Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Η πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας θα κρίνει το μέλλον των μετοχών

tags :
Κων. Φέγγος (VERSAL): Η πορεία της ανάπτυξης της οικονομίας θα κρίνει το μέλλον των μετοχών
Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν αρκετές εταιρίες αυτή την περίοδο, είναι θετικά.
Το τέλος Νοεμβρίου είναι παραδοσιακά σημαντικό ορόσημο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.  
Πολλά funds που επενδύουν στην Ελλάδα, αυτή την περίοδο, ολοκληρώνουν  την επενδυτική στρατηγική τους για το περασμένο έτος, ενώ στις αρχές του χρόνου προσδιορίζουν  τη στρατηγική τους για το νέο έτος.
Φέτος το ορόσημο του Νοεμβρίου, έγινε ακόμη σημαντικότερο, καθώς στις 30 Νοεμβρίου αποφασίστηκε να βγουν από τον δείκτη MSCI Emerging Markets, η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και οι μετοχές όλων των Ελληνικών τραπεζών πλην της ALPHA.
Η κακή γνώμη των αγορών για επενδύσεις στην Ελλάδα, βρήκε καταλύτη και εκτός της άρνησης αγορών, ενεργοποίησε πωλήσεις.  
Αυτό έφερε το Δείκτη του Ελληνικού χρηματιστηρίου στις 600 μονάδες και τον Δείκτη των τραπεζών κοντά στα ιστορικά χαμηλά του.
Σύμφωνα με αναλύσεις η αναπροσαρμογή του δείκτη MSCI, θα έφερνε πολύ μεγάλες ή μεγάλες ρευστοποιήσεις τίτλων στις συγκεκριμένες μετοχές ενώ η μείωση της στάθμισης της Ελλάδας στο δείκτη δεν θα έφερνε αντίστοιχες εισροές στους τίτλους που παραμένουν στο δείκτη.
Αυτό τελικά δεν επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής παρότι ο τζίρος οφείλεται στην αναπροσαρμογή.
Την ίδια περίοδο, το Ελληνικό χρηματιστήριο συνειδητοποίησε τι σημαίνει να βρίσκεται εκτός Μνημονίου και οι αποφάσεις που παίρνονται να μην αφορούν την Ανάπτυξη.
Το ήδη τραυματισμένο κύρος των Ελληνικών μετοχών, από την υπόθεση της Follie, χτυπήθηκε ποικιλοτρόπως.  Αμφισβητήθηκε η σημασία των stress tests των τραπεζών που έγινε μόλις τον περασμένο Μάιο, ο ΤΙΤΑΝΑΣ αποφάσισε να αλλάξει έδρα, εταιρίες όπως η MotorOil χτυπήθηκαν μόλις ανακοίνωσαν επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ άλλες εταιρίες βρίσκονται σε διαδικασία εξόδου από το χρηματιστήριο.
Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν αρκετές εταιρίες αυτή την περίοδο, είναι θετικά.
Με την κατάρρευση που προκάλεσε ο Νοέμβριος πίσω μας, το χρηματιστήριο αναμένεται να προσπαθήσει να ανακτήσει δυνάμεις και να κινηθεί προς το νέο έτος με περισσότερη αισιοδοξία.
Σε αυτό θα βοηθήσουν τα αποτελέσματα πολλών εταιριών που κινούνται σε θετική κατεύθυνση, αλλά και κινήσεις στο χώρο των τραπεζών όπως η συγχώνευση της EUROBANK με την GRIVALIA, που βοηθά την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, αν και σε χαμηλές τιμές.
Τέτοιες κινήσεις φαίνεται ότι θα ακολουθηθούν και από άλλες τράπεζες, καθώς η ανάγκη να επιταχυνθεί η επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και να δοθεί θετικό momentum, γίνεται συνεχώς και πιο επιτακτική.
Σε επίπεδο πολιτικής, το επόμενο διάστημα θα απασχολήσει το Eurogroup το θέμα της έλλειψης προόδου από μεριάς της Ελλάδας, στα υπόλοιπα που έχουν μείνει από το πρόγραμμα.
Προσωρινά το διακύβευμα είναι τα κέρδη που έχει η ΕΚΤ από τα Ελληνικά ομόλογα.    
Σύντομα όμως θα είναι η πορεία της Ανάπτυξης στη χώρα, γιατί χωρίς βελτίωση των προϋποθέσεων για Ανάπτυξη, τα πράγματα μπορούν να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο.
Στην Ιταλία φαίνεται να οδεύουμε προς κάποιο συμβιβασμό, ενώ ενδιαφέρουσα ήταν η φημολογούμενη παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τους Ιταλούς.
Τα γεωπολιτικά της περιοχής, επίσης βρίσκονται σε αστάθεια.
Τέλος η προοπτική των εκλογών γίνεται όλο και πιο επίκαιρή.
Προσωρινά αναμένουμε την αντίδραση της αγοράς μετά το τέλος Νοεμβρίου και τις αναπροσαρμογές που αυτός έφερε.

Κωνσταντίνος Φέγγος
Πρόεδρος VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης