Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

H έρευνα για τη Συνθήκη της Λωζάνης συνεχίζεται μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» στο Cosmote History HD

tags :
H έρευνα για τη Συνθήκη της Λωζάνης συνεχίζεται μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου» στο Cosmote History HD
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο Cosmote History HD
Με το ζήτημα της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών συνεχίζεται η έρευνα γύρω από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY HD (Δευτέρα 26/11, 21.00).
Αναλυτικότερα, η έρευνα «ρίχνει» φως στους λόγους που οδήγησαν στην ανταλλαγή, στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη και στα γεγονότα που ακολούθησαν, όπως ο αποχωρισμός οικογενειών και η εγκατάλειψη σπιτιών και περιουσιών. Στο πλαίσιο της έρευνας παρουσιάζονται ακόμα, οι παραβιάσεις της Συνθήκης, η στρατικοποίηση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου και η κατάσταση του ελληνικού πληθυσμού σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο.
Επίσης, ιστορικοί και διπλωμάτες εξηγούν με ποιο κριτήριο υπήρξαν εξαιρέσεις στην υποχρεωτική μετακίνηση.
Στο πλαίσιο της εκπομπής μιλούν οι: Αλέξης Αλεξανδρής, Πρέσβης επί Τιμή, Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μανόλης Κούμας, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σία Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημήτρης Καμούζης, Ιστορικός Ερευνητής στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Λάμπρος Μπαλτσιώτης, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιάνης Γιανουλόπουλος, Ιστορικός, Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Ν. Ιωνίας, Ομέρ Ασάν, Ιστορικός Ερευνητής, Τάκης Σαλκιτζόγλου, Απόγονος Μικρασιατών, Κώστας Χριστοφορίδης, Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Ιμβρίων Αθήνας.
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης