Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η πρόταση της Εθνικής τράπεζας για ενίσχυση του ΛΕΠΕΤΕ με 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο - Θετική η κυβέρνηση

Η πρόταση της Εθνικής τράπεζας για ενίσχυση του ΛΕΠΕΤΕ με 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο - Θετική η κυβέρνηση
Οι πυρετώδεις συζητήσεις, το σχέδιο συμμετοχής του ΕΤΕΑΕΠ και τα βήματα για συμφωνία
Σε πυρετώδεις ρυθμούς εξελίσσονται οι άτυπες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και των εκπροσώπων των εργαζομένων για εύρεση διεξόδου στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την Εθνική να έχει υποβάλλει ως τελευταία πρόταση την ετήσια χρηματοδότηση του Λογαριασμού με το ποσό των 30 εκ ευρώ, την ένταξη των υπαλλήλων που προσελήφθησαν μετά το 2005 στο ΛΕΠΕΤΕ, την υπαγωγή των υπαλλήλων που ήταν ασφαλισμένοι μόνο στο ΛΕΠΕΤΕ και στο ΕΤΕΑΕΠ και την παροχή επικουρικής σύνταξης από το ΕΤΕΑΕΠ με την καταβολή πρόσθετης σύνταξης από το ΛΕΠΕΤΕ.
Η κυβέρνηση δια του κυρίου Φλαμπουράρη έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για να βρεθεί λύση και η συμφωνία θεωρείται ότι είναι πολύ κοντά χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζεται ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να μην εμπεριέχει θέματα κρατικής ενίσχυσης.
Αν προχωρήσει η συμφωνία υπολογίζεται ότι θα συγκεντρώνονται περί 75 εκ ευρώ.
Αν υποτεθεί ότι δεν σχηματίζεται  αποθεματικό η μέση σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 450 ευρώ συν τα περίπου 200 του δημοσίου επικουρική το συνολικό μέσο ποσό παρά τις μειώσεις θα διαμορφωθεί έως και 650 ευρώ. Παράλληλα αναμένεται να γίνουν τροποποιήσεις στη συμφωνία για το ΛΕΠΕΤΕ που είχαν ως αποτέλεσμα να λαμβάνουν εξωφρενικές συντάξεις υψηλόβαθμα στελέχη που είχαν θητεύσει έστω και μια ημέρα στη θέση και χωρίς να υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα στις εισφορές που κατέλαβαν αυτοί και η τράπεζα. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις επικουρούμενων που έχουν λάβει σε συντάξεις ολίγων ετών το τριπλάσιο των κρατήσεων που κατέβαλαν οι ίδιοι και η τράπεζα.
Πάντως αν σχηματιστεί αποθεματικό το ποσό θα είναι χαμηλότερο αλλά κατά πολύ υψηλότερο από τη μέση σύνταξη που απολαμβάνει ο μέσος Έλληνας.
Με τον τρόπο αυτό και η Εθνική δεν θα αντιμετωπίσει κινδύνους χρεοκοπίας και οι εργαζόμενοι θα εξασφαλίσουν ένα πολύ ικανοποιητικό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα επικουρικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2007 μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 όταν η τότε διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να σταματήσει τη χρηματοδότηση των εξωφρενικών ελλειμμάτων του Λογαριασμού μετά από απαίτηση των δανειστών η έκτακτη χρηματοδότηση (δεν υπολογίζονται οι εισφορές εργοδότη) από την Εθνική τράπεζα ανέρχεται σε 720 εκατ ευρώ.
Αν η Εθνική κάλυπτε το έλλειμμα για το 2017 θα κατέβαλε πάνω από 110 εκ ευρώ ενώ για το 2018 το ποσό αυτό θα ξεπερνούσε τα 120 εκ ευρώ.
 Το ποσό αυτό θεωρείται αδύνατο να το καλύψει πλέον η Εθνική όχι μόνο γιατί έχει χρηματοδοτηθεί με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων αλλά και των Ευρωπαίων που δάνεισαν την Ελλάδα αλλά διότι απειλεί την ίδια την ύπαρξη της τράπεζας.
Μάλιστα το ποσό αυτό θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια δεδομένου ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι ένας κλειστός λογαριασμός καθώς από το 2005 και μετά όσοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται στην Εθνική δεν εντάσσονται στο ΛΕΠΕΤΕ αλλά στο Επικουρικό του δημοσίου.
Έτσι σήμερα έχει πάνω από 16.500 συνταξιούχους και περί τους 4900 εργαζόμενους στην τράπεζα από 10000 περίπου που εργάζονται συνολικά στην ΕΤΕ.
Ουσιαστικά δηλαδή ο λογαριασμός όταν θα συνταξιοδοτηθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος που έχει ενταχθεί σε αυτόν δεν θα έχει καμία χρηματοδότηση και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν και αποθεματικά θα πρέπει έτσι όπως έχουν τα πράγματα να το χρηματοδοτεί η Εθνική Τράπεζα για αρκετά ακόμα χρόνια, εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με την λογική.  
Αυτό σημαίνει ότι με συντηρητικές εκτιμήσεις στο τέλος της τρέχουσας πενταετίας η ετήσια χρηματοδότηση που θα απαιτείται θα ξεπερνά τα 150 εκατ ευρώ ετησίως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης