Πολιτική

Επαναφέρει ο Zaev το θέμα της γλώσσας: Η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα μας να χρησιμοποιούμε τη μακεδονική

Επαναφέρει ο Zaev το θέμα της γλώσσας: Η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα μας να χρησιμοποιούμε τη μακεδονική
Στις 15 Ιανουαρίου του 2019 αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή της πΓΔΜ οι τελικές τροπολογίες του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Το θέμα της μακεδονικής γλώσσας επαναφέρει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Zoran Zaev, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει «μακεδονική» γλώσσα, δήλωσε -όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης- και τόνισε ότι το δικαίωμα να χρησιμοποιείται η μακεδονική γλώσσα γίνεται δεκτό και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Zaev είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας στα σχόλεία της Βόρειας Ελλαδας, κάτι που αργότερα αναγκάστηκε να ανακαλέσει, καθώς μεσολάβησε και παρέμβαση του Matthew Nimetz.
Όπως μεταδίδουν, όμως, τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τονίζει στις αναφορές του ότι «αυτό που πρέπει να προσέξουν όλοι είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και ότι αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα το δικαίωμα μας να χρησιμοποιούμε την μακεδονική γλώσσα».
Ερωτηθείς έναν κρίνει ότι κάποιες από τις δηλώσεις του σχετικά με τη μακεδονική γλώσσα δεν συνάδουν με την Συμφωνία των Πρεσπών και αν γνωρίζει ότι η Ελλάδα ετοιμάζει ένα παράρτημα με πρόσθετες δεσμεύσεις που να αφορά αυτό του τμήμα της Συμφωνίας, ο Zaev απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στις 15 Ιανουαρίου 2019 θα ψηφιστούν οι τροπολογίες του Συντάγματος

Εν μεταξύ στις 15 Ιανουαρίου του 2019 αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή της πΓΔΜ οι τελικές τροπολογίες του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, οι συνεδριάσεις των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, στις οποίες θα εξετασθούν οι τελικές τροπολογίες του Συντάγματος, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 17 Δεκεμβρίου.
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στις επιτροπές, θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, κατά πάσα πιθανότητα στις 9 Ιανουαρίου, όπως ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η συνεδρίαση της Ολομέλειας αναμένεται να διαρκέσει μερικές ημέρες, ενώ η τελική ψηφοφορία θα πραγματοποιείται στις 15 Ιανουαρίου.
Για την έγκριση των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος από τη Βουλή απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.
Η κυβέρνηση της πΓΔΜ έχει καταθέσει τέσσερις συνολικά τροπολογίες του Συντάγματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης