Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προετοιμασία στην Αθήνα για την 2η μεταμνημονιακή επίσκεψη των δανειστών στις 15 Ιανουαρίου 2019

Προετοιμασία στην Αθήνα για την 2η μεταμνημονιακή επίσκεψη των δανειστών στις 15 Ιανουαρίου 2019
Ιδιαίτερα κρίσιμη αξιολόγηση που περιλαμβάνει την απόφαση για την εκταμίευση των κερδών από ANFA και SMP
Στροφές για τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχουν μείνει πίσω καλείται να ανεβάσει η κυβέρνηση, αφού στις 15 Ιανουαρίου του 2019 οι επικεφαλής των δανειστών επιστρέφουν στην Αθήνα για την δεύτερη μεταπρογραμματική αξιολόγηση που θα κρίνει και την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος (ANFA’s, SMP’s).
Η απόφαση, βέβαια, γι’ αυτά τα χρήματα ύψους 600 εκατ. ευρώ θα ληφθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου του 2019 ενώ στις 27 Φεβρουαρίου του 2019 θα δοθεί στην δημοσιότητα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Όπως η πρώτη έτσι και η δεύτερη έκθεση, προϋποθέτει τη συλλογή στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια - που θα έρθουν λίγες ημέρες νωρίτερα - για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, την πορεία του προϋπολογισμού (έσοδα- δαπάνες), τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση τους δείκτες για τις επενδύσεις, τις  εξαγωγές και τις εισαγωγές αγαθών, της εγχώριας ζήτησης, κ.α.
Και στο δεύτερο γύρο των συζητήσεων με την γνωστή τετράδα των δανειστών κεντρική θέση έχουν οι μεταρρυθμίσεις - «ουρές» από το τρίτο μνημόνιο που εμφανίζουν μηδενική πρόοδο.
Πρόκειται για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά για τον περιορισμό των «κόκκινων δανείων», τις ιδιωτικοποιήσεις (όπως η Εγνατία ή τα περιφερειακά λιμάνια), την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), την κατάργηση των capital controls, κ.α. Εξίσου σημαντικά είναι και τα θέματα που πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του μήνα και για τα οποία πραγματοποιούνται ήδη εξ αποστάσεως συζητήσεις με τους θεσμούς. Μεταξύ άλλων, είναι το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού, το σενάριο εφαρμογής μίας νέας ρύθμισης κ.ά.     
Στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ο επικεφαλής Μάριο Σεντένο έθιξε το θέμα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να επιταχυνθούν δίνοντας παράλληλα χρόνο στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να τις υλοποιήσει.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, παρείχε ανάλογες διαβεβαιώσεις προς το Eurogroup, κίνηση που του επέτρεψε να αποφύγει μία έντονη κριτική από τους ομολόγους του και κυρίως από αυτούς του Βορρά ( Ολλανδία, Φιλανδία).  
Έτσι η εικόνα που σχημάτισαν οι 18 υπουργοί Οικονομικών για την Ελλάδα ήταν μαγική σε αντίθεση με την… άτακτη Ιταλία που συγκέντρωσε όλα τα πυρά.
Ο Μάριο Σεντένο έκλεισε πάντως την επίσημη τοποθέτηση του για το ελληνικό θέμα με την δήλωση του «ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να εκπληρώνονται».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης