Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο 2018 - Στις 51,3 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο 2018 - Στις 51,3 μονάδες ο PMI
Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Με τους ασθενέσθερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών αναπτύχθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (14/12) στοιχεία της Markit, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit διαμορφώθηκε στις 51,3 μονάδες, έναντι 52,7 μονάδων τον Νοέμβριο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα σημειωθεί οριακή άνοδος στις 52,8 μονάδες.
Οι εισροές νέων επιχειρήσεων σημείωσαν οριακή στασιμότητα, την ίδια στιγμή που η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υποχώρησε σε χαμηλά δύο ετών, ενώ η αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων κατέγραψε επίσης πτώση.
Ο μεταποιητικός κλάδος της ενιαίας νομισματικής ένωσης κατέγραψε σημαντική πτώση στις 51,4 μονάδες, έναντι 53,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 53,5 μονάδες.
Παράλληλα, ο κλάδος υπηρεσιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών, και συγκεκριμένα στις 51,4 μονάδες, έναντι 53,4 μονάδων τον Νοέμβριο του 2018.
«Η ύφεση στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης επιδεινώθηκε από τις διαδηλώσεις στη Γαλλία και τη συνεχιζόμενη αδύναμη ζήτηση για τα αυτοκίνητα», σχολίασε η Markit μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας, Chris Williamson, επεσήμανε ότι «οι εταιρείες ανησυχούν για το παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό κλίμα, με τους εμπορικούς πολέμου και το Brexit να αυξάνουν τις πολιτικές εντάσεις εντός της ζώνης του ευρώ».
«Οι έρευνας υποδεικνύουν περαιτέρω σημάδια ότι ο κλάδος οχημάτων συνεχίζει να λειτουργεί ως κώλυμα στην οικονομία της περιοχής», πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, επισημαίνοντας ότι οι έρευνες «υποδηλώνουν αύξηση μόνο κατά 0,1% για την περιοχή το τέταρτο τρίμηνο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης