Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS): Πιο επιφυλακτικοί οι επενδυτές μπροστά στην απειλή της ύφεσης και της αβεβαιότητας

Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS): Πιο επιφυλακτικοί οι επενδυτές μπροστά στην απειλή της ύφεσης και της αβεβαιότητας
Αυξανόμενοι φόβοι για την παγκόσμια και αμερικανική οικονομική ανάπτυξη
Τάσεις προσαρμογής των επενδυτών στους αυστηρότερους νομισματικούς όρους, που έχουν επιβληθεί αλλά και μπροστά στην απειλή μίας οικονομικής ύφεσης, διαπιστώνει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Όπως σημειώνει η BIS, το 2018 ήταν μία δύσκολη χρονιά με περιόδους σημαντικής υποχώρησης στα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια, τάση που επηρέασε και την αμερικανική χρηματαγορά μετά από μία σχεδόν 10ετή bull market.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2018 παρατηρήθηκαν αυξανόμενοι φόβοι για την παγκόσμια και αμερικανική οικονομική ανάπτυξη, καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας αλλά και η είσοδος στην πολιτική σύσφιξης εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, κατέστησαν τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς.
Οι «εντάσεις στην αγορά που είδαμε κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός», δήλωσε ο Claudio Borio, επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος στη BIS.
Η πολιτική σύσφιξης εκ των πραγμάτων καθίσταται δυσκολότερη, ιδίως υπό το πρίσμα των εμπορικών εντάσεων και της πολιτικής αβεβαιότητας, σημειώνει ο Borio.
Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, ο Borio ανέφερε το αμερικανικό χρέος και την αδυναμία του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.
Οι πρόσφατες εβδομάδες έδειξαν επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αυξάνονται εν συντομία έναντι των μεσοπρόθεσμων επιτοκίων, φαινόμενο γνωστό ως αντιστροφή της «καμπύλης αποδόσεων».
Πρόκειται, επισημαίνει το Reuters, για ένα αξιόπιστο σημάδι ύφεσης, που λαμβάνουν υπόψη οι επενδυτές.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης