Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απειλές Erdogan σε Κύπρο: Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων - Είναι δικαιούχοι των υδρογονανθράκων

Νέες απειλές Erdogan σε Κύπρο: Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων - Είναι δικαιούχοι των υδρογονανθράκων
Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί τα κύρια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων όσο θα εξακολουθούμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα 
Νέες απειλές κατά της Κύπρου εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan από τη Σύνοδο των G20 στο Μπουένος Άιρες, με αιχμή τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως μεταδίδει το Κυπριακό sigmalive ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «να καταπατηθούν με τετελεσμένα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι από τους κύριους δικαιούχους των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου»
Προσέθεσε δε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο.
«Όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί τα κύρια δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και όσο συνεχίζει την επιθετική της πολιτική τόσο θα εξακολουθούμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα « υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.
 Εξάλλου ο Erdogan συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin στο περιθώριο της συνόδου των G20.
«Οι συνομιλίες μας σχετικά με τον TurkStream έχουν μεγάλη σημασία», δήλωσε ο Erdogan πριν από τη συνάντησή του με τον Putin.
Το έργο του TurkStream είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου που θα διασχίσει τη Μαύρη Θάλασσα από τη Ρωσία στην Τουρκία και θα επεκταθεί στα σύνορα της Τουρκίας με γειτονικές χώρες.
.Από την πλευρά του, ο Putin χαιρέτισε τη «σημαντική πρόοδο» στη συνεργασία με την Τουρκία.
Τονίζοντας την «σταθερή αύξηση» των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, ο Putin επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι ένας «αξιόπιστος εταίρος» στο παγκόσμιο εμπόριο και τη συνεργασία.
Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Maros Sefcovic σε συνέντευξή του στη Realnews καλεί την Τουρκία να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ που θα έβλαπταν τις σχέσεις καλής γειτονίας.
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών-μελών και πως σε αυτά περιλαμβάνονται η δυνατότητα σύναψης διμερών συμφωνιών και η εξερεύνηση των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους διεθνείς κανόνες, όπως η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Σε αυτό το πλαίσιο, πάντα επισημαίνουμε πως είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγεται οποιαδήποτε είδους ενέργεια εναντίον μιας χώρας- μέλους, η οποία θα ήταν ζημιογόνος για τις σχέσεις καλή γειτονίας και για την ειρηνική διευθέτηση μιας αντιγνωμίας», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης