Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεγονός το Brexit, οι 27 επικύρωσαν την ιστορική συμφωνία - May: Σώστε το Brexit - Juncker: Είναι τραγωδία - Barnier (ΕΕ): Ήρθε η ώρα των ευθυνών

Γεγονός το Brexit, οι 27 επικύρωσαν την ιστορική συμφωνία - May: Σώστε το Brexit - Juncker: Είναι τραγωδία - Barnier (ΕΕ): Ήρθε η ώρα των ευθυνών
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, δήλωσε ότι το Brexit είναι μια «τραγωδία» και η σημερινή ημέρα μια «θλιβερή ημέρα»
Πραγματικότητα είναι πλέον η αποχώρηση της Bρετανίας από την ΕΕ καθώς σήμερα 25 Νοεμβρίου 2018 οι ηγέτες των 27 πλέον χωρών μελών της ΕΕ επικύρωσαν την ιστορική συμφωνία για το Brexit. 
Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Donald Tusk με μια λιτή δήλωση ενώ η διαδικασία έγκρισης ήταν ιδιαίτερα σύντομη καθώς η συζήτηση και η ψηφοφορία διήρκησαν μόλις μία ώρα. 




Juncker: Αυτή είναι η μοναδική συμφωνία - Επικυρώστε την


«Αυτή είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία.Καλώ όλους εκείνους που πρέπει να επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων να το λάβουν αυτό υπόψη.
Αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, η καλύτερη συμφωνία για την Ευρώπη, αυτή είναι η μόνη δυνατή συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean - Claude Juncker στη συνέντευξη Τύπου μετά την ιστορική Σύνοδο Κορυφής. 
Κατά τα άλλα, δήλωσε ότι το Brexit είναι μια «τραγωδία» και η σημερινή ημέρα μια «θλιβερή ημέρα» καθώς δεν υπάρχουν απαλά διαζύγια».
Τόνισε πως η ΕΕ δεν θα αλλάξει την θεμελιώδη θέση της, ενώ εκτίμησε πως το βρετανικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει αυτή τη συμφωνία.

Burnier (ΕΕ): Θα παραμείνουμε φίλοι

O επικεφαλής της διαπραγματευστικής ομάδας από την πλευρά της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier να δηλώνει πρoσερχόμενος οτι «τώρα είναι η ώρα που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους».
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε ακόμη πως με το Ηνωμένο Βασίλειο «θα παραμείνουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι».

May: Δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα

Τη δέσμευση να στηρίξει με κάθε μέσο τη συμφωνία για το Brexit, που επιτεύχθηκε σήμερα (25/11/2018) στη Σύνοδο Κορυφής με την ΕΕ, ανέλαβε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η May δήλωσε προσηλωμένη στη συμφωνία αυτή και μάλιστα προανήγγειλε, πως θα ψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, πριν από τα Χριστούγεννα του 2018.
«Ανυπομονώ για αυτή την εκστρατεία», είπε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Βρετανίας.
«Εστιάζω στο πως αυτή η συμφωνία θα υπερψηφιστεί», πρόσθεσε η May, η οποία απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με πιθανή παραίτησή της.   
«Αυτή η συμφωνία δεν θα μας οδηγήσει σε περισσότερη διχόνοια και μεγαλύτερη αβεβαιότητα», σημείωσε η May.
«Είναι η μόνη δυνατή συμφωνία» τόνισε και ξεκαθάρισε, πως δεν πρόκειται «να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα».
Είναι η μόνη δυνατή συμφωνία, συμπλήρωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας παράλληλα πως τα συμφωνηθέντα αντιπροσωπεύουν όλες τις αξίες των συμπολιτών της.
Στην ερώτηση εάν μοιράζεται τη λύπη, που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ η May απάντησε μονολεκτικά: Όχι. 
Υποστήριξε ότι η συμφωνία αυτή σημαίνει «έλεγχο των συνόρων μας, ενώ μας δίνει και τον έλεγχο των χρημάτων μας».
Εξάλλου πρόσθεσε πως  «θα έχουμε την δυνατότητα να δαπανήσουμε χρήματα των φορολογουμένων για τις δικές μας προτεραιότητες».




Macron: Το Brexit δείχνει την ανάγκη για μεταρρύθμιση της ΕΕ

«Σήμερα δεν είναι μέρα ούτε για εορτασμούς ούτε για θρήνο», δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Em Macron, προσθέτοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε μια κυρίαρχη απόφαση».
Η Γαλλία έχει επιμείνει στον δίκαιο ανταγωνισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit και για μια αμοιβαία συμφωνία για την αλιεία.
Το Brexit δείχνει την ανάγκη για μεταρρύθμιση της ΕΕ, υπογράμμισε.



Ο Γάλλος πρόεδρος λίγη ώρα αργότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να απορριφθεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο η συμφωνία που ενέκριναν σήμερα (25/11) οι ηγέτες της ΕΕ λέγοντας ότι «στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η Βρετανία να προχωρήσει στην διατύπωση νέων προτάσεων».
«Δεν μπορώ να προδικάσω για την ψήφο του βρετανικού κοινοβουλίου. Στην περίπτωση αυτή, είναι ξεκάθαρο ότι θα είναι στην πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας να κάνει νέες προτάσεις. Είναι ευθύνη μας, να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα. Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε» υπογράμμισε ο Em Macron μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, μετά την αποδοχή της συμφωνίας για το Brexit από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Rutte: Το Brexit είναι κακή είδηση 

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte σχολίασε πως η συμφωνία για το Brexit είναι «κακή είδηση, αλλά ισορροπημένη και για τις δυο πλευρές».
Τόνισε πως η συμφωνία είναι ένα αποδεκτό αποτέλεσμα για την ΕΕ, αν και ο ίδιος «μισεί» το Brexit. Κανένας δεν κερδίζει από το Brexit, όλοι χάνουν, συμπλήρωσε.
Ο ίδιος εκτίμησε πως το βρετανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία.
Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Dalia Grybauskaitė, προσερχόμενη στη σύνοδο, δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί το deal που θα συμφωνηθεί σήμερα, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα καλό στη συμφωνία για το Brexit για καμία πλευρά».
Η ίδια είπε πως οτιδήποτε μπορεί να συμβεί αν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία της ΕΕ: θα μπορούσε να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές στη Βρετανία ή νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

May προς τους Βρετανούς: Σώστε το Brexit

Δραματική έκκληση προς τους Βρετανούς πολίτες να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απηύθυνε με ανοιχτή της επιστολή η πρωθυπουργός της Βρετανίας, T. May.
Μάλιστα, στην επιστολή της η May υπογραμμίζει ότι θα κάνει εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για to Brexit, αν και η στήριξη από το ίδιο της το κόμμα προς τη συμφωνία παραμένει αμφίβολη.
Όπως σημειώνει «θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)».
Η May παρότρυνε μάλιστα στην επιστολή της τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.
Όπως τονίζει «θέλω αυτή να είναι η στιγμή ανανέωσης και συμφιλίωσης για όλη μας τη χώρα.
Θα πρέπει να σημάνει τη στιγμή που αφήνουμε στην άκρη τις ταμπέλες "Leave" και "Remain" μια και καλή και να έρθουμε ξανά κοντά ως ένας λαός» και καταλήγει σημειώνοντας ότι «το Κοινοβούλιο θα έχει αυτή την ευκαιρία να το κάνει σε λίγες εβδομάδες ότι θα πραγματοποιήσει μια ουσιαστικά ψηφοφορία για τη συμφωνία».

ΕΕ: Δεν υπάρχει Plan B

H EE δεν διαθέτει ένα εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει μία πιθανή απόρριψη της σημερινής (25/11) συμφωνίας για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, εκτός από τον σχεδιασμό που υπάρχει  την βρετανική αποχώρηση χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου.
Απαντώντας σε ερώτηση μετά την σημερινή ευρωπαϊκή διάσκεψη για την προετοιμασία της ΕΕ αναφορικά με το ενδεχόμενο της διεξαγωγής νέων διαπραγματεύσεων, ο αξιωματούχος απάντησε:
«Το μόνο εναλλακτικό σχέδιο που συνεχίζεται είναι ο προγραμματισμός της προετοιμασίας. Αυτή η δουλειά συνεχίζεται».
Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αυτές οι προετοιμασίες μη συμφωνίας, δεν συζητήθηκαν μεταξύ των ηγετών σήμερα, ενώ δεν υπήρξε κάποια συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών και της Theresa May ή «υποθετικές ερωτήσεις» σχετικά με το τι θα συμβεί στην ψηφοφορία του βρετανικού κοινοβουλίου.
Η ψηφοφορία αυτή, αναμένεται να διεξαχθεί λίγο πριν την ευρωπαϊκή διάσκεψη στις 13-14 Δεκεμβρίου.
Ο αξιωματούχος απέρριψε εικασίες για διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των ηγετών σχετικά με το αν θα μπορούν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Βρετανία.
«Υπάρχει μία κοινή εντύπωση σχετικά με το ότι είναι επάνω στο τραπέζι και αποτελεί την μοναδική πιθανή συμφωνία, με δεδομένες τις θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου,»  είπε.

Sanchez: Ισχυρότερη η θέση της Ισπανίας στο Γιβραλτάρ

Η θέση της Ισπανίας σχετικά με το Γιβραλτάρ, βρετανικό έδαφος από το 1713 αλλά με έντονη αμφισβήτηση από τη Μαδρίτη, είναι ισχυρότερη, δήλωσε σήμερα (25/11/2018) ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez.
Προηγήθηκε η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit και η περιγραφή των μελλοντικών σχέσεων Λονδίνου – Βρυξελλών.
«Αυτό θέτει την Ισπανία σε ισχυρή θέση στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Γιβραλτάρ που δεν είχαμε μέχρι τώρα», δήλωσε ο Pedro Sanchez σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.


www.bankingnews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης