Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Θεωρώ δεδομένη την πλειοψηφία 151 και πλέον ψήφων για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κατρούγκαλος: Θεωρώ δεδομένη την πλειοψηφία 151 και πλέον ψήφων για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Αντίθετα με τις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας πάντα ήμασταν ανοιχτοί στην ενημέρωση είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Την εκτίμηση πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με τις ψήφους περισσοτέρων των 151 βουλευτών διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
«Θεωρώ δεδομένη την πλειοψηφία 151 plus γιατί έχω εμπιστοσύνη στην αίσθηση εθνικής ευθύνης των βουλευτών που ξεπερνά την ευθύνη των κομμάτων και ανάγεται σε θέμα ατομικής συνείδησης.
Βεβαίως τίθεται θέμα αξιοπιστίας για κόμματα που εξαρχής είχαν πάρει θετική θέση υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.
Συνταγματικά δεν υπάρχει θέμα αν κυρωθεί η συμφωνία με κάτω από 151, πολιτικά όμως ένα τέτοιο μείζον γεγονός απαιτεί δέσμευση με πλειοψηφία 151.
Ακριβώς επειδή είναι τόσο μείζον το διακύβευμα θα υπάρξει πλειοψηφία μεγαλύτερη του 151, είμαι βέβαιος» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος σχετικά με το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, είπε πως τέτοιες σκέψεις μπορεί να κινηθούν μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και μόνο.
«Υποχρέωσή μας είναι να φέρουμε τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή το συντομότερο δυνατό.
Το συμβούλιο αρχηγών που ζήτησε ο κ. Καμμένος δεν γίνεται για να μπλοκάρει κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά για να διαμορφωθεί πολιτική θέση, θα ήταν αντισυνταγματικό κάτι άλλο.
Ο διάλογος με τα κόμματα έχει ξεκινήσει από την πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εδώ και ένα εξάμηνο.
Αντίθετα με τις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας πάντα είμασταν ανοιχτοί στην ενημέρωση.
Θα συνεδριάσει το ΕΣΕΠ την Παρασκευή για να ενημερώσω τι έγινε στην Αμερική, για το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.
Η συμφωνία των Πρεσπών είναι σαφής από μόνη της.
Ο,τιδήποτε άλλο χρειαστεί θα συζητηθεί.
Δεν είναι προαπαιτούμενο για την υπερψήφιση κάποια ερμηνευτική δήλωση ή πρόσθετο πρωτόκολλο» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ και στη συνάντηση του με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, M. Pompeo.
«Μόλις επέστρεψα από τις ΗΠΑ και ήταν μεγάλη επιτυχία η έναρξη του στρατηγικού διαλόγου.
Αναγνωρίζεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας μας στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.
Αναγνωρίζεται στη χώρα μας ηγετικός ρόλος στην εμπέδωση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε στρατηγικό διάλογο καλούν οι ΗΠΑ λίγες χώρες, αυτές με τις οποίες θεωρούν ότι υπάρχει ευθυγράμμιση συμφερόντων. οι σχέσεις μας σε ισότιμη βάση.
Η αναβάθμιση των σχέσεων γίνεται σε όλα τα επίπεδα, από τη γεωπολιτική μέχρι την άμυνα και από θέματα δημόσιας τάξης μέχρι το εμπόριο και τις επενδύσεις, από την πολιτιστική συνεργασία μέχρι εκπαιδευτικές ανταλλαγές» υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος ανέφερε ότι «έγινε συζήτηση για αναβάθμιση στρατιωτικού υλικού αλλά ο προσανατολισμός του διαλόγου ήταν στο πολιτικό επίπεδο», επισημαίνοντας ότι «πάντα υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσκληθεί ο πρωθυπουργός στο Λευκό Οίκο».
Ερωτηθείς για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στο ΣΚΑΪ ο κ.Κατρούγκαλος έκανε λόγο για κλασική περίπτωση μαύρης προπαγάνδας να συνδέονται τρομοκρατικές ενέργειες αυθαίρετα με κόμματα.
«Η δική μας Αριστερά είναι αντίθετη σε κάθε περίπτωση τρομοκρατίας.
Είναι αυτονόητη η καταδίκη κάθε τρομοκρατικής ενέργειας, ιδιαίτερα εναντίον καναλιού.
Η πολυφωνία είναι στοιχείο της δημοκρατίας.
Η κριτική του λόγου δεν πρέπει να ταυτίζεται με την τρομοκρατική επίθεση γιατί αυτό είναι μαύρη προπαγάνδα» επεσήμανε ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για το εμπάργκο στον ΣΚΑΙ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης