Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Η εύθραυστη αριθμητική των «Ναι» στη Βουλή

Δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Η εύθραυστη αριθμητική των «Ναι» στη Βουλή
Το Ποτάμι πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση του απέναντι στη Συμφωνία τόνισε ο βουλευτής του Ποταμιού
Την θέση ότι πράγματι θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γ. Αμυράς, επιβεβαιώνοντας έτσι πως οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού Zoran Zaev μπορούν να ανατρέψουν τις μέχρι σήμερα πολιτικές ισορροπίες.
«Σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Θα το θέσω και εγώ μετά τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Αμυράς, αναφέροντας πως το Ποτάμι βρίσκεται ενώπιον μιας ευθύνης και πρέπει να ξανασκεφτεί τη θέση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως είπε ο κ.Θεοδωράκης, το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Πέμπτη 6/12 με τον Σταύρο Θεοδωράκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.
«Είχα πει ότι το Ποτάμι πρέπει να συνεργαστεί προεκλογικά με τη ΝΔ αλλά με χαρτί και με μολύβι
Όλα είναι ανοιχτά επί του θέματος, το οποίο δεν θα οριστικοποιηθεί τον Μάρτιο όπως λέγεται αλλά άμεσα.
Το Ποτάμι είναι ανοιχτό σε συνεργασίες» είπε ο κ.Αμυράς, ο οποίος είπε πως θα ήθελε το Ποτάμι να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ανεξαρτήτως των όποιων μελλοντικών συνεργασιών.
«Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ.Αμυράς.
Ανάλογου τύπου δηλώσεις πραγματοποίησε και ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη στάση του σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.
«Δεν προσδιορίζω τώρα κάτι διαφορετικό ή κάτι ιδιαίτερο, απλώς επαναλαμβάνω -και υπό μία έννοια επιβεβαιώνω- την επιφύλαξη που είχα εδώ και πάρα πολύ καιρό, ότι δηλαδή είναι καλή η συμφωνία, πρέπει να τη στηρίξουμε αλλά υπάρχει ένα ζήτημα που φοβάμαι το πως θα το διαχειριστούν οι γείτονες και αφορά το θέμα της γλώσσας και της ιθαγένειας. Θέλω να το δούμε, να έχουμε μια αναμονή και μια σοβαρότητα απέναντι στο ζήτημα.
Να δούμε πώς έρχεται», δήλωσε ο κ. Λυκούδης.
Επιπλέον, σημείωσε ότι γίνεται μία διευκρίνιση στα Σκόπια και η ελληνική κυβέρνηση λέει «οκ, μια χαρά είναι». «Δεν θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται αφελώς.
Αποκλείεται να μη σκέφτεται ότι μπορεί να επανέλθουν αυτά τα ζητήματα.
Άρα, απαντάω με έναν τρόπο πολύ σαφή.
Είμαι θετικός απέναντι στη συμφωνία αλλά φοβάμαι ότι τα δυο αυτά ζητήματα θα έρχονται και θα ξαναέρχονται και θα δημιουργούν ιστορίες.
Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να προσέχω και την τελευταία μου λέξη», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι δεν κάνει δεύτερες σκέψεις.
«Κάνω τις σκέψεις που έκανα πάντα.
Αν ανατρέξετε σε δηλώσεις δικές μου προ τετραμήνου, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, είχα πει -πράγμα το οποίο ξαναλέω και τώρα- ότι η συμφωνία είναι θετική γιατί απαντά στον βασικό άξονα της υπόθεσης», ανέφερε ο κ. Λυκούδης και πρόσθεσε: «Όταν όλος ο πλανήτης τη λέει Μακεδονία, το να πετύχει η χώρα μας να έχει σύνθετη ονομασία είναι ένα βήμα μπροστά. Αλλά έλεγα από τότε -και πριν προκύψουν οι δηλώσεις Ζάεφ- ότι τα δυο ζητήματα, της ιθαγένειας και της γλώσσας, ανάλογα με τη διαχείριση που θα κάνουν οι γείτονες, θα καταστούν ή όχι επικίνδυνο πρόβλημα.
Διότι θα μπορούσαν να περάσουν αυτά τα θέματα χωρίς να δημιουργηθούν ζητήματα, ανάλογα όμως με τη διαχείριση που θα κάνουν οι γείτονες, πιθανόν να καταστούν επικίνδυνα ή όχι.
Νομίζω ότι υπάρχει μια δικαίωση αυτής της επιφύλαξης που είχα ως προς αυτό το σημείο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ζήτημα που θέλει πάρα πολύ σκέψη.
«Πώς θα έρθει, πώς θα διατυπώνεται, τι θα ισχύει την ώρα της ψηφοφορίας.
Εγώ δεν αλλάζω την τοποθέτησή μου ότι είμαι θετικός απέναντι στη συμφωνία, πλην όμως δεν μπορώ να το αγνοήσω αυτό το ζήτημα. Δεν αγνοείται αυτό το ζήτημα», κατέληξε ο κ. Λυκούδης.

Η αριθμητική των Ναι
Μια γρήγορη ανάλυση των μέχρι στιγμής δεδομένων είναι χαρακτηριστική.
Για να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών χρειάζεται 151 βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145.
Οι ΑΝΕΛ με τους7 βουλευτές τους, έχουν ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχοντας καταστήσει σαφές πως θα αποχωρίσουν από την κυβέρνηση μόλις έρθει προς ψηφοφορία στη Βουλή η Συμφωνία.
Από τους 7 αυτούς, ο κ.Παπαχριστόπουλος διαμηνύει πως θα πάει απέναντι στην κομματική γραμμή, πως θα ψηφίσει τη Συμφωνία και κατόπιν θα παραδώσει την έδρα του ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση της Έλενας Κουντουρά.
Θολό είναι και το τι θα πράξουν οι Κ. Ζουράρις, ο οποίος έχει πει ότι είναι κατά της Συμφωνίας αλλά δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ρίξει την κυβέρνηση, και Β. Κόκκαλης, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.
Υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών έχουν ταχθεί επίσης η ανεξάρτητη βουλευτής και υφ. Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι έχουν πει ότι θα ψηφίσουν βάζοντας αστερίσκους.
Την πρόθεση του να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει εκφράσει και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θ. Θεοχαρόπουλος, βάζοντας και αυτός τον αστερίσκο ότι για να το πράξει αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα πάει αμέσως σε εκλογές.
Συνεπώς, και βάσει του πιο λογικού σεναρίου, εάν υποθέσουμε ότι ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις που θέτουν οι θετικά «διακείμενοι» βουλευτές και τελικά η Έλενα Κουντουρά επιλέγει και αυτή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε τα Ναι αθροίζονται σε 150.
Άρα καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό τι θα αποφασίσουν να πράξουν τελικά οι 6 βουλευτές του Ποταμιού, καθώς από τη θέση τους θα εξαρτηθεί και η τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σημειώνεται πως από τους 6 συνολικά βουλευτές του Ποταμιού, οι 4 (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Δανέλλης, Λυκούδης) έχουν τοποθετηθεί θετικά παρά τις επιφυλάξεις τους υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα την ψηφίσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης