Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κυβέρνηση και SSM κοντά σε συμφωνία για το Ιταλικό μοντέλο στα NPEs των τραπεζών, τον Ιανουάριο 2019 οι ανακοινώσεις

Κυβέρνηση και SSM κοντά σε συμφωνία για το Ιταλικό μοντέλο στα NPEs των τραπεζών, τον Ιανουάριο 2019 οι ανακοινώσεις
Ο SSM θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μια πρόταση και όχι δύο καθώς μπορεί να δημιουργηθούν στρεβλώσεις μεταξύ των τραπεζών.....
Η ελληνική κυβέρνηση και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών της ΕΚΤ φαίνεται ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το μοντέλο που τελικώς θα υιοθετηθεί για την συλλογική επίλυση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs των τραπεζών.
Η ελληνική κυβέρνηση και ο SSM φαίνεται ότι θεωρούν ότι το Ιταλικό μοντέλο είναι πιο κοντά στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Η πρόταση της ΤτΕ για μεταφορά σε SPV 40 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων με ταυτόχρονη μεταφορά DTC δηλαδή αναβαλλόμενης φορολογίας δηλαδή τραπεζικών κεφαλαίων έως 7,4 δισεκ. εξετάζεται στον SSM αλλά όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά.
Γενικώς ο SSM φαίνεται ότι δέχεται περισσότερο το Ιταλικό μοντέλο ενώ με βάση αξιόπιστη πηγή ο Enria ο νέος επικεφαλής του SSM από τις αρχές Ιανουαρίου που θα αντικαταστήσει την Nouy έχει αναφέρει… ότι το Ιταλικό μοντέλο… δουλεύει.
Το βασικό ζήτημα στο Ιταλικό μοντέλο που περιλαμβάνει τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων NPEs με ταυτόχρονη έκδοση 6-7 δισεκ. τραπεζικών ομολόγων με εγγύηση του δημοσίου είναι….εάν αυτή η εγγύηση θεωρηθεί state aid.
Πρωτίστως να τονιστεί ότι θα εκδοθούν 3 ειδών ομόλογα senior κύρια, mezzanine μεσαία και junior μικρά τραπεζικά ομόλογα.
Προφανώς τα κύρια ομόλογα έχουν αξία, τα mezzanine έχουν μερική αξία, και τα junior μηδενική αξία.
Για να αποφευχθεί το state aid δηλαδή να θεωρηθεί η εμπλοκή του ελληνικού δημοσίου κρατική βοήθεια – το κράτος δεν θα δώσει κεφάλαια αλλά θα εγγυηθεί ομόλογα – θα πρέπει τα προβληματικά δάνεια που θα τιτλοποιηθούν να μεταφερθούν σε αγοραίες τιμές.
Προφανώς και δεν θεωρούνται αγοραίες τιμές η ονομαστική αξία μείον προβλέψεις δηλαδή το coverage ratio NPEs αλλά οι τιμές που πραγματικά θα πωλούνταν τα NPEs.
Το δημόσιο μπορεί να εγγυηθεί ομόλογα τα οποία θα είναι στα πλαίσια της αγοράς καθώς οποιαδήποτε προνομιακή πριμοδότηση θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια state aid.
Καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στο bankingnews ανέφερε ότι η πρόταση της Ελλάδος θα είναι το Ιταλικό μοντέλο, πρόταση που σχεδίασε το ΤΧΣ σε συνεργασία με την J P Morgan, ωστόσο θα είναι προαιρετική.
Δεν θα υπάρχει υποχρέωση να συμμετάσχουν οι τράπεζες, όποιες θέλουν και για ότι ποσό θέλουν θα μπορούν να συμμετάσχουν.
Επίσης η πρόταση να υπάρχουν και οι δύο προτάσεις στο τραπέζι και το Ιταλικό μοντέλο και η πρόταση της ΤτΕ για την μείωση των NPEs προσκρούει σε εμπόδια όχι τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο του SSM.
Ο SSM θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μια πρόταση και όχι δύο καθώς μπορεί να δημιουργηθούν στρεβλώσεις μεταξύ των τραπεζών.
Ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι ισότιμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης