Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερό το outlook για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Βελτίωση στο ενεργητικό

Moody's: Σταθερό το outlook για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Βελτίωση στο ενεργητικό
Σταθερό το outlook για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από τη Moody's Investors Service
Σε σταθερές διατηρεί τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η Moody's Investors Service, επικαλούμενη τα βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη και την ποιότητα του ενεργητικού.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, στην Ευρωζώνη οι προοπτικές υποστηρίζονται από τους ισχυρότερους ισολογισμούς και σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, παρά τη χαμηλή κερδοφορία.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η φερεγγυότητα των τραπεζών τράπεζας έχει βελτιωθεί, παρέχοντας ανθεκτικότητα εμ μέσω αβεβαιότητας για το επικείμενο Brexit και τις ασθενέστερες.
«Τα οικονομικά των τραπεζών της Ευρωζώνης ενισχύονται και τα προβληματικά δάνεια μειώνονται, αν παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή έχει κορυφωθεί και θα επιβραδυνθεί.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν, αλλά παραμένουν βασική αδυναμία.
Το απόθεμα στις τράπεζες της περιοχής μειώθηκε σε 731 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2018, ποσό χαμηλότερο κατά περίπου 300 δισ. σε σύγκριση με το 2015, χάρη στην ενίσχυση της οικονομίας και την επιτάχυνση των πωλήσεων χαρτοφυλακίων NPLs», σχολιάζεται.
Μακροπρόθεσμα, οι κίνδυνοι στο ενεργητικό των τραπεζών επικεντρώνονται στην αύξηση των τιμών ακινήτων και στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Το χρέος των νοικοκυριών παραμένει σε μέτρια επίπεδα και υποστηρίζει την ποιότητα των δανείων, ωστόσο το εταιρικό χρέος είναι υψηλό και ευάλωτο στις διαταραχές των επιτοκίων.
Για τις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με το Brexit και οι ασθενέστερες συνθήκες λειτουργίας, θα επιδεινώσουν τα έσοδα και την ποιότητα των δανείων, αλλά το βελτιωμένο κεφάλαιο των τραπεζών παρέχει ανθεκτικότητα.
«Το βασικό σενάριο της Moody's είναι ότι τη συμφωνημένη μεταβατική περίοδο θα ακολουθήσει, εν τέλει, μια μόνιμη μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά που διέπουν τις τρέχουσες εμπορικές και κανονιστικές ρυθμίσεις.
Στο πλαίσιο της αυξανόμενης πιθανότητας μίας μη συμφωνίας για το Brexit, η ασθενέστερη ποιότητα δανείων και η κερδοφορία θα αποτελούσαν βασικούς κινδύνους, εν μέσω μιας πιο απότομης προσαρμογής για τη βρετανική οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης