Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι συμβαίνει στην Euromedica - Οι τράπεζες ζητούν εξυγίανση και ο βασικός μέτοχος αδιαφορεί

tags :
Τι συμβαίνει στην Euromedica - Οι τράπεζες ζητούν εξυγίανση και ο βασικός μέτοχος αδιαφορεί
Οι καταγγελίες για παράβαση βασικών αρχών εταιρικής διακυβέρνησης συνεχίζονται
Την ώρα που οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Folli Follie αναδεικνύουν την έλλειψη στοιχειωδών μηχανισμών προστασίας επενδυτών και πιστωτών από την ασυδοσία των βασικών μετόχων, στην Euromedica παρά τις δικαστικές αποφάσεις και τις καταγγελίες δεν ιδρώνει το αυτί ουδενός.  
Σε case study για το πόσο αργή και γεμάτη εμπόδια είναι ακόμη η διαδικασία εξυγίανσης μιας εταιρείας, με πρωτοβουλία των πιστωτών της και χωρίς τη συναίνεση του μεγαλομετόχου, εξελίσσεται η περίπτωση της Euromedica, ενώ την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί η απουσία ενεργειών από τις αρχές, παρά τις καταγγελίες και τις δικαστικές αποφάσεις για συνεχείς παραβάσεις των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.
Πριν από περίπου ένα χρόνο οι πιστώτριες τράπεζες του ομίλου έτρεξαν διαγωνισμό για την πώληση των δανειακών τους απαιτήσεων από την Euromedica.
Ήταν η πρώτη φορά που οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσιζαν να κινηθούν από κοινού για την πώληση ληξιπρόθεσμων πιστωτικών ανοιγμάτων μιας μεγάλης εταιρείας.
Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2018 με τις Alpha, Eurobank και Εθνική να μεταβιβάζουν στην πλειοδότη Farallon Capital δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 182 εκατ. ευρώ, έναντι τιμήματος το οποίο αντιστοιχούσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 15% με 16% της ονομαστικής τους αξίας.
Η Πειραιώς αποφάσισε να μην πωλήσει τα δικά της δάνεια, λόγω χαμηλότερων προβλέψεων, κίνησε, όμως, διαδικασία υπαγωγής της Axon Holdings, μητρικής της Euromedica, σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Στόχος ήταν να αξιοποιηθεί η ταχύτητα του νόμου Δένδια και αφού τεθεί σε ειδική διαχείριση η Axon Holdings, να βγει σε πώληση το 47,62% των μετοχών της Euromedica που κατέχει, ώστε εν συνεχεία με νέο βασικό μέτοχο να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης του ισολογισμού της, με πιθανή κεφαλαιοποίηση δανείων και μακροχρόνια ρύθμιση του εναπομείναντος δανεισμού.
Η αίτηση της Τράπεζας Πειραιώς εκδικάστηκε στις 4 Μαίου και έκτοτε αναμένεται η απόφαση.
Εν τω μεταξύ έχει μεσολαβήσει σειρά κινήσεων από πλευράς διοίκησης και μεγαλομετόχου της Euromedica, οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση πιστωτών και μερίδας των εργαζομένων της.
Η Farallon, μετά από καταγγελίες για πρακτικές «αφαίμαξης» ρευστότητας, πελατείας και εξοπλισμού προς όφελος τρίτων εταιρειών κέρδισε προ μερικών μηνών απαγόρευση μεταβολής των κινητών περιουσιακών στοιχείων της Euromedica, με εξαίρεση την καταβολή μισθοδοσίας καθώς και τις πληρωμές προμηθευτών, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων και Δημοσίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν, το δίκτυο των ιδιόκτητων διαγνωστικών κέντρων της Euromedica στην Αθήνα, αν και τιμολογούσε, ήδη από το 2017, τους πελάτες του για παροχή υπηρεσιών, όταν εισέπραττε χρήματα, μέσω POS, αυτά κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών Medipol και Euromedica Π. Φαλήρου.
Η Euromedica Π. Φαλήρου είναι θυγατρική κατά 49% της Euromedica, στη δε Medipol με βάση τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης της 10ης Ιουλίου, η οικογένεια Λιακουνάκου κατείχε ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο του 90% και η Euromedica 6,8%.
Οι παραπάνω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν στο ΓΕΜΗ στις 3 Αυγούστου, την ημέρα, δηλαδή, εκδίκασης της αίτησης από πλευράς Farallon.
Σημειώνεται ότι η Medipol διοικούνταν απευθείας από την οικογένεια Λιακουνάκου, ακόμη και όταν ήταν 100% θυγατρική της Euromedica.
Επομένως όλες οι καταγγελλόμενες ενέργειες βαρύνουν την ίδια.
Εκτός από τη διοχέτευση εισπράξεων, μέσω POS, σε Medipol και Euromedica Π. Φαλήρου, η Farallon προσκόμισε και στοιχεία για μεταφορά εξοπλισμού.
Ειδικότερα, κατήγγειλε ότι ο εξοπλισμός του υποκαταστήματος Κηφισιάς, που βρισκόταν επί της Λεωφόρου Κηφισίας 225, μεταφέρθηκε στην έδρα της Medipol (Λ. Κηφισίας 243) με προσωρινή πινακίδα Euromedica.
Μαζί με τον εξοπλισμό μεταφέρθηκαν και οι τηλεφωνικές γραμμές.  
Όλες οι παραπάνω ενέργειες «πάγωσαν» ή και αντιστράφηκαν, μετά την κινητοποίηση των πιστωτών της Euromedica και την έκδοση της προσωρινής απόφασης απαγόρευσης μεταβολής περιουσιακών στοιχείων.  
Παρ ότι η απόφαση επιβάλει στενό κορσέ στην Euromedica, οι καταγγελίες για παράβαση βασικών αρχών εταιρικής διακυβέρνησης συνεχίζονται.
Εργαζόμενοι του ομίλου αναφέρουν ότι πρόσωπα που είναι στενά συνδεδεμένα με τον απώτερο μεγαλομέτοχο, Θ. Λιακουνάκο συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά, με εντολές άνωθεν, ενώ την ίδια στιγμή οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι ως και πέντε μήνες πίσω.
Σε μια περίοδο που η εγχώρια αγορά δέχθηκε καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της λόγω μη τήρησης ουσιωδών κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης από την οικογένεια Κουτσολιούτσου η οποία όπως αποκαλύπτεται προχωρούσε σε αναλήψεις εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του ομίλου Folli Follie, η υπόθεση Euromedica θα έπρεπε να έχει ήδη προκαλέσει την κινητοποίηση των αρχών όχι μόνο για αυτά που συμβαίνουν τώρα αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Αν αυτό συνέβαινε θα μπορούσαν οι μέτοχοι μειοψηφίας να έχουν κάποιες ελπίδες να διασώσουν αξία ή έστω να προσφύγουν εναντίον όσων ενδεχομένως αποδειχθεί ότι απαξίωναν την εταιρεία προς ίδιον όφελος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης