Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο σεισμός των ευρωεκλογών, το τέλος του QE από ΕΚΤ, οι μικρές διαφορές ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσουν μακριά τους επενδυτές από την Ελλάδα έως 10/2019

Ο σεισμός των ευρωεκλογών, το τέλος του QE από ΕΚΤ, οι μικρές διαφορές ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσουν μακριά τους επενδυτές από την Ελλάδα έως 10/2019
Στην εξίσωση δεν έχει ληφθεί υπόψη και η πιθανότητα προς το τέλος του 2019 να ξεκινήσει διεθνώς ο καθοδικός κύκλος στις αγορές μετά από 9-10 χρόνια συνεχόμενης ανόδου....
Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2019, τον Μάιο 2019  ή Οκτώβριο 2019;
Οι αμερικανοί επενδυτές έχουν μείνει με την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία οπότε εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο 2019.
Οι αναφορές για βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο συνδέονται με την συμφωνία των Πρεσπών.
Οι αναφορές για βουλευτικές εκλογές τον Μάιο 2019 συνδέονται με την στρατηγική συγκάλυψης της ήττας καθώς θα διεξαχθούν 3 διαφορετικές εκλογικές αναμετρήσεις με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όμως οι αμερικανοί επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα σίγουροι…
Εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο 2019.
Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ Goldman Sachs και Morgan Stanley που διατηρούν συνεργασίες με την κυβέρνηση και την Ελλάδα μια ημερομηνία υπάρχει για τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα…Οκτώβριος 2019.
Εάν αποδεχθούμε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο 2019 στην Ελλάδα τότε θα πρέπει να δούμε τα γεγονότα που θα λάβουν χώρα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2019…
Τα βασικά γεγονότα με χρονολογική σειρά θα είναι

1)Απόφαση της ΕΚΤ στις 13 Δεκεμβρίου να διακόψει το QE την ποσοτική χαλάρωση μετά από σχεδόν 40 μήνες πλήρους λειτουργίας.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ εκτοξεύθηκε λόγω προφανώς των αθρόων αγορών αρχικά κρατικών ομολόγων και ακολούθως εταιρικών ομολόγων στα οποία προέβη η ΕΚΤ…
Ουσιαστικά από Ιανουάριο 2019 διακόπτονται οι αγορές κρατικών ή εταιρικών ομολόγων.
Δεν θα ξεκινήσει άμεσα η μείωση ισολογισμού ενώ είναι μάλλον ασαφές εάν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων έως το τέλος του 2019.
Το τέλος του QE της ποσοτικής χαλάρωσης θα αποτελέσει ορόσημο για τα spreads των ομολόγων που λογικά – όπως και οι αποδόσεις – θα αρχίσουν να παίρνουν την ανιούσα.
Οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν, αυτή η τάση θα επιβεβαιωθεί, θα αυξηθεί το κόστος χρηματοδότησης στην Ευρώπη.

2)Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η ύφεση να αρχίσει να σκιάζει τις διεθνείς αγορές και να αρχίσουν τα πρώτα σοβαρά κύματα διορθώσεων στις χρηματιστηριακές αγορές.

3)Οι εξελίξεις σε Ιταλία και Βρετανία είναι σημαντικότατες.
Στην Ιταλία η κυβέρνηση φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την σημειολογική πρόταση μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από 2,4% σε 2,04%.
Προσέξτε η Ιταλία πρότεινε το 2,4% για το 2019 να μειωθεί στο 2,04% δεν είναι τυχαίο είναι ένα μήνυμα νίκης της Ιταλίας…
Στην Βρετανία ναι μεν ξεπέρασε την πρόταση μομφής αλλά στην πράξη η πρωθυπουργός May έχει σοβαρά προβλήματα με ένα έωλο Brexit.
Το Brexit θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές ενώ η Ιταλία πιθανότατα θα εκτονωθεί αλλά τα επιτόκια στα ομόλογα δεν θα υποχωρήσουν πολύ…..

4)Το ελληνικό δημόσιο – όπως ορθώς υποστηρίζει και η Rothschild – δεν θα πρέπει να αργήσει να βγει με 5ετές ομόλογο με στόχο επιτόκιο 3,1% με 3,3% από 4,625% της προηγούμενης έκδοσης.
Είναι πιθανό το ελληνικό δημόσιο να βγει στις αγορές προς τα τέλη Ιανουαρίου 2019 και όχι γενικώς μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2019.

5)Η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι μια μεγάλη πολιτική δοκιμασία για την ελληνική κυβέρνηση.
Εάν την φέρει στην Βουλή θα ψηφιστεί εάν σκοπίμως κωλυσιεργεί θα σημαίνει ότι δεν έχει διασφαλισμένη την έγκριση οπότε ίσως επιχειρήσει να μεταθέσει το πρόβλημα στην ΝΔ που έρχεται στην εξουσία.
Η συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό είναι ξεκάθαρα εθνικά επιζήμια πρόταση, ενάντια στα εθνικά και ιστορικά συμφέροντα της πατρίδας μας.

6)Οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν τα εμπροθσοβαρή σχέδια μείωσης των NPEs.
Θα δημιουργηθεί μια θετική προσδοκία αλλά ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, οι ξένοι επενδυτές δεν θα θεωρούν επενδύσιμες τις ελληνικές τράπεζες.
Απαιτείται χρόνος.

7)Για την κυβέρνηση θα είναι μεγάλη δοκιμασία ο Μάιος καθώς θα υποστεί μπαράζ ηττών σίγουρα δύο ήττες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές.
Όμως η μεγαλύτερη δοκιμασία θα είναι για την Ευρώπη οι ευρωεκλογές.
Η άνοδος των εθνικιστικών κομμάτων και όσων αμφισβητούν την πορεία της Ευρώπης θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στις αγορές.


8)Εφόσον οι βουλευτικές εκλογές πραγματοποιηθούν Οκτώβριο 2019 αυτό θα σημάνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει την 4ετία.
Η διαφορά ήττας του ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ δεν θα είναι τόσο χαοτική, η ΝΔ θα κερδίσει αυτό δεν μπορεί να αλλάξει αλλά το εύρος της νίκης δεν θα είναι θρίαμβος.
Μια διαφορά 7% ή 8% είναι μεγάλη νίκη αλλά όχι συντριβή του αντιπάλου.

Όσο οι επενδυτές δεν έχουν ποσοτική χαλάρωση, όσο διορθώσεις πλήττουν τις αγορές το 2019, όσο οι τράπεζες παλεύουν με την εξυγίανση των κόκκινων δανείων και όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συντρίβεται από την ΝΔ που θα κερδίσει τις εκλογές… οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί με την Ελλάδα και τα ελληνικά assets.
Το 2019 δεν θα είναι τόσο σπουδαίο επενδυτικά και χρηματιστηριακά όσο ελπίζουν πολλοί.

Υποσημείωση

Στην εξίσωση δεν έχει ληφθεί υπόψη και η πιθανότητα προς το τέλος του 2019 να ξεκινήσει διεθνώς ο καθοδικός κύκλος στις αγορές μετά από 9-10 χρόνια συνεχώς ανόδου στις αγορές.
Όταν οι άλλοι θα πέφτουν και το ελληνικό χρηματιστήριο θα προσπαθεί να ανέβει…το αποτέλεσμα είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα εγκλωβιστεί…στην διεθνή τάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης