Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι αλλάζει στη Sixt μετά την αύξηση και τη συμφωνία με τις τράπεζες – Που στοχεύει η Μοτοδυναμική

Τι αλλάζει στη Sixt μετά την αύξηση και τη συμφωνία με τις τράπεζες – Που στοχεύει η Μοτοδυναμική
Με αρνητική θέση 75 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2017 η Sixt και με δανεισμό 107 εκατ. ευρώ που πέφτει στα 18 εκατ. ευρώ
Πλήρως αλλάζει ο ισολογισμός της Sixt την οποία εξαγόρασε η Μοτοδυναμική καταβάλλοντας 15 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα δάνεια της Sixt στο τέλος του 2017 ήταν στα 107 εκατ. ευρώ ενώ η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 75 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο με τη συμφωνία που έγινε με τις τράπεζες ο δανεισμός θα υποχωρήσει στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ  υπάρχει δυνατότητα άντλησης επιπλέον 10 εκατ. ευρώ.
Από την ελάφρυνση των δανείων θα υπάρξει μεγάλο όφελος στην καθαρή θέση και σε συνδυασμό με την αύξηση κεφαλαίου, πηγές προσκείμενες στην εταιρεία αναφέρουν πως θα υπάρξει εντυπωσιακή βελτίωση και πως θα γυρίσει θετική.
Σημειώνεται πάντως πως δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί οι όροι της ελάφρυνσης και αν τα 89 εκατ. ευρώ που μειώνονται τα διαγράφουν οι τράπεζες ή υπάρχει κάποια άλλη συμφωνία.
Η διοίκηση της Μοτοδυναμική επιθυμεί να τρέξει άμεσα το επενδυτικό πρόγραμμα ώστε να μη χάσει την τουριστική περίοδο, δηλαδή το καλοκαίρι, καθώς αν χαθούν οι κρίσιμοι μήνες του καλοκαιριού όπου γίνεται και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου των εταιρειών ενοικίασης, ουσιαστικά θα έχει χαθεί το 2019.
Αν χαθεί η εταιρεία κινδυνεύει και πάλι με μεγάλες ζημιές.
Η εταιρεία που εξαγόρασε είχε το 2017 τζίρο 30 εκατ. ευρώ και EBITDA 92 χιλ. ευρώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μοτοδυναμική.
Οι ζημιές το 2017 ανήλθαν στα 31 εκατ. ευρώ και αποδίδονται στην ηλικία, την κατάσταση και το μείγμα του στόλου.
Με την ανανέωση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί και η μέση τιμή ενοικίασης αλλά και ο τζίρος συνολικά, επομένως τα οφέλη θα είναι άμεσα, και εκεί στοχεύει η Μοτοδυναμική.
Η Μοτοδυναμική θα πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιστρέψει το δάνειο που έλαβε για την εξαγορά.
Στο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης είχε πωλήσεις 31,5 εκατ. ευρώ από 28 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 649 χιλ. ευρώ από 662 χιλ. ευρώ.
Η μείωση οφείλεται στον υψηλότερο φόρο εισοδήματος έναντι της περσινής χρήσης αφού τα προ φόρων κέρδη ήταν 840 χιλ. ευρώ από 704 χιλ. ευρώ.
Η Καθαρή θέση ανερχόταν στα 8,6 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 22,3 εκατ. ευρώ με τις τραπεζικές να είναι μόλις 4,6 εκατ. ευρώ.
Είχε αποθέματα 17 εκατ. ευρώ και εμπορικές απαιτήσεις 4,8 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης