Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Oceanwood βλέπει και άλλη πτώση αλλά λογικά οι μετοχές των τραπεζών έχουν ακόμη λίγα ανοδικά περιθώρια – Οι 10 λόγοι

Το Oceanwood βλέπει και άλλη πτώση αλλά λογικά οι μετοχές των τραπεζών έχουν ακόμη λίγα ανοδικά περιθώρια – Οι 10 λόγοι
Ξεπερνώντας τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις όπου λόγω εκροών MSCI υπήρξαν πολλές στρεβλώσεις 10 είναι κατά βάση οι λόγοι που θα επιδράσουν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μπορεί το Oceanwood να προβλέπει και άλλη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς θεωρεί ότι είναι αναπόφευκτες οι αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες…ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν ακόμη κάποια ανοδικά περιθώρια.
Ωστόσο η άνοδος των τραπεζών δεν θα έχει διάρκεια, η αγορά θα σταθεροποιηθεί σε λίγο πιο υψηλά επίπεδα ενώ οι τραπεζικές μετοχές θα μπορούσαν να δουν ακόμη ένα 12% με 15% άνοδο το επόμενο διάστημα.
Ξεπερνώντας τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις όπου λόγω εκροών MSCI υπήρξαν πολλές στρεβλώσεις 10 είναι κατά βάση οι λόγοι που θα επιδράσουν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

1)Η συμφωνία για πάγωμα των δασμών ΗΠΑ και Κίνας θα επιδράσει θετικά στις αγορές.

2)Το deal Eurobank με Grivalia έχει δημιουργήσει μια προσδοκία ότι οι τράπεζες θα αναζητήσουν λύσεις ώστε εμπροσθοβαρώς να επιλύσουν τα προβληματικά τους δάνεια και ανοίγματα και να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους.
Η προσδοκία αυτή θα επιτρέψει την σταδιακή ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών.
Όμως η γρήγορη ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών δεν θα είναι καλός σύμμαχος γιατί οι αποτιμήσεις μπορεί να ακριβύνουν
Ήδη η Eurobank εμφανίζει αποτίμηση πάνω από 2 δισεκ. στο χρηματιστήριο και αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν διπλάσια απόδοση με όρους P/BV.

3)Τα αποτελέσματα 9μήνου των τραπεζών έδειξαν σταθεροποίηση.
Σε κάποιους τομείς οριακά βελτιώθηκαν, σε κάποιους εμφάνισαν σταθεροποίηση και σε ελάχιστους δείκτες επιδεινώθηκαν.
Οπότε το 9μηνο του 2018 των τραπεζών μας δείχνει ότι οι τράπεζες δεν θα επιδεινωθούν άλλο….

4)Όμως οι τράπεζες και το 2018 με βάση την ροή των προβλέψεων θα χρειαστεί να πάρουν προβλέψεις για προβληματικά δάνεια έως 3 δισεκ. που είναι ακόμη πολύ υψηλό νούμερο και σίγουρα αρνητική εξέλιξη.

5)Συνήθως τον Δεκέμβριο γίνονται οι τελευταίες ωραιοποιήσεις αλλά μην λησμονούμε ότι τα περισσότερα χαρτοφυλάκια – ειδικά διεθνώς – κλείνουν λογιστικά βιβλία.

6)Οι short στο ελληνικό χρηματιστήριο μόνο όταν κλείσουν τις θέσεις τους θα δείξουν στην αγορά ότι ο πτωτικός κύκλος έχει τελειώσει.
Ίσως το κλείσιμο short θέσεων να καθυστερήσει περισσότερο του αναμενόμενου.

7)Η Eurobank μπορεί να αποτέλεσε την μεγάλη έκπληξη και να κέρδισε ένα χρόνο έναντι του ανταγωνισμού αλλά η Πειραιώς συνεχίζει να αποτελεί την βασική δοκιμασία της αγοράς.
Δεν πλήρωσε τα 160 εκατ που αναλογούν στο κουπόνι του cocos των 2 δισεκ.
Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι το εξής είναι θετική ή αρνητική εξέλιξη η μη πληρωμή τόκων σε ένα ομόλογο;
Η Πειραιώς ας δούμε τι κέρδισε.
Αύξησε κατά 160 εκατ τα κεφάλαια της, ενίσχυσε τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας και εμφάνισε και κέρδη.
Εάν πλήρωνε το Cocos τα 160 εκατ θα εμφάνιζε ζημίες πάνω από 120 εκατ και τα κεφάλαια της θα επιβαρύνονταν περαιτέρω.
Έχει πλέον 14,2% δείκτη common equity tier 1 οπότε η Πειραιώς μπορεί να πει ότι άπαξ και δεν έχει καμία νομική επιπλοκή ορθώς δεν το πλήρωσε.
Η σύμβαση ΤΧΣ και Πειραιώς ρητώς αναφέρει ότι μια φορά μπορεί να μην πληρωθεί το επιτόκιο του Cocos, δεύτερη φορά όμως δεν μπορεί να υπάρξει καθώς τότε τα 2 δισεκ. cocos υποχρεωτικά θα μετατραπούν σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
Όμως αυτή η ερμηνεία είναι η μια πλευρά του νομίσματος.
Πάντα ένα νόμισμα έχει δύο όψεις.
Η Πειραιώς δεν πλήρωσε το Cocos το επιτόκιο σε ένα ομόλογο ύψους 2 δισεκ. προφανώς η εξέλιξη αυτή είναι ξεκάθαρα αρνητική.
Ενώ είναι αποδεκτοί οι λόγοι για τους οποίους δεν πληρώθηκαν τα 160 εκατ ωστόσο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Πειραιώς δεν πλήρωσε το cocos επειδή δεν μπορούσε να το πληρώσει…
Γιατί το πλήρωσε το 2016 και το 2017 και χρειάστηκε το 2018 να μην πληρώσει το cocos;
Προφανώς με όρους αγοράς η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική όταν μια τράπεζα δεν πληρώνει μια συμβατική της υποχρέωση.
Όμως πρέπει να δούμε και μια άλλη παράμετρο.
Τα 160 εκατ που δεν πλήρωσε η Πειραιώς και τα οποία δεν πήγαν στο δημόσιο αντιστοιχούν στο 42% της κεφαλαιοποίησης στο ελληνικό χρηματιστήριο σε σύνολο χρηματιστηριακής αξίας 382 εκατ ευρώ.
Άρα η απόφαση της Πειραιώς να μην πληρώσει το κουπόνι την βοήθησε στα κεφάλαια και στα κέρδη αλλά από την άλλη έδειξε αδυναμία πληρωμής.
Βέβαια στο τέλος 2019 υποχρεωτικά θα πρέπει να πληρώσει τα 160 εκατ του cocos….

Ποια είναι η καλύτερη λύση για την Πειραιώς;

Υπάρχει καλή λύση για την Πειραιώς;
Η λύση για την Πειραιώς είναι αυτή που δεν θέλει η διοίκηση της Πειραιώς.
Η διοίκηση Μεγάλου απορρίπτει την λύση της προσφυγής σε κρατικά κεφάλαια, έχει εγκαταλειφθεί αυτό το σενάριο αναφέρει η Πειραιώς.
Όμως εάν η Πειραιώς έπαιρνε 2 δισεκ. από το ελληνικό δημόσιο νέα cocos θα μετατρέπονταν τα υφιστάμενα cocos σε μετοχές σε τιμή 6 ευρώ και το ΤΧΣ από 26% θα βρισκόταν στο 58%.
Το  ΤΧΣ – ελληνικό δημόσιο θα έβαζαν εκ νέου κεφάλαια 2 δισεκ. νέα cocos με συνέπειες αλλά η Πειραιώς θα έβρισκε νέα κεφάλαια και θα έλυνε οριστικά τα προβλήματα με τα NPEs κατά τα πρότυπα της Eurobank.
Θα μετέφερε τις ζημίες και τα NPEs στην PLU όπως και τα νέα κεφάλαια και έτσι θα μπορούσαν να γίνουν τιτλοποιήσεις και πωλήσεις.
Η λύση των κρατικών κεφαλαίων απορρίπτεται από την Πειραιώς αλλά αποτελεί σε αυτή την συγκυρία την καλύτερη λύση.

8)Υπάρχουν ορισμένες μεγάλες μη τραπεζικές μετοχές που θα προβληματίσουν το επόμενο διάστημα, καθώς θα υπάρξουν νέα, ενίοτε όχι και ευχάριστα.

9)Η πορεία των ελληνικών ομολόγων μπορεί να δείχνει σημάδια σταδιακής εκτόνωσης αλλά ακόμη τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί.
Δεν είναι μόνη η Ιταλία αλλά και η μακρά προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα που λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους επενδυτές

10)Η Wall Street βραχυπρόθεσμα δεν θα διορθώσει οπότε θα δώσει ώθηση στις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης