Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό για τις εξαγγελίες Macron;

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό για τις εξαγγελίες Macron;
Στους Γάλλους πολίτες ο λογαριασμός - Προβληματισμός στις Βρυξέλλες, καραδοκεί η Ρώμη
Δεν έπεισε τα «κίτρινα γιλέκα» η μερική αναδίπλωση του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron, ο οποίος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εξαγγελίες το βράδυ της Δευτέρας σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το κύμα οργής.
Όπως εύστοχα παρατηρεί η εφημερίδα Liberation, ο Macron απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες είπε στην ουσία ότι τους κατάλαβε… λίγο.
Αρκεί όμως αυτό για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις;
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε τα εξής:

- Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ μηνιαίως, χωρίς να χρεωθούν αυτήν την αύξηση οι εργοδότες, με χρηματοδότηση από τις κοινωνικές εισφορές.

Ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για αύξηση ενός προνοιακού επιδόματος που ειχε προαναγγείλει, το οποίο λαμβάνουν όλοι όσοι αμοίβονται με μισθό χαμηλότερο του κατώτατου.

- Δεν θα επαναφέρει τον  φόρο αλληλεγγύης επί των μεγάλων περιουσιών, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα των διαδηλωτών
- Θα «παγώσει» για το 2019 η αύξηση της γενικευμένης κοινωνικής εισφοράς για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν κάτω από 2.000 ευρώ μηνιαίως.
- Δεν θα υπάρχει, πλέον, φορολόγηση των υπερωριών.

- Κάλεσε όσους εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μπόνους στους εργαζόμενους, μέτρο το οποίο φυσικά είναι προαιρετικό.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ανακοίνωση των μέτρων και η ανάληψη μέρους της ευθύνης από τον Γάλλο πρόεδρο, αποτελεί μία σημαντική νίκη γοήτρου για τα "κίτρινα γιλέκα", με διεθνή μάλιστα σημασία.
Ωστόσο, επί της ουσίας των εξαγγελιών κάνουν λόγο για «ψίχουλα», καθώς το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό.
Το κόστος των εξαγγελιών Macron ανέρχεται σε 8 - 10 δισ. ευρώ, κόστος το οποίο θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα τους ίδιους τους πολίτες.
Ούτε τους εργοδότες, ούτε τις πολυεθνικές, ούτε τους πιο εύπορους.
Και όλα αυτά την ώρα που το γαλλικό έλλειμμα βρίσκεται ήδη στα όρια της παραβίασης του 3%, με τις Βρυξέλλες να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και τη Ρώμη να….καραδοκεί.
Παράλληλα, διαδηλωτές και αντιπολίτευση κατηγορούν τον Macron ότι δεν ανακοίνωσε τίποτα για αυτούς που έχουν πραγματικά τη μεγαλύτερη ανάγκη: τους άνεργους, τους νέους, τους αγρότες, τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Και είναι γεγονός.
Τι έκανε λοιπόν ο Γάλλος πρόεδρος;
Αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί μερικώς, υπό την απειλή μιας γενικευμένης κοινωνικής εξέγερσης και ανακοίνωσε κάποια μέτρα, τα οποία όμως στην πραγματικότητα θα επιβαρύνουν τον μέσο Γάλλο φορολογούμενο και ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα με τις Βρυξέλλες.
Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Wolfang Munchau, η απόφαση του Γάλλου προέδρου να αυξήσει τους δημοσιονομικούς στόχους, καταστρέφει και την ελάχιστη αξιοπιστία που είχε απομείνει στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Η Κομισιόν κάθε άλλο παρά ευχαριστημένη πρέπει να είναι από τις εξελίξεις, καθώς η οπισθοχώρηση του Γάλλου προέδρου δυσχεραίνει τη θέση της έναντι των απαιτήσεων της ιταλικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, οι εξαγγελίες του Macron σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν  απάντηση στα κοινωνικά προβλήματα που ταλανίζουν τους Γάλλους.
Αποτελούν περισσότερο μια ηθική νίκη για το κίνημα και μια ευκαιρία να αρχίσει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον Macron να εισέρχεται σε αυτόν βαριά τραυματισμένος και τα "κίτρινα γιλέκα" να υπόσχονται συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, στη σκιά των τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μαρία Παπαδάτου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης