Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπ. Εργασίας: Παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης για τους αστέγους

Υπ. Εργασίας: Παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης για τους αστέγους
Παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης για τους αστέγους
Το τριετές σχέδιο δράσης της εθνικής στρατηγικής για τους άστεγους παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Όπως τόνισε η υπουργός, οι πέντε βασικοί άξονες στρατηγικής είναι η πρόληψη της έλλειψης στέγης, η άμεση παρέμβαση, η βελτίωση συνθηκών για ομάδες πληθυσμού που διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες, η ένταξη στην εργασία κι ο συντονισμός παρακολούθησης και αξιολόγηση.
«Όραμα της στρατηγικής είναι η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλέγματος υπηρεσιών και μέτρων για την έγκαιρη πρόληψη και άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων.
Στόχος μας είναι η διασφάλιση ασφαλούς και προσιτής κατοικίας για όλους τους κατοίκους της χώρας» ανέφερε η ίδια.
Συγκεκριμένα, η στρατηγική εστιάζεται:

*Στον άξονα πρόληψης της έλλειψης στέγης τα νέα μέτρα προβλέπουν πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης νοικοκυριών που κινδυνεύουν με έξωση.
*Στον άξονα της άμεσης παρέμβασης προβλέπεται πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή κατοικία, αναβάθμιση της ποιότητας των δομών κι ενίσχυση της διασύνδεσης των υπηρεσιών κι υπηρεσίες νομικής υποστήριξης.
*Στον άξονα για βελτίωση συνθηκών για ομάδες πληθυσμού που διαβιούν σε ακατάλληλες συνθήκες προβλέπεται αναβάθμιση ακατάλληλων κατοικιών.
*Στον άξονα για ένταξη στην εργασία προβλέπονται εξειδικευμένα προγράμματα ένταξης στην εργασία για αστέγους.
*Στον άξονα για συντονισμό, παρακολούθηση και αξιολόγηση της Εθνικής Στρατηγικής προβλέπεται μηχανισμός εθνικής στρατηγικής, πλαίσιο αξιοποίησης της αδρανούς δημόσιας ακίνητης περιουσίας, καταγραφή αστέγων-διαχείριση αιτημάτων - διάγνωση αναγκών

Όπως επεσήμανε η υπουργός «οι στόχοι μας είναι η μείωση αστέγων στον δρόμο κατά 25% από 690 το 2021 να πέσει ο αριθμός στους 500, η επέκταση του Στέγη κι Εργασία κατά 60% (αρ. νοικοκυριών) από 400 νοικοκυριά να αγγίξουμε τα 1000, η μετεγκατάσταση -βελτίωση συνθηκών διαβίωσης Ρομά από 1,500 σε 4000, η ένταξη στην εργασία 10% των ωφελούμενων αστέγων του ΚΕΑ σε 450 άτομα ανά έτος, τα ωφελούμενα νοικοκυριά του επιδόματος στέγασης (καλύπτει ενοίκιο και δάνεια) από 300.000 να ανέλθουν στα 600.000 νοικοκυριά το 2021, η αξιοποίηση αδρανούς δημόσιας περιουσίας), η σταθερή χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους δομών/υπηρεσιών σε 20 εκατομμύρια τον χρόνο».
Η κ. Φωτίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:
Πλέον έχουμε όλα τα δεδομένα, κάναμε μια μεγάλη έρευνα σε 8 δήμους, ξέρουμε ακριβώς πολύ καλύτερα τι συμβαίνει σε αυτόν τον χώρο, έχουμε καταγράψει την κατάσταση, φτιάχνουμε ένα γεωπληροφοριακό σύστημα, το οποίο είναι ψηφιακό.
Στις αρχές του νέου έτους θα είναι έτοιμο να δοθεί το επίδομα, θα είναι κι αυτό ηλεκτρονικά δομημένο μόνο που σε αυτό θα χρειάζεται η ηλεκτρονική κατάθεση του ενοικιαστηρίου από τον ωφελούμενο.
Θα είναι λίγο πιο σύνθετη η διαδικασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης