Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook της ισπανικής BBVA, λόγω… Τουρκίας

Fitch: Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook της ισπανικής BBVA, λόγω… Τουρκίας
Υποβαθμίζεται σε αρνητικό το outlook της BBVA από τη Fitch
Σε αρνητικές -από σταθερές- υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της BBVA (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) η Fitch Ratings, διατηρώντας σε «Α-» την αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η ισπανική τράπεζα σε δύο μεγάλες αγορές της, το Μεξικό και, κυρίως, την Τουρκία.
«Εκτιμούμε ότι η BBVA έχει αντιμετωπίσει σχετικά επιτυχώς τις πρόσφατες περιόδους κρίσεων, ιδιαίτερα την ισπανική οικονομία, γεγονός που βοήθησε σε μεγάλο βαθμό τη γεωγραφική της διαφοροποίηση και την μέτρια ανάληψη κινδύνου.
Ωστόσο, το γεωγραφικό αποτύπωμα της BBVA στις ευμετάβλητες αναδυόμενες αγορές θα λειτουργήσει αρνητικά.
Τουρκία και Μεξικό αποτελούν τον πυρήνα της BBVA και αντιπροσώπευαν περίπου το 10% και 14% των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου ή το 11% και 41% των καθαρών κερδών του ομίλου, αντίστοιχα, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018.
Να σημειωθεί πως, για τους ίδιους λόγους, η S&P είχε επίσης υποβαθμίσει το outlook της τράπεζες τον περασμένο Αύγουστο (περισσότερα εδώ).
Τα καθαρά κέρδη της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria σημείωσαν σημαντική άνοδο το τρίτο τρίμηνο του 2018, δεχόμενα ώθηση από τη πώληση της μονάδας της στη Χιλή.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της ισπανικής τράπεζας σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 46% στα 1,67 δισ. ευρώ, έναντι 1,14 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2017.
Παράλληλα, τα έσοδα υποχώρησαν στα 5,52 δισ. ευρώ, έναντι 6,19 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν πτώση.
Τα αποτελέσματα της ισπανικής τράπεζας για το τρίμηνο περιλαμβάνουν κέρδος κεφαλαίου επί της πώλησης ποσοστού 68,2% της BBVA Chile, μέσω της οποία η τράπεζα είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι θα αναφέρει κέρδη ύψους 640 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, ο οποίος αποτελεί μέτρο οικονομικής ισχύος για την τράπεζα, αυτός διαμορφώθηκε στο 11,3% για τον Σεπτέμβριο, έναντι 10,8% τον Ιούνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης