακύρωση των μη καταβληθέντων τόκων συν τη μείωση της ονομαστικής αξίας έως και 73%, ήτοι 52,6 δισεκ. δολάρια.
«Οι υπολογισμοί τους είναι συντηρητικοί, καθώς δεν εξετάζεται πώς η βαθύτερη ύφεση που αναμένεται να δημιουργήσει το δημοσιονομικό σχέδιο, μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους Πουερτορικανούς να εγκαταλείψουν το νησί για πάντα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης