Τελευταία Νέα
Πολιτική

Περιπλέκεται επικίνδυνα το «κουβάρι» με τη Συμφωνία των Πρεσπών - Τα ανοικτά μέτωπα

Περιπλέκεται επικίνδυνα το «κουβάρι» με τη Συμφωνία των Πρεσπών - Τα ανοικτά μέτωπα
Στην κυβέρνηση εργάζονται πυρετωδώς καθώς έχουν μπροστά τους δύο ανοικτά μέτωπα να κλείσουν που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών
Σε περίπλοκο αίνιγμα τείνει να εξελιχθεί το Σκοπιανό μετά τις δεύτερες σκέψεις του Σταύρου Θεοδωράκη και βουλευτών του Ποταμιού που φαίνεται να αλλάζουν τα δεδομένα.
Το ενδεχόμενο αλλαγής πλεύσης του Ποταμιού ταράζει και τα νερά στο εσωτερικό του με το Σπύρο Δανέλλη να δηλώνει πως αν το κόμμα του δεν ψηφίσει τη συμφωνία θα παραιτηθεί.
Κινητικότητα υπάρχει και στους Ανεξάρτητους Έλληνες με τον Πάνο Καμμένο να συγκαλεί σήμερα 11/12 εκτάκτως την Κοινοβουλευτική του Ομάδα την ώρα που η ΝΔ επαναφέρει στο τραπέζι το χαρτί της πρότασης μομφής.
Στην κυβέρνηση εργάζονται πυρετωδώς καθώς έχουν μπροστά τους δύο ανοιχτά μέτωπα να κλείσουν που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών.
Το ένα αφορά την εξεύρεση έξι βουλευτών προκειμένου να συμπληρωθεί ο πολυπόθητος αριθμός 151 για την κύρωση της συμφωνίας όταν έρθει στην ελληνική Βουλή.  
Αν και τυπικά, μπορεί να σφραγίσει τη συμφωνία με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει στην ψήφο ακόμη εννέα βουλευτών χωρίς ωστόσο καμία από αυτές να θεωρείται δεδομένη.
Επενδύει σε τέσσερις ψήφους από το Ποτάμι, στον Θανάση Θεοχαρόπουλο από το Κίνημα Αλλαγής σε δύο βουλευτές από τους ΑΝΕΛ αλλά και σε δύο ψήφους από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Ο δεύτερος σκόπελος που καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση είναι ο κόσμος της Μακεδονίας που μετά τις υπογραφές Τσίπρα - Ζάεφ, δείχνει όπως τουλάχιστον καταγράφουν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, να γυρίζει την πλάτη στο κυβερνών κόμμα.

Στους Θεσσαλονικείς θα απευθυνθεί ο Τσίπρας την Παρασκευή (14/12) από το Παλέ ντε Σπορ

Σε αυτό το πλαίσιο αλλά και με στόχο να αντιστραφεί το κλίμα και να μετρήσει δυνάμεις, ο Αλέξης Τσίπρας, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για να απευθύνει ομιλία στο Παλέ ντε σπορ.
Με σύνθημα «Ναι στη δημοκρατία της Μακεδονίας και της αλληλεγγύης όχι στο μίσος και τον εθνικισμό», όπως αναγράφεται στις αφίσες που έχουν δημοσιευθεί ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας επιχειρώντας να μετριάσει το δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.
Κίνηση αντιπερισπασμού την χαρακτηρίζουν πάντως οι κακές γλώσσες καθώς την ίδια ημέρα, ανοίγει τις πύλες του το 12ο συνέδριο της ΝΔ που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan στην Αθήνα και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν την Κυριακή.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας, με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή αναμένεται να δηλώσει και επίσημα την στήριξή του προς την Κατερίνα Νοτοπούλου για το δήμο της Θεσσαλονίκης.
Εν τω μεταξύ στα Σκόπια ορίστηκε η ημερομηνία της τελευταίας και πιο κρίσιμης ψηφοφορίας για την συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή στις 15 ιανουαρίου οπότε η σκοπιανή κυβέρνηση αναμένεται να φέρει προς ψήφιση τις τελικές τροπολογίες.
Στην συγκεκριμένη διαδικασία απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές.
Ο Ζόραν Ζάεφ ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσει τους οκτώ συν έναν βουλευτές της αντιπολίτευσης γι αυτή την ψηφοφορία.
Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξακολουθεί να θολώνει το τοπίο και παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από το Μαξίμου δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του ενώ τα στελέχη του εμφανίζονται διχασμένα. Ωστόσο, σε δηλώσεις του τη Δευτέρα το βράδυ, τόνισε ότι η θέση του Ποταμιού είναι ξεκάθαρη.
«Θέλουμε λύση.
Το συμφέρον της χώρας είναι να λήξει αυτή η εκκρεμότητα.
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι η καλύτερη συμφωνία.
Τον Μάρτιο οι Έλληνες θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση.
Τοποθετούμαστε με βάση τις εξελίξεις.
Δεν κινούμαστε με βάση τις υποδείξεις και απαντώ στο Μέγαρο Μαξίμου, επειδή δεν μπορούν να ελέγξουν το εσωτερικό τους.
Είμαστε Ποτάμι και τολμάμε και μιλάμε».
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προσπαθήσει να εμποδίσει την ψήφιση της συμφωνίας όταν έρθει στη Βουλή ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Κίνημα Αλλαγής που επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης