Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει σημειώσει η πΓΔΜ

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει σημειώσει η πΓΔΜ
Η πρόοδος της πΓΔΜ ως προς τα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Jens Stoltenberg
Η πρόοδος της πΓΔΜ ως προς τα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (4-5 Δεκεμβρίου 2018) στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Jens Stoltenberg.
«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχουν κάνει τα Σκόπια προς την πλήρη προσχώρηση στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Stoltenberg.
Στο πλαίσιο της γενικής συζήτησης που θα γίνει για τα Δυτικά Βαλκάνια, θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει κάνει η πΓΔΜ, όσον αφορά τα ενταξιακά κριτήρια, υπό την αίρεση ότι τα Σκόπια θα επικυρώσουν πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών.
Επίσης, στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθεί «η συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και η αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Ρωσίας», μετά την πρόσφατη στρατιωτική δύναμη που χρησιμοποίησε ενάντια σε ουκρανικά πλοία.
Ο Stoltenberg δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για το νέο πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας, το οποίο όπως είπε, υπονομεύει τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις (INF).
Ειδικότερα για την Ουκρανία, ο Stoltenberg τόνισε ότι το ΝΑΤΟ καλεί τη Ρωσία να απελευθερώσει τους ναυτικούς και τα πλοία που κατασχέθηκαν.
Σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όπως είπε, όλοι οι σύμμαχοι παρέχουν ισχυρή πολιτική και πρακτική υποστήριξη στη χώρα για την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.
Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να βοηθά στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού ναυτικού.
«Το ΝΑΤΟ έχει εφαρμόσει τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής του άμυνας, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με την υψηλότερη ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών του, με τάγματα μάχης στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», δήλωσε ο Stoltenberg, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προωθούν τη συλλογική άμυνα ως άμεση απάντηση σε αυτό που έκανε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.
Άλλα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είναι η συνεργασία με τη Γεωργία, η προσέγγιση της Συμμαχίας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική και η κατάσταση στο Αφγανιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης