Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κόντρα Μιχαηλίδη - Μυλωνά για το ΛΕΠΕΤΕ στην Εθνική - Ομάδα συνταξιούχων οδηγεί στα βράχια την λύση – Τα χειρότερα έρχονται

Κόντρα Μιχαηλίδη - Μυλωνά για το ΛΕΠΕΤΕ στην Εθνική - Ομάδα συνταξιούχων οδηγεί στα βράχια την λύση – Τα χειρότερα έρχονται
Όμως όλοι συμφωνούν ότι η Εθνική είναι αδύνατο να συνεχίσει να χορηγεί 120-130 εκατ ευρώ τον χρόνο, την λύση αυτή την έχουν εγκαταλείψει οριστικά και αμετάκλητα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ΛΕΠΕΤΕ το οποίο ξεκίνησε ως ειδικός λογαριασμός επικούρησης και εξελίχθηκε σε ασφαλιστικό φορέα – ταμείο επικούρησης έχει οδηγήσει 16.500 συνταξιούχους σε αδιέξοδο.
Ήδη από τα τέλη του 2017 οι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν την επικουρική τους σύνταξη αλλά δέχονται να λαμβάνουν μέρος αυτής από την συμμετοχή των εν ενεργεία εργαζομένων στερώντας τους στο μέλλον… και οι ίδιοι να πάρουν κάποια επικούρηση.
Το θέμα του ΛΕΠΕΤΕ ωστόσο προκάλεσε διάσταση απόψεων στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με τον Κ. Μιχαηλίδη τον Πρόεδρο να τάσσεται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης και του διευθύνοντος συμβούλου του Π. Μυλωνά ο οποίος βλέπει τα δεδομένα στον ισολογισμό και έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση.
Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα σε συνάντηση που είχαν με άλλους παρευρισκόμενους υπήρξε διαφωνία μεταξύ Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου για τον ΛΕΠΕΤΕ.
Όμως όλοι συμφωνούν ότι η Εθνική είναι αδύνατο να συνεχίσει να χορηγεί 120-130 εκατ ευρώ τον χρόνο, την λύση αυτή την έχουν εγκαταλείψει οριστικά και αμετάκλητα.
Η πρόταση που εξετάζεται είναι μόνο μια, αντί η Εθνική να συμμετέχει με περίπου 9% στο ΛΕΠΕΤΕ να προσφέρει 35 με 40 εκατ για 4 χρόνια εφάπαξ και εν συνεχεία να επανέλθει στο παλαιό καθεστώς δηλαδή του 9% συμμετοχής του εργοδότη.
Δηλαδή να εισφέρει 140 με 160 εκατ ευρώ στην 4ετία έως το 2022 και ακολούθως να συνεχίσει με την συμμετοχή 9% όπως ορίζεται.
Εν τω μεταξύ το ΛΕΠΕΤΕ θα ενταχθεί στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο.
Η πρόταση της Εθνικής τράπεζας μπορεί να ειπωθεί ότι είναι άριστη, δίνει λύση στο πρόβλημα, άρει το αδιέξοδο, είναι οικονομικά υλοποίηση.
Για τα επόμενα 4 χρόνια οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν επικουρική σύνταξη σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο των συνταξιούχων στην Ελλάδα.
Η μέση επικουρική σύνταξη στην Ελλάδα είναι 250 ευρώ και οι συνταξιούχοι της Εθνικής λαμβάνουν 800-900 ευρώ με μέγιστο 1200-1250 ευρώ επικουρική μηνιαίως.
Μεγάλο μέρος των συνταξιούχων θέλει να βρεθεί λύση και αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη.  
Ήδη μόνο το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου το bankingnews έλαβε 3 επιστολές από συνταξιούχους της Εθνικής τράπεζας που υποστηρίζουν ότι όλη αυτή η δικαστική μάχη είναι αδιέξοδη, δεν λαμβάνουν επικουρική σύνταξη επί της ουσίας αλλά ένα βοήθημα ανά διαστήματα και ότι ο συμβιβασμός είναι η καλύτερη λύση.
Μάλιστα σε μήνυμα του συνταξιούχος αναφέρει «πως μια ομάδα συνταξιούχων η μειοψηφία σε συνδυασμό με ορισμένους – προφανώς όχι όλους - εκμεταλλευτές κοροϊδεύουν τους συνταξιούχους τάσσοντας τους δικαίωση όταν γνωρίζουν την κατάληξη της όλης διαδικασίας».
Η δικαστική περιπέτεια των συνταξιούχων θα λήξει άδοξα.
Είναι αλήθεια ότι κάποιοι σαμποτάρουν την συμβιβαστική λύση ενώ και οι δικηγόροι – προφανώς όχι όλοι – με μένος πολεμούν αντίθετες φωνές γιατί φοβούνται ότι θα επιστρέψουν στην αφάνεια από την οποία προήλθαν και βεβαίως θα χάσουν τον επιούσιο.
Η συντριπτική μειοψηφία όχι πάνω από 150 - 200 άτομα εξαπολύοντας ύβρεις, καταφεύγοντας σε πρακτικές απαράδεκτες κατά της Εθνικής, προσβάλουν, μειώνουν την ιστορία της πλειοψηφίας των συνταξιούχων που εργάστηκαν τόσο τίμια και τόσο αξιοπρεπώς.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος

Εδώ και ένα χρόνο οι συνταξιούχοι 16.500 τον αριθμό δεν λαμβάνουν επικουρική σύνταξη.
Οι 4800 εργαζόμενοι της Εθνικής τράπεζας που συνεχίζουν να πληρώνουν για το ΛΕΠΕΤΕ εισφέρουν μαζί με την συμμετοχή της Εθνικής έως 23 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Τα 23 εκατ αντιστοιχούν περίπου σε 1400 ευρώ ετησίως για κάθε συνταξιούχο σε μέσους όρους.
Και συμβαίνει το εξής παράδοξο.
Οι εν ενεργεία εργαζόμενοι πληρώνουν για το ΛΕΠΕΤΕ ο οποίος πληρώνει εν μέρει τους συνταξιούχους έστω και κατά διαστήματα ανά 5 ή 6 μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι οι μεν συνταξιούχοι λαμβάνουν ένα έναντι της επικουρικής σύνταξης τους και οι εργαζόμενοι πληρώνουν στο ΛΕΠΕΤΕ το οποίο αντί να τα διακρατεί πληρώνει τους συνταξιούχους δηλαδή με την μέθοδο αυτή όλοι είναι χαμένοι.

Συμπέρασμα

Ορισμένοι εξαπατούν τους συνταξιούχους, τους τάζουν νίκες, κέρδη, μεγαλεία, ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους προκαταβολικά και μάλιστα με τόκο.
Οι συνταξιούχοι όμως πληρώνουν δικηγόρους χωρίς αντίκρισμα.
Τα δικαστήρια και οι δικηγόροι είναι ο λάθος δρόμος στην επίλυση αυτού του προβλήματος.
Οι αγωγές και οι μηνύσεις είναι ένα μόνιμο έξοδο των συνταξιούχων που στο τέλος δεν θα δικαιωθούν.
Έχουν πέσει σε παγίδα ορισμένων που τους εξαπατούν με ψέματα, με αερολογίες, που προτάσσουν πύρρειος νίκες και στο τέλος όταν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια….αυτοί θα έχουν γίνει πλουσιότεροι και οι συνταξιούχοι φτωχότεροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης