Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Μυτιληναίου δίνουν οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Μυτιληναίου δίνουν οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Σε διπλασιασμό των μεγεθών του στοχεύει ο Όμιλος μέχρι το 2021
Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε η επενδυτική κοινότητα τα καλά νέα από τον  όμιλο  Μυτιληναίου, όπως τα περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας χθες στα μέλη της Ένωσης Θεσμικών στα νέα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι.
Οι επενδυτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον ιδρυτή του ομίλου, ο οποίος τον οδηγεί στη νέα εποχή, δίνοντας υπεραξίες στους μετόχους.
Η μετοχή της εταιρείας Μυτιληναίος ενισχύθηκε κατά 8,2% και ανήλθε στα 7,25 ευρώ στη συνεδρίαση της Πέμπτης με τους αγοραστές να οδηγούν τον όγκο συναλλαγών σε 917.000  τεμάχια.
Το έναυσμα για τη αγοραστική «επίθεση» δόθηκε χάρη στις προσδοκίες της αγοράς για τη μεγέθυνση του Ομίλου την επόμενη τριετία όπως την περιέγραψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο κύκλος εργασιών  θα ανέλθει στα 2,2  δις. ευρώ στα τέλη του 2019 και το 2021 θα έχει ανέλθει σε 3 δις. ευρώ όταν το 2017 ήταν στο 1,527 δις  ευρώ.
Δηλαδή αναμένεται ο διπλασιασμός των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου ο οποίος θα φέρει υπερκέρδη.
Για το 2019 τα λειτουργικά κέρδη αναμένεται να διαμορφωθούν σε 400 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία σε 200 εκατ. ευρώ.
Το 2018 το οποίο ήταν έτος ενοποίησης της εταιρείας ο τζίρος θα φθάσει περίπου το 1,6 δις ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 155 εκατ. ευρώ.
Τα μεγέθη του Ομίλου το 2018 θα κινηθούν οριακά υψηλότερα σε σχέση με το 2017.
Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι το 2019 ο δανεισμός της εταιρείας θα υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα είναι 0,7 με 0,8 φορές του EBITDA.
Η επενδυτική κοινότητα μετά τα πρώτα καλά νέα προσπαθεί να αποτιμήσει την μετοχή του Ομίλου στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Βραχυπρόθεσμα η αγορά εκτιμά ότι κλείνει ο κύκλος των πιέσεων για τη μετοχή με την ολοκλήρωση του rebalancing στον MSCI καθώς σήμερα ολοκληρώνονται οι αλλαγές στο δείκτη με τους ξένους επενδυτές να διαμορφώνουν τα χαρτοφυλάκια τους με βάση τη νέα σύνθεση.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ Ε. Μυτιληναίος δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την χρηματιστηριακή συμπεριφορά, με τους θεσμικούς επενδυτές να ερμηνεύουν την τοποθέτηση του ότι η αγορά δεν αποτιμά ορθολογικά την πραγματική αξία της εταιρείας.
Για τη συμμετοχή του ομίλου στο διαγωνισμό για των λιγνιτικών μονάδων και στην προοπτική να καταθέσει  δεσμευτική  προσφορά, ο κ. Ε. Μυτιληναίος έδωσε έμμεση απάντηση και αναφέρθηκε στο κόστος των ρύπων το οποίο αναμένει να κυμανθεί μεταξύ των 25 και 30 ευρώ ο τόνος,
Να σημειωθεί ότι το κόστος των ρύπων ήταν στα 7 ευρώ το 2017.
Ο τομέας της ενέργειας είναι ο βασικός πυλώνας του ομίλου Μυτιληναίου έχοντας ως βάση το φυσικό αέριο, την ανάπτυξη των solar parks σε διεθνές επίπεδο με την ΜΕΤΚΑ EGN να αναλαμβάνει την κατασκευή μονάδων σε όλο  τον κόσμο.
Οι ΑΠΕ συμμετέχουν σε ποσοστό από 17% έως 20% στο σύνολο του χαρτοφυλακίου.
Ο Όμιλος συνεχίζει την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου με αιολικά πάρκα και θα είναι παρών στις δημοπρασίες ΑΠΕ που θα ακολουθήσουν.
Το κλειδί όμως για την αποτελεσματικότητα των ΑΠΕ στην παρούσα φάση είναι η ανάπτυξη και αποθήκευση ενέργειας (storage)
Οι πωλήσεις της METKA EGN αναμένεται να φθάσουν τα 400 εκατ ευρώ το 2019 και τα λειτουργικά κέρδη της σε  50 εκατ ευρώ.
Η ΜΕΤΚΑ  επιστρέφει δυναμικά στο αγορά των κατασκευών αναλαμβάνοντας έργα ύψους 430 εκατ. ευρώ στη Λιβύη και στη Γκάνα ξεκινά έργο αξίας 363 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019.  
Υψηλές προσδοκίες υπάρχουν από την αγορά του Αλουμινίου αφού  η εταιρεία  έχει κλειδώσει τις τιμές πώλησης υψηλότερα των 2.000 δολαρίων ανά τόνο
Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος στα μέσα του 2019, η παραγωγική δυναμικότητα του αλουμινίου θα φτάνει τους 200.000 τόνους, στην οποία θα προστεθούν άλλοι 35.000 τόνοι από την εξαγορά της ΕΠΑΛΜΕ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης