Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι αγορές δεν δείχνουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τη συμφωνία για το Brexit

Οι αγορές δεν δείχνουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τη συμφωνία για το Brexit
Η αγορά προεξοφλεί ήδη δυσμενή σενάρια και δεν αναμένεται να «εκπλαγεί» αρνητικά
Η πορεία των αγορών μετά την αναταραχή γύρω από το Brexit δεν δείχνει αρκετή για να αλλάξει την πορεία των πολιτικών εξελίξεων στη Βρετανία.
Το 2012, η τότε αναταραχή στις αγορές είχε οδηγήσει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, να δεσμευτεί ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σώσει το ευρώ, δείχνοντας ότι, μερικές φορές, οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν να αλλάζουν την πορεία των πολιτικών γεγονότων.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν το κάνουν και το Brexit είναι η απόδειξη.
Το Brexit δεν έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής τις χρηματοοικονομικές αγορές, πλην την αγορά συναλλάγματος, με την στερλίνα να έχει καταγράψει σημαντική πτώση έναντι του δολαρίου και του ευρώ.
Το χρηματιστήριο του Λονδίνου έχει αντιδράσει με πολύ ήπιες μεταβολές στις ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία, ενώ ακόμη και οι χθεσινές πιέσεις οφείλονταν στο sell off στον τεχνολογικό κλάδο και όχι τόσο στις εξελίξεις γύρω από το Brexit.
Την ίδια ώρα, οι τιμές των βρετανικών κυβερνητικών ομολόγων ενισχύθηκαν, καθιστώντας φθηνότερη την αύξηση χρέους για το Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που σίγουρα δεν αποτελεί σημάδι χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η διαπίστωση αυτή έρχεται να… απογοητεύσει όσους ήλπιζαν ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα ήταν σε θέση να ασκήσουν πίεση στο βρετανικό κοινοβούλιο για να επικυρώσει τη συμφωνία απόσυρσης.
Γιατί όμως οι επενδυτές αντιδρούν τόσο ψύχραιμα στην πιθανότητα μιας εξόδου της Βρετανίας χωρίς συμφωνία;
Πρώτα από όλα, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αλλαγών στην υπάρχουσα συμφωνία Βρυξελλών - Λονδίνου, «προετοιμάζει» ήδη τους επενδυτές για τα σενάρια ενός «no deal Brexit», ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ή νέων γενικών εκλογών, κάτι που σημαίνει ότι η αγορά προεξοφλεί ήδη τέτοια δυσμενή σενάρια και δεν αναμένεται να «εκπλαγεί» αρνητικά.
Δεύτερον, από χρηματοοικονομική άποψη, το κόστος ενός «no deal Brexit» δεν θα ήταν τόσο μεγάλο, σύμφωνα με αναλυτές.
Για τους πολίτες θα υπάρξουν επιπτώσεις, τόσο για τους Βρετανούς που ζουν στην ΕΕ όσο για τους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία, ωστόσο στο «μακροοικονομικό» μέτωπο δεν αναμένονται σημαντικές επιπτώσεις.
Εξάλλου, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα προσπαθήσουν να μετριάσουν τις πιο αποδιοργανωτικές συνέπειες μέσω μιας σειράς μικρών συμφωνιών.
Την ίδια ώρα, οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επιτρέπουν κάποια ευελιξία στη διαχείριση ξαφνικών ρήξεων ή στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα ευαίσθητων πολιτικών καταστάσεων, όπως εκείνες που θα προκύψουν στα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.
Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες ενός «no deal Brexit» είναι ακόμα πιο αβέβαιες.
Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες προβλέψιμες απώλειες στον βαθμό που θα υπάρξει κάποια τριβή στο εμπόριο.
Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις ζημίες μπορεί να αντισταθμιστούν από τα κέρδη που θα προκύψουν από τη μείωση των κανονιστικών ρυθμίσεων, τη μείωση των φόρων και την υποχώρηση της στερλίνας.
Ορισμένες εταιρείες ενδεχομένως να μετατοπίσουν την παραγωγή από τη Βρετανία, αλλά θα υπάρξουν ροές και προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς ορισμένες βιομηχανίες ενδέχεται να προσελκυστούν από το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω χαμηλότερων φόρων ή χαλαρότερων ρυθμίσεων.
Σίγουρα, το City του Λονδίνου ενδέχεται να χάσει τη θέση του ως παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κέντρου, ενώ, αδιαμφισβήτητα, το Brexit θα έχει συνέπειες στη βρετανική οικονομία.
Ωστόσο αυτό που δεν είναι τόσο σίγουρο είναι η… ικανότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών να ασκήσουν πιέσεις στους πολιτικούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης