Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Δύσκολη η περαιτέρω μείωση του κόστους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

DBRS: Δύσκολη η περαιτέρω μείωση του κόστους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Δύσκολη η περαιτέρω μείωση του κόστους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με τη DBRS
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δυσκολευτούν να μειώσουν περαιτέρω το κόστος λειτουργίας τους, εκτιμά σε ανάλυσή της η DBRS, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι τα προγράμματα εξοικονόμησης κόστους θα συνεχίσουν να είναι ένα επίκεντρο τα αμέσως επόμενα χρόνια, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις απαραίτητες τεχνολογικές επενδύσεις και το υψηλότερο κόστος συμμόρφωσης.
Όπως σημειώνεται, οι ευρωπαϊκές τράπεζες σημείωσαν κάποιες βελτιώσεις σε ό,τι αφορά στην απόδοση του κόστους κατά το εννεάμηνο 2018, έπειτα από μια περίοδο που το κόστος παρέμεινε κολλώδες κόντρα στην μείωση του αριθμού των εργαζομένων και των υποκαταστημάτων.
«Η γενική τάση εξακολουθεί να δείχνει βελτίωση των επιπέδων αποτελεσματικότητας, που οφείλεται κυρίως στη μείωση του κόστους προσωπικού το τρέχον έτος.
Από την οικονομική κρίση και μετά, πολλές τράπεζες στην Ευρώπη κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και η μείωση του λειτουργικού κόστους παραμένει στο επίκεντρο, δεδομένης της πίεσης στα έσοδα.
Μεταξύ 2016 και 2017, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνέχισαν να μειώνουν τον αριθμό των υποκαταστημάτων (κατά μέσο όρο 4,1%) και των εργαζομένων (κατά μέσο όρο 2,7%).
Σε κάποιο βαθμό, ο εξορθολογισμός του αριθμού των εργαζομένων αντανακλούσε επίσης τη διαδικασία ενοποίησης σε ορισμένες χώρες (για παράδειγμα, στην Ισπανία) ή σε προγράμματα αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκαν από την ΕΕ.
Συνολικά, η DBRS παρατηρεί αυξημένες δαπάνες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και τα συναφή έξοδα προσωπικού, ιδίως όταν οι τραπεζικοί οργανισμοί επιθυμούν να προχωρήσουν στην ψηφιακή τραπεζική, όπως στη Σουηδία και την Ολλανδία», σχολιάζει ο καναδικός οίκος.

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης