Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τραπεζίτες στον Economist: Να περάσουν και οι 2 προτάσεις για τα NPEs και οι τράπεζες προαιρετικά να αποφασίσουν

Τραπεζίτες στον Economist: Να περάσουν και οι 2 προτάσεις για τα NPEs και οι τράπεζες προαιρετικά να αποφασίσουν
Τον Μάιο 2019 η αξιολόγηση των δύο προτάσεων για τα NPEs
Το μήνυμα ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν προαιρετική επιλογή και των δύο προτάσεων – λύσεων για τα NPEs στέλνουν οι έλληνες τραπεζίτες από το συνέδριο του Economist στο Βερολίνο.
Στο συνέδριο που παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Ν. Καραμούζης ο πρόεδρος της Ελλληνικής Ένωσης Τραπεζών, o X. Μεγάλου ο CEO της Πειραιώς, ο Α. Θεοδωρίδης αναπληρωτής CEO της Alpha bank, o Π. Μυλωνάς ο CEO της Εθνικής κ.α. ανέφεραν ότι οι τράπεζες πρέπει να έχουν την δυνατότητα και προαιρετικά να χρησιμοποιήσουν κατά το δοκούν τις δύο προτάσεις που έχουν υποβληθεί.
Μάλιστα η πλευρά της Alpha bank υποστήριξε ότι θα ήταν σκόπιμο να περάσουν και οι δύο προτάσεις και εν συνεχεία κάθε τράπεζα να αποφασίσει εάν θα τις χρησιμοποιήσει και ποια θα χρησιμοποιήσει χωρίς να υπάρχουν όρια ή υποχρεώσεις.

Τον Μάιο 2019 η αξιολόγηση των δύο προτάσεων για τα NPEs

Για τον Μάιο του 2019 μετατίθεται η τελική αξιολόγηση του Ιταλικού μοντέλου και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος.
Ενώ είχε καλλιεργηθεί η άποψη ότι ο SSM, η ΕΕ, η ΕΚΤ και η DGcom η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πάρουν άμεσα αποφάσεις ακόμη και εντός του Δεκεμβρίου του 2018, ωστόσο όπως φαίνεται η τελική αξιολόγηση των προτάσεων για συλλογική λύση στα NPEs στα προβληματικά ανοίγματα θα πραγματοποιηθεί Μάιο 2019 δηλαδή σε 5-6 μήνες από σήμερα.
Γιατί υπάρχει καθυστέρηση;
Ο βασικός λόγος είναι ο εξής.
Θα υπάρξουν και άλλες προτάσεις, οπότε πρέπει να συγκεντρωθούν και εν συνεχεία να αναλυθούν διεξοδικά και από την νέα διοίκηση του SSM που αναλαμβάνει από αρχές 2019.
Να τονιστεί ότι το Ιταλικό μοντέλο περιλαμβάνει τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια με παράλληλη έκδοση τραπεζικών ομολόγων 6-7 δισεκ. που θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
Η πρόταση λύση της ΤτΕ περιλαμβάνει την δημιουργία ενός SPV όπου θα μεταφερθούν 40 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ταυτόχρονα και 7,4 δισεκ,. κεφάλαια DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Θα εκδοθούν τραπεζικά ομόλογα περίπου 10 δισεκ. senior αλλά και άλλων κατηγοριών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης