Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι μεγάλες πολιτικές προκλήσεις της Ευρώπης για το 2019 - Τεκτονικές αλλαγές εν όψει των ευρωεκλογών του Μαϊου

Οι μεγάλες πολιτικές προκλήσεις της Ευρώπης για το 2019 - Τεκτονικές αλλαγές εν όψει των ευρωεκλογών του Μαϊου
Οι αλλαγές στην Ευρώπη είναι τεκτονικές, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο
Αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων οι οποίες είναι πολύ πιθανό να κρίνουν την ίδια της την υπόσταση, θα βρεθεί το 2019 η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν όψει και των ευρωεκλογών του Μαϊου.
Οι αλλαγές στην Ευρώπη είναι τεκτονικές, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο,με την κοινωνική αναταραχή στη Γαλλία, το αδιέξοδο του Brexit, τη διαμάχη Ρώμης - Βρυξελλών και τη διαφαινόμενη ενίσχυση της ακροδεξιάς, να αποτελούν τις βασικότερες προκλήσεις για τη νέα χρονιά.
H Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για την έξοδο της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, την ώρα που η αναδίπλωση του Γάλλου προέδρου Macron λόγω της κοινωνικής αναταραχής, επιφέρει καίριο πλήγμα στην εναπομείνασα αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας.

Brexit χωρίς συμφωνία;

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May αποχώρησε ταπεινωμένη από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο βρετανικός Τύπος, με τους ηγέτες να διαμηνύουν ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση από την πλευρά τους.
Η απόφαση Theresa May να αναβάλλει την ψηφοφορία στη Βουλή για το Brexit, προκειμένου να αποφύγει μια οδυνηρή ήττα, ενεργοποίησε την πρόταση μομφής σε βάρος της για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, από την οποία επιβίωσε.
Ωστόσο οι εξελίξεις για το Brexit είναι πιο απρόβλεπτες από ποτέ.
Η May πρέπει να πείσει τους βουλευτές του κόμματός της και την αντιπολίτευση, να στηρίξουν την αμφιλεγόμενη συμφωνία της με την ΕΕ, αποστολή εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΕ η αναδίπλωση Macron

Η Γαλλία συνταράχθηκε από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, γεγονός που ανάγκασε τον Emmanuel Macron να προχωρήσει σε σειρά παροχών, με στόχο να κατευνάσει την οργή των «κίτρινων γιλέκων».
Ωστόσο, τα μέτρα εκτιμάται ότι κοστίσουν 10 δισ. ευρώ, με τη Γαλλία να οδεύει προς υπέρβαση του ορίου του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμμα, η οποία θα αποτελέσει παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων.
Η παραπάνω εξέλιξη περιπλέκει σημαντικά την προσπάθεια της Ευρώπης να εμβαθύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωηση.
Ο Macron, ο οποίος είχε αναδειχθεί σε ηγέτης της μεταρρύθμισης με τις ευλογίες της Merkel, αναγκάζεται σε άτακτη υποχώρηση.
Και όλα αυτά την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κόντρα των Βρυξελλών με τη Ρώμη για τον προϋπολογισμό του 2019.
Εάν η Κομισιόν αποφασίσει να κάνει τα στραβά μάτια στην περίπτωση της Γαλλίας, θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει την οργή της ιταλικής κυβέρνησης, εξέλιξη η οποία δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση τις Βρυξέλλες.

Καθοριστικός ο ρόλος της Ιταλίας, ενισχύεται ο Salvini

Οι εξελίξεις στην Ιταλία είναι καθοριστικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Matteo Salvini, να αναδεικνύεται σε άτυπο ηγέτη του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος που αναμένεται να σαρώσει την Ευρώπη στις ευρωεκλογές του 2019.
Παρά την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2,04%, η αντιπαράθεση Ιταλίας - ΕΕ παραμένει, αν και διαφαίνονται σημάδια για επικείμενο συμβιβασμό.
Η Ιταλία επιχειρεί να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο.
Ήδη ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, ενώ προετοιμάζει μπαράζ συναντήσεων και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.
Την ίδια ώρα, ο Matteo Salvini, ο οποίος έχει ποντάρει την πολιτική του ύπαρξη στην κόντρα με την ΕΕ, ισχυροποιείται σημαντικά στην Ιταλία, με τη Λέγκα να είναι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Έρχεται «σεισμός» στις ευρωεκλογές;

Η άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού και ακροδεξιού ρεύματος στην Ευρώπη αναμένεται να αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019.
H αποτυχία της Merkel στη Γερμανία να ηγηθεί της ενοποίησης και της σύγκλισης των οικονομιών και η κατάρρευση του Macron, εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν πολιτικό σεισμό στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 στην Ευρώπη.
Ο Salvini ισχυροποιείται και η Le Pen του Εθνικού Μετώπου με βάση τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Γαλλία καθώς οι πολίτες αποδοκιμάζουν τον Macron λόγω της υπόθεσης των Κίτρινων Γιλέκων.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία βρίσκεται στην 3η θέση πίσω από τους Πράσινους και το CDU της Merkel, ενώ ακόμη και στην Ισπανία μπήκε στον πολιτικό χάρτη η εθνικιστική ακροδεξιά.
Την ίδια ώρα,  σε χώρες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία οι ευρωσκεπτικιστές αποτελούν σημείο πολιτικής αναφοράς.

Μεγάλη πρόκληση το τέλος του QE

Την ώρα που οι πολιτικές προκλήσεις γιγαντώνονται, η Ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Το QE αποτέλεσε τον καταλύτη της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη από την κρίση χρέους, όπως σημείωσε ο Mario Draghi.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα ανταποκριθεί η Ευρωζώνη στις προκλήσεις, χωρίς το στήριγμα του QE, την ώρα που ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης αναγνωρίζει ότι το outlook της ανάπτυξης παραμένει αδύναμο και αυξάνεται το πολιτικό ρίσκο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης