Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Ο Macron προσπαθεί να διασώσει εαυτόν...και την κυβέρνησή του με υποσχέσεις - Δεν πείθει τα «κίτρινα γιλέκα»

Γαλλία: Ο Macron προσπαθεί να διασώσει εαυτόν...και την κυβέρνησή του με υποσχέσεις - Δεν πείθει τα «κίτρινα γιλέκα»
Αντιδράσεις από την Αριστερά και τους Σοσιαλιστές παρά τη στροφή 180 μοιρών από τον Macron με υποσχέσεις για αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων
(upd) Αφού αρχικά θεώρησε ότι οι κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» θα ξεφουσκώσουν πολύ γρήγορα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, αναγκάστηκε από τις περιστάσεις να πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών.
Μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας το Σάββατο 8/12/2018 και με τη δημοτικότητά του να βρίσκεται σε πραγματικά ελεύθερη πτώση και να διαμορφώνεται χαμηλότερα από το 20%, ο πρόεδρος της Γαλλίας, αποφάσισε να προσφέρει ορισμένα… δώρα στους συμπατριώτες του.
https://pbs.twimg.com/media/Dt0P6kDX4AIZJWP.jpg
Στην ομιλία του προς το έθνος, ο κ. Macron υποσχέθηκε ότι:

- Θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να χρεωθούν αυτήν την αύξηση οι εργοδότες.
- Δεν θα τεθεί σε εφαρμογή ο φόρος αλληλεγγύης επί των μεγάλων περιουσιών.
- Θα «παγώσει» για το 2019 η αύξηση της γενικευμένης κοινωνικής εισφοράς για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν κάτω από 2.000 ευρώ μηνιαίως.
- Δεν θα υπάρχει, πλέον, φορολόγηση των υπερωριών.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Γαλλίας δεν δίστασε να καλέσει και τους εργοδότες που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μπόνους στους εργαζομένους τους στο τέλος του 2018!
Ο κ. Macron υποστήριξε ακόμη ότι η γαλλική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όχι μόνο εξαιτίας των λαθών που τυχόν έκανε η δική του κυβέρνηση αλλά και εξαιτίας του λανθασμένου τρόπου λειτουργίας της τα τελευταία 50 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, φέρεται να έχουν κόστος μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο, όπως φάνηκε, δεν ικανοποίησε ιδιαίτερα την Κομισιόν, η οποία φοβάται ότι θα οδηγήσουν υψηλότερα του 3% του ΑΕΠ το γαλλικό έλλειμμα το 2019.

Σοσιαλιστές και Αριστερά απέρριψαν τις εξαγγελίες Macron

Τις εξαγγελίες του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron περί αύξησης του κατώτερου μισθού και περί περικοπών φόρων προκειμένου να κατευνάσει τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» απέρριψαν οι Σοσιαλιστές και η Αριστερά.
«Ο Macron μοιάζει να νομίζει πως θα μοιράσει λίγο χαρτζιλίκι και θα καλμάρει την εξέγερση των πολιτών που έχει ξεσπάσει» είπε ο ηγέτης του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά), Jean Luc Melenchon, ο οποίος κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ανήγγειλε μέτρα το κόστος των οποίων θα βαρύνει «τον απλό πολίτη» και όχι «αυτούς που έχουν μεγάλο πλούτο».
Όπως είπε, «πιστεύει πως η πέμπτη πράξη του δράματος θα παιχτεί το Σάββατο», αναφερόμενος στις νέες διαδηλώσεις που προγραμματίζονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Από την πλευρά του ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Olivier Faure στηλίτευσε το γεγονός πως ο πρόεδρος Macron ανήγγειλε μέτρα το κόστος των οποίων θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι.
Σημειώνεται πως τα όσα εξήγγειλε ο Macron, δεν έπεισαν ούτε τους ίδιους τους επικεφαλής των «κίτρινων γιλέκων», οι οποίοι έκαναν λόγο για ημίμετρα.

Ποιοι απαρτίζουν τα «κίτρινα γιλέκα» και γιατί φοβίζουν τον Macron

Ουσιαστικά ή τουλάχιστον στην αρχή τους τα «κίτρινα γιλέκα» ήταν ένα  κίνημα διαμαρτυρίας πολιτών που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου 2018, μετά την κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καυσίμων, λόγω του νέου «πράσινου φόρου» που ανακοίνωσε ότι θα υιοθετήσει η γαλλική κυβέρνηση.
Αλλά αυτό που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία για έναν φόρο, έχει μεταμορφωθεί σε ένα ευρύτερο αντι-κυβερνητικό κίνημα.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα γαλλικά κινήματα διαμαρτυρίας, ξεκίνησε στο διαδίκτυο μέσω αναφορών και διοργανώθηκε από απλούς εργαζόμενους που δημοσιεύουν βίντεο στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, χωρίς να υπάρχει ηγετική θέση, συνδικαλιστική οργάνωση ή πολιτικό κόμμα πίσω από την όλη κινητοποίηση.
Η πρώτη ημέρα εθνικής διαμαρτυρίας ήταν 17η Νοεμβρίου 2018.
Οι διαδηλωτές προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από περιφερειακές πόλεις, και αγροτικές περιοχές της Γαλλίας και περιλαμβάνουν πολλές γυναίκες και ανύπαντρες μητέρες.
Οι περισσότεροι διαδηλωτές έχουν θέσεις εργασίας, όπως γραμματείς, εργαζόμενοι πληροφορικής, εργάτες εργοστασίων, εργάτες παράδοσης και φροντιστές.
Όλοι λένε ότι λόγω των χαμηλών εισοδημάτων τους δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα στο τέλος του μήνα.
Το κίνημα είναι κατά κύριο λόγο εναντίον ενός φορολογικού συστήματος που θεωρείται άδικο, αλλά υπάρχουν πολυάριθμες διαμάχες και διαφορές απόψεων.

Deutsche Bank: Τα «κίτρινα γιλέκα» θα στοιχήσουν στον Macron στο 0,2% του γαλλικού ΑΕΠ

Η Deutsche Bank σε μία προσπάθεια να διαγνώσει τις επιπτώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας στην ανάπτυξη, τη δημοσιονομική πολιτική και τη ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη από τη διατήρηση της ατζέντας, υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος των παραχωρήσεων που προσφέρει η κυβέρνηση Macron.
Αυτό ισχύει ακόμη και αν υπάρχει περαιτέρω αναδιανομή των φόρων, η οποία ενδέχεται να χρειαστεί εάν προσφερθούν παραχωρήσεις κατά τις προσεχείς εβδομάδες.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ταραχές που σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», είναι οι χειρότερες που έχουν ξεσπάσει στο Παρίσι από το 1968, ενώ δοκιμάζουν τις αντοχές της κυβέρνησης του Macron, ο οποίος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει την Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Τα «κίτρινα γιλέκα» οργανώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση στην φορολόγηση των καυσίμων.
Το κόστος του πετρελαίου κίνησης, που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Γαλλία, έχει αυξηθεί κατά περίπου 23% τους τελευταίους 12 μήνες και κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1,51 ευρώ ανά λίτρο.
Η κυβέρνηση του προέδρου Macron έχει ήδη αυξήσει τους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα φέτος και από την 1η Ιανουαρίου θα προβεί σε περαιτέρω αύξηση κατά 6,5 λεπτά ανά λίτρο στο ντίζελ και κατά 3,9 λεπτά στην βενζίνη.
Το κίνημα με τα κίτρινα γιλέκα έχει ωστόσο εξελιχθεί σε μία ευρύτερη έκφραση οργής για το υψηλό κόστος ζωής.

Έχουν συμπιεστεί τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα το 2018;

Σε συνολικό επίπεδο, οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά ~2% σε ετήσια βάση - λόγω της ζήτησης για τους εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης - και ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο του 2018 ήταν 2,2% σε ετήσια βάση.
Τέτοια κατάσταση που ο ονομαστικός πληθωρισμός να υπερβαίνει την ονομαστική αύξηση των μισθών είναι ιστορικά ασυνήθιστο στη Γαλλία.
Επιπλέον, τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο της διανομής εισοδήματος έχουν επηρεαστεί πιο έντονα.
Μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά ~14% σε ετήσια βάση, οι τιμές καπνού κατά ~17% και οι τιμές των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής αυξήθηκαν επίσης μεταξύ 3% και 4% σε ετήσια βάση.
Ως εκ τούτου, το κόστος του καλαθιού κατανάλωσης μπορεί να έχει ξεπεράσει το κόστος του μέσου καλαθιού αγαθών κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2018.
 

Είναι αυτό το τέλος της ατζέντας μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία;

Το 2019, υποτίθεται ότι θα λάβουν χώρα οι τελευταίες σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος Macron.
Πρώτον, οι μεταρρυθμίσεις της ανεργίας πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των εργοδοτών, με τη δυνατότητα εισαγωγής κάποιων μειώσεων
μέσα από το χρόνο για τα πιο γενναιόδωρα οφέλη της ανεργίας και την εισαγωγή κινήτρων για τους εργοδότες.
Κατά δεύτερον, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πρόκειται να συζητηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Η μεταρρύθμιση αυτή θα απλουστεύσει σημαντικά το υφιστάμενο γαλλικό σύστημα χωρίς να παρέχει άμεση φορολογική εξοικονόμηση ή αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ο στόχος είναι να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εργαζομένων μεταξύ τομέων και επιχειρήσεων.
Οι ανησυχίες των διαδηλωτών επικεντρώνονται στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα.
Ως εκ τούτου, η Deutsche Bank παραμένει αισιόδοξη σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ποιες είναι οι δημοσιονομικές συνέπειες της διαμαρτυρίας;

Μέχρι στιγμής, το κόστος της αναστολής του φόρου καυσίμων έχει εκτιμηθεί σε 4 δισ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία στον Τύπο (0,2% του ΑΕΠ).
Η κυβέρνηση επιδιώκει να επιτύχει συνολικό έλλειμμα 2,8% του ΑΕΠ το 2019 με ανάπτυξη 1,7%.
Εάν η ανάπτυξη απογοητεύσει κάτω από το 1,5% του ΑΕΠ, οι κίνδυνοι υπέρβασης του ελλείμματος του 3% θα ήταν πολύ υψηλοί.
Οποιαδήποτε παραβίαση όμως θα είναι προσωρινή.
Εάν η διαμαρτυρία συνεχίσει, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να αναιρέσει κάποια από τα αναδιανεμητικά μέτρα ως σαφές μήνυμα προς τους διαδηλωτές.
Για μπορεί να επιλέξει να αυξήσει τους φόρους εργασίας γύρω από τον κατώτατο μισθό ή / και την αύξηση του ανώτατου οριακού φορολογικού συντελεστή, του φόρου κληρονομιάς, ή την επαναφορά του φόρου περιουσίας.
Οι μακροοικονομικές επιπτώσεις τέτοιων μέτρων μπορεί να είναι περιορισμένες και τα οφέλη από τη διατήρηση των μακροπρόθεσμων προσπαθειών μεταρρύθμισης να αντισταθμίζουν τις πιθανές αρνητικές αντιλήψεις των επενδυτών βραχυπρόθεσμα.
Μεταξύ 2020 και 2022, η κυβέρνηση είχε στόχο να μειώσει το έλλειμμα στο ~ 2% ή και στην απόλυτη ισορροπία.
Αυτό θα βασιζόταν στις περικοπές των δημοσίων δαπανών.
 

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των διαδηλώσεων στην ανάπτυξη;

Η τυπική εκτίμηση των διαμαρτυριών για το γαλλικό τριμηνιαίο ΑΕΠ βασίζεται στις 22 ημέρες των απεργιών του 1995 που κόστισαν περίπου το 0,2% του ΑΕΠ, με το μεγαλύτερο μέρος του να έχει ανακτηθεί το επόμενο τρίμηνο.
Μέχρι στιγμής, οι διαμαρτυρίες ήταν πιο σύντομες αλλά παρόλα αυτά με ενδεχόμενο ισχυρό αντίκτυπο σε ορισμένους τομείς (λιανική ή τουρισμός).
Ο μακροοικονομικός αντίκτυπος είναι απίθανο να υπερβεί το 0,1% του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

(πρώτη ενημέρωση Δευτέρα 10/12 20:31)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης