Τελευταία Νέα
Οικονομία

The Times: Οι ανησυχίες δανειστών και επενδυτών για την Ελλάδα - Το πρόβλημα των NPLs

The Times: Οι ανησυχίες δανειστών και επενδυτών για την Ελλάδα - Το πρόβλημα των NPLs
Οι ανησυχίες για οπισθοχώρηση της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων
Αν και η Ελλάδα φαίνεται να υπεραποδίδει και να υπερβαίνει τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, -με αποτέλεσμα να πειστούν οι Ευρωπαίοι και να συμφωνήσουν στη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων- αλλά αναλυτές, δανειστές και επενδυτές ανησυχούν ότι περιορίζονται οι προσπάθειες για την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των The Times, αν και η Ελλάδα κέρδισε το βραβείο από τους δανειστές της (σσ. να μην περικοπούν οι συντάξεις), οι επιλογές της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό (όπως η αύξηση των μισθών, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας) προκάλεσαν νευρικότητα στις διεθνείς αγορές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Wolfango Piccoli συν-πρόεδρος της Teneo Intelligence προειδοποίησε ότι το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση «απέφυγε την περικοπή των συντάξεων αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα οπισθοχώρησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος.
Η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων έχει παγώσει και δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή στρατηγική».

Οι ανησυχίες για τα NPLs

Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν τα κόκκινα δάνεια που απορροφούν περίπου το ήμισυ των δαπανών και ενισχύσει την επιχειρηματική αβεβαιότητα.
«Εάν συνεχιστεί αυτό, η ανάπτυξη αναμένεται να υποχωρήσει και οι στόχοι για φέτος δεν επιτευχθούν.
Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τον κίνδυνο» επεσήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.
«Εάν το πάγωμα των συντάξεων (σσ. δηλ. η μη περικοπή των συντάξεων) και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έχουν ως στόχο την ενίσχυση της δημοτικότητας του Αλέξη Τσίπρα, ενόψει των εκλογών, το όφελος θα είναι μικρό» επισημαίνεται στο δημοσίευμα των The Times, όπου περιλαμβάνονται και δηλώσεις του Παναγιώτη Λιαργόβα: «Εάν η κυβέρνηση δεν σταματήσει με αυτές τις ψηφοθηρικές υποσχέσεις και τακτικές, η Ελλάδα θα κατευθυνθεί ξανά προς τα βράχια.
Με την Ιταλία να βρίσκεται στο επίκεντρο, κανείς δεν θα ασχοληθεί για να την σώσει».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης