Τελευταία Νέα
Speculator

Θα έρθει ο «επενδυτικός Άγιος Βασίλης» στο χρηματιστήριο; - Αμφιβάλλουμε εάν ξέρει που πέφτει η Ελλάδα

Θα έρθει ο «επενδυτικός Άγιος Βασίλης» στο χρηματιστήριο; - Αμφιβάλλουμε εάν ξέρει που πέφτει η Ελλάδα
Εάν και το 2019 δεν σημειωθεί η επιδιωκόμενη διόρθωση στις διεθνείς αγορές τότε η ελληνική αγορά όντως θα κινηθεί υψηλότερα αλλά όχι πολύ υψηλότερα από ότι πολλοί μπορεί να εκτιμούν.
Πλησιάζει το τέλος του 2018 όπου χρηματιστηριακά αποδείχθηκε καταστροφικό.
Ξεκίνησε στις 818 μονάδες αρχές 2018 το ελληνικό χρηματιστήριο, έφθασε έως τις 889 μονάδες λίγες εβδομάδες αργότερα και έχει καταποντιστεί στις 645 μονάδες.
Να σημειωθεί ότι όταν το ελληνικό χρηματιστήριο όταν είχε εκτιναχθεί αναιτίως στις 889 μονάδες η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών εταιριών προεξοφλούσε ότι θα δούμε 1050 έως 1250 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο.
Παραφωνία για πολλοστή φορά το bankingnews το οποίο είχε την γνωστή «καταστροφική» του προσέγγιση ότι η άνοδος είναι αναίτια, δεν δικαιολογείται.
Αρχές Μαΐου 2018 όταν το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν στις 840-850 μονάδες αναφέραμε ότι θα δούμε την αγορά στις 650 μονάδες όταν η πλειοψηφία πίστευε ότι θα έρθει ράλι.
Για την ιστορία για ακόμη μια φορά το bankingnews συκοφαντήθηκε ως καταστροφολόγοι, short, επικίνδυνοι και άλλα κοσμητικά επίθετα.
Προφανώς όλα αυτά τα αναφέρουμε γιατί αφού μιλάμε όλοι για αξιοπιστία να την δούμε στην πράξη εκεί που όλοι κρινόμαστε.
Το 2018 το bankingnews 54 φορές δημοσίευσε άρθρα και ρεπορτάζ γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο και ειδικά οι τραπεζικές μετοχές δεν είναι επενδύσιμες.
Οι τραπεζικές μετοχές έκαναν την ζημία αλλά υπάρχουν μετοχές εκτός τραπεζών που είναι ακραία υπερτιμημένες.
Το βασικό ερώτημα παραμένει θα έρθει ο επενδυτικός Άγιος Βασίλης στο ελληνικό χρηματιστήριο έως το τέλος του 2018 και τι θα συμβεί το 2019;
Πρωτίστως να αναφέρουμε ότι αμφιβάλλουμε ότι ο επενδυτικός Άγιος Βασίλης ξέρει κατά που πέφτει η Ελλάδα.
Οπότε για το τέλος του 2018 το μέγιστο της κίνησης της αγοράς είναι 30-35 μονάδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Δεν έχει σημασία βέβαια το 2018 ούτως ή άλλως είναι χαμένη επενδυτικά χρονιά για τους περισσότερους.
Το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί το 2019;
Τι θα συμβεί σε τράπεζες και ελληνικό χρηματιστήριο το 2019;
Η εύκολη εκτίμηση είναι ότι λόγω εκλογών θα πάει καλύτερα από το 2018 τόσο το χρηματιστήριο όσο και οι τράπεζες.
Ναι είναι πιθανό αλλά το ράλι που αναμένουν ορισμένοι δεν θα επιβεβαιωθεί εάν οι τράπεζες – όλες και όχι μόνο η Eurobank και Alpha bank – δεν παρουσιάσουν εμπροσθοβαρή προγράμματα εξυγίανσης των προβληματικών τους δανείων.
Η προεκλογική περίοδος θα δώσει μια ισχυρή αναλαμπή προεξοφλώντας την νίκη της ΝΔ αλλά εάν δεν επιλυθεί το τραπεζικό πρόβλημα των NPEs καθολικά η άνοδος του χρηματιστηρίου θα έχει ημερομηνία λήξεως.
Το μεγαλύτερο ερωτηματικό για το 2019 είναι τι θα συμβεί διεθνώς.
Εάν ξεκινήσει μετά από 10 χρόνια ανοδικού χρηματιστηριακού κύκλου η διόρθωση ειδικά στο β΄ 6μηνο του 2019 είναι βέβαιο ότι το ανοδικό σενάριο στο ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να το ξεχάσουμε.
Εάν και το 2019 δεν σημειωθεί η επιδιωκόμενη διόρθωση στις διεθνείς αγορές τότε η ελληνική αγορά όντως θα κινηθεί υψηλότερα αλλά όχι πολύ υψηλότερα από ότι πολλοί μπορεί να εκτιμούν.
Οι 800 μονάδες σε ένα ιδεατό περιβάλλον θα μπορούσε να είναι στόχος, προσεχώς θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά στην στοχοθεσία για το 2019.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης