«Ολική επαναφορά» για τη Wall στο -0,31% από -2% - Σε χαμηλά 2ετίας ο DAX με βουτιά -3,48% - Ανησυχία λόγω Huawei

«Ολική επαναφορά» για τη Wall στο -0,31% από -2% - Σε χαμηλά 2ετίας ο DAX με βουτιά -3,48% - Ανησυχία λόγω Huawei
Οι αρχές του Καναδά συνέλαβαν το περασμένο Σάββατο (1/12) την CFO της Huawei κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ
(upd1) Εντυπωσιακή και σχεδόν πλήρης αντιστροφή τάσεων καταγράφηκε στη Wall Street κατά τη διάρκεια της σημερινής (6/12) συνεδρίασης, με την αμερικανική αγορά να κατορθώνει να «κλείσει» με οριακές απώλειες, ενώ ενδοσυνεδριακά η πτώση ξεπέρασε το 2%!
Αιτία για τις αρχικές πιέσεις η σύλληψη κορυφαίου στελέχους της κινεζικής εταιρείας Huwaei, κίνηση που έθεσε σε αμφισβήτηση την επιτυχία της εκεχειρίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που «έκλεισαν» την προηγούμενη εβδομάδα Trump και Xi.
Όμως ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο αρκετά στελέχη της Fed εμφανίζονται πρόθυμα να «παγώσουν» τις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2019, ήταν αρκετό για να αντιστρέψει το κλίμα και να οδηγήσει τους τρεις βασικούς δείκτες της Wall σε σχετικά καλή πορεία.


Ο Dow Jones υποχώρησε 0,31% στις 24.949 μονάδες, με τον S&P 500 να αποδυναμώνεται 0,17% στις 2.695 μονάδες και τον Nasdaq να πετυχαίνει τη μεγαλύτερη ανατροπή, καθώς μετά το ενδοσυνεδριακό -1,5% κατόρθωσε να κλείσει με κέρδη 0,42% στις 7.188 μονάδες!
Υπό πίεση βρέθηκε, πάντως, ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των J.P. Morgan Chase, Citigroup και Bank of America να καταγράφουν απώλειες 1,95%, 3,57% και 2% αντίστοιχα.
Οι μετοχές των Boeing και Caterpillar, εταιρειών που είναι «ευαίσθητες» σε θέματα του εμπορίου, υποχώρησαν κατά 3,1% και 0,8% αντίστοιχα. 
Σημαντικές απώλειες 1,1% σημείωσε και η Apple, καθώς η UBS περιέκοψε την τιμή - στόχο της για τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού, λόγω εκτιμήσεων για μια αδύναμη ζήτηση για το iPhone.
Ειδικότερα, η UBS περιέκοψε την τιμή - στόχο της στα 210 δολ., από 225 δολ. προηγουμένως, αν και διατήρησε την αξιολόγηση «buy».
Η σύλληψη της κόρης του ιδρυτή και οικονομικής διευθύντριας της Huawei, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις αγορές, οι οποίες ήδη αμφισβητούσαν τη δέσμευση Trump και Xi Jinping για ανακωχή στην εμπορική διαμάχη.
Οι αρχές του Καναδά συνέλαβαν το περασμένο Σάββατο (1/12) την CFO της Huawei κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, με την κατηγορία της παραβίασης των αμερικανικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, με την είδηση να γίνεται γνωστή τις τελευταίες ώρες.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές ασκούν οι φόβοι για μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, μετά την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων.
Τη Δευτέρα (3/12), η απόδοση του 3ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε εκείνη του 5ετούς, ενώ την επόμενη ημέρα, την απόδοση του 5ετούς τίτλου ξεπέρασε και η απόδοση του 2ετούς, η οποία ξεπέρασε και εκείνη του 3ετούς.
Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων αποτελεί σημάδι ύφεσης, ωστόσο, οι επενδυτές παρακολουθούν περισσότερο το spread ανάμεσα στον 2ετή και τον 10ετή τίτλο, όπου η αντιστροφή της καμπύλης προηγήθηκε των τριών τελευταίων υφέσεων στις ΗΠΑ.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημείωσαν νέα πτώση, με τους επενδυτές να ανησυχούν για μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, μετά τη λεγόμενη αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων.
Μια πιο αδύναμη προοπτική για την παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε ενδεχομένως να αναγκάσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων κατά το 2019.
Ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρέπει να είναι σταδιακή και υπομονετική κατά τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Ο ίδιος δήλωσε ότι υπάρχουν «καλές πιθανότητες» να δείχνει η οικονομία πολύ διαφορετική στο πρώτο μισό του 2019, καθώς θα αρχίσει να εξασθενεί ο αντίκτυπος από τις φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης Trump.
Σύμφωνα με τον Kaplan, η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων δείχνει ότι οι προσδοκίες για τη μελλοντική ανάπτυξη είναι υποτονικές.


Εν τω μεταξύ, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ επιδεινώνουν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ «εκτοξεύθηκε» σε υψηλό δέκα ετών τον Οκτώβριο του 2018, καθώς οι εξαγωγές σόγιας συνέχισαν να υποχωρούν και οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών ανήλθαν σε επίπεδα - ρεκόρ, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δασμοί της κυβέρνησης Trump δεν φέρνουν αποτέλεσμα.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε συγκεκριμένα κατά 1,7% στα 55,5 δισ. δολ. -το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.
Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα -που παρακολουθείται στενά λόγω του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου- «εκτοξεύτηκε» κατά 7,1% στο ιστορικό υψηλό των 43,1 δισ. δολ. τον Οκτώβριο.
Οι επενδυτές ανησυχούν, εν τω μεταξύ, και για τις τιμές του πετρελαίου, που σήμερα καταγράφουν «βουτιά» άνω του 3%, εν αναμονή της συνάντησης των χωρών του ΟΠΕΚ, κατά την οποία αναμένεται να υπάρξει μείωση της παραγωγής τον ερχόμενο έτος.

Sell off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε χαμηλά δύο ετών «βούλιαξαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για την τύχη της εμπορικής ανακωχής ΗΠΑ - Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 3,09% στις 343,31 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών.
O DAX στη Φρανκφούρτη διολίσθησε κατά 3,48% στο χαμηλό δύο ετών των 10.810,98 μονάδων, εισερχόμενος σε bear market.


Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 3,15% στις 6.704,05 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 3,32% στις 4.780,46 μονάδες, επίσης χαμηλά δύο ετών.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 3,54% κι έκλεισε στις 18.643,83 μονάδες.
Πιέσεις δέχτηκε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει άνοδο στο 3,20% από 3,066% στο χθεσινό κλείσιμο, εν αναμονή του νέου σχεδίου για τον προϋπολογισμό 2019 από τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte.


Στα ταμπλό, «χτύπημα» δέχτηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τις μετοχές να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016.
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτου είναι ένας από τους πιο ευάλωτους κλάδους στις συνέπειες της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης αυτοκινητοβιομηχανιών έκλεισε με βουτιά 4,2%, ενώ οι μετοχές των Daimler, Volkswagen και BMW διολίσθησαν κατά 6,2%, 3,1% και 2,8% αντίστοιχα.


Σημαντικές πιέσεις δέχεται και ο κλάδος πρώτων υλών, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 3,8%.

Πτώση στην Ασία

Μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από την είδηση της σύλλυψης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Meng Wanzhou.
Ειδικότερα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με σημαντικές απώλειες 2,47% στις 26.131,22 μονάδες, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να «ηγούνται» της σχετικής πτώσης.
Η μετοχή της Tencent κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του 5,2% ενώ παρόμοια πτώση σημείωσαν και οι μετοχές των AAC και Sunny Optical, και συγκεκριμένα 5,6% και 5,5% αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφροά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 1,68% στις 2.605,18 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Shenzhen Composite, και συγκεκριμένα στο -2,17% και τις 1.350,75 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,91% και τις 21.501,62 μονάδες, με τις μετοχές των Nintendo και SoftBank να υποχωρούν κατά 4,1% και 4,9% αντίστοιχα, με την ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου να έχει επίσης συμβολή στη σχετική πτώση.


Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI έκλεισε στο -1,55%, με τη μετοχή της Samsung να υποχωρεί κατά 2,3%, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με «βουτιά» 2,34% στις 9.684,72 μονάδες.
Παράλληλα, οι αγορές στην περιοχή της Ωκεανίας έκλεισαν με μικρότερες απώλειες σε σχέση με την Ασία, καθώς ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά 0,19% στις 5.657,70 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία έκλεισε στο -0,27% και τις 8.758,22 μονάδες.

Πιέσεις στο πετρέλαιο εν όψει ΟΠΕΚ

Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη συνάντηση των χωρών του ΟΠΕΚ εντός της ημέρας, κατά την οποία αναμένεται να υπάρξει μείωση της παραγωγής τον ερχόμενο έτος.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2019 για το Brent καταγράφει πτώση της τάξεως του 2,3% στα 60,1 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 2,7% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 54,4 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα Barclays οι επενδυτες διατηρούν χαμηλότερες προσδοκίες αναφορικά με την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για το 2019, εκτιμώντας ότι το ερχόμενο έτος θα έχει υψηλότερη μεταβλητότητα.
«Η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει επιβράδυνση κατά τα επόμενα τρίμηνα», αναφέρει στο σημείωμά της η βρετανική τράπεζα, διευκρινίζοντας ωσςτόσο ότι πως «ούτε μία σημαντική οικονομία δε βρίσκεται κοντά στην ύφεση».
Από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό έχουν απωλέσει περίπου το 30% της αξίας τους, εν μέσω αυξημένης παραγωγής και ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα μειώσει τη ζήτηση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS