Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ρευστές ισορροπίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Πυρά Μαξίμου σε Μητσοτάκη, Γεννηματά

Ρευστές ισορροπίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Πυρά Μαξίμου σε Μητσοτάκη, Γεννηματά
Θεοχαρόπουλος: Ανοιχτή η ψήφος μου - Ξεκαθαρίζει ο Θεοχάρης ότι θα καταψηφίσει
(upd) Τις εξαιρετικά ρευστές ισορροπίες που υπάρχουν στην ελληνική Βουλή αναφορικά με την ψήφιση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών επιβεβαίωσε με σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θ. Θεοχαρόπουλος, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου εξαπολύει τα πυρά του κατά των Κ. Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι τα επιχειρήματα τους κατά της συμφωνίας καταρρέουν με πάταγο και ότι έχει έρθει η ώρα να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το τι προτίθεται να πράξει σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ.Θεοχαρόπουλος είπε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως το erga omnes αλλά και προβληματικά στοιχεία, όπως η ιθαγένεια και η γλώσσα.
Όπως είπε ο κ.Θεοχαρόπουλος, η ψήφος του είναι ανοιχτή και θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τόσο τα προβληματικά σημεία της Συμφωνίας όσο και η ρητορική στο εξής από την πλευρά της Σκοπιανής ηγεσίας.
Επιπλέον, ο κ.Θεοχαρόπουλος σημείωσε πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ορίσει την ημέρα των εκλογών, τονίζοντας πάντως πως η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει η κυβέρνηση να θεωρεί δεδομένη τη θετική του ψήφο, ο κ.Θεοχαρόπουλος σημείωσε πως «δεν μπορώ να πω αν θα πρέπει ή όχι να ποντάρει στην ψήφο μου ο κ.Τσίπρας».

Οι κρίσιμες 151 ψήφοι

Η τοποθέτηση αυτή του κ.Θεοχαρόπουλου που εν πολλοίς αφήνει ανοιχτό το τι θα πράξει στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, αποτελεί ένα ακόμα «καμπανάκι» στην κυβέρνηση για το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεδομένου ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνυπολογιζόταν στις θετικές ψήφους.
Το πρώτο «καμπανάκι» ήχησε χθες όταν και έγινε γνωστό πως ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης προσχωρεί στη ΝΔ.
Εξέλιξη καθ’όλα αρνητική για την κυβέρνηση, μια και ο κ.Θεοχάρης θεωρούνταν από τους βασικούς υποψηφίους που θα τάσσονταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ωστόσο, η ένταξη του στη ΝΔ ακυρώνει κατηγορηματικά κάθε τέτοια προοπτική, μια και είναι σαφής και ρητή η αρνητική στάση της ΝΔ.
Κάτι που επιβεβαίωσε σε σημερινές του δηλώσεις στο ραδιόφωνο 24/7 όπου και υποστήριξε αν και δεν αλλάζει θέση στο Σκοπιανό και ότι θα τη μεταφέρει στα όργανα της ΝΔ, τόνισε ότι η ΝΔ θα αποφασίσει δημοκρατικά τη στάση της, η οποία θα δεσμεύει όλους τους βουλευτές της.
Η απώλεια του κ.Θεοχάρη δεν φαίνεται να «ισοφαρίζεται» από την περίπτωση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γ. Σαρίδη, ο οποίος αν και πήγε ενάντια στην κομματική γραμμή και ψήφισε τον προϋπολογισμό, διαμηνύει πως δεν πρόκειται να πάει στο ΣΥΡΙΖΑ και πως δεν πρόκειται να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Άρα οι ισορροπίες είναι οι γνωστές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές και χρειάζεται άλλους 6 βουλευτές για να φτάσει στους 151 και να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρεί τις θετικές ψήφους των Θ. Παπαχριστόπουλου από τους ΑΝΕΛ και του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι.
Η λογική επίσης λέει ότι η ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα δεν θα διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή και θα ψηφίσει θετικά όσο και αυτό δεν θα αρέσει στο δεξιό ακροατήριο της.
Συνολικά δηλαδή οι 148 ψήφοι θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες και απομένει να βρεθούν άλλες τρεις.
Σε κάθε περίπτωση η δεξαμενή των υποψήφιων «ναι» είναι περιορισμένη.
Συγκεκριμένα αφορά τους τρεις από το Ποτάμι (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης δεδομένου ότι Αμυράς και Ψαριανός έχουν ταχθεί αρνητικά), τον κ.Θεοχαρόπουλο από τη ΔΗΜΑΡ και ενδεχομένως και την Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ.
Άρα 5 είναι το «ταβάνι» για τα πιθανά «ναι» που μπορεί να βρεθούν.

Οι 3 του Ποταμιού κρίνουν τις εξελίξεις

Είναι προφανές πως η απόφαση των 3 του Ποταμιού είναι αυτή που θα κρίνει την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αν πράγματι η πλευρά της κυβέρνησης Zaev φέρνει τροπολογίες που ξεκαθαρίζουν τα προβληματικά σημεία, όπως ανέφερε και χθες στη Βουλή ο κ.Τσίπρας, τότε οι βουλευτές του Ποταμιού δεν θα έχουν κανένα επιχείρημα να αλλάξουν τις ήδη εκπεφρασμένες θέσεις τους και να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Άλλωστε ο κ.Θεοδωράκης έχει επισημάνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών περιέχει θετικά σημεία και πως το Σκοπιανό είναι μια ιστορική εκκρεμότητα που πρέπει να κλείσει.
Παράλληλα διακηρύττει ότι το Ποτάμι δεν ανήκει στα παλιά κόμματα, ότι δεν διαπραγματεύεται τις αρχές του και ότι κινείται βάσει του πατριωτικά καλού και όχι του κομματικού καλού, θέσεις που αν μη τι άλλο δείχνουν πως αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις και ανατροπές της τελευταίας στιγμής, θα ψηφίσουν θετικά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μαξίμου: Καταρρέει με πάταγο και το τελευταίο επιχείρημα του Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για «κατάρρευση» και του τελευταίου επιχειρήματος του προέδρου της Ν.Δ. κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών κάνει λόγο το Μαξίμου, τονίζοντας ότι «ματαιοπονούν» όσοι «ελπίζουν σε μία ύστατη ευκαιρία πρόκλησης πολιτικών εξελίξεων».
«Μετά τις τροπολογίες που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές της ΠΓΔΜ, με τις οποίες ζητούν να διευκρινιστεί στο Συνταγματικό Νόμο της γείτονος αυτό που ούτως ή άλλως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ότι δηλαδή δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα αλλά μόνο υπηκοότητα, καταρρέει με πάταγο και το τελευταίο επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη» αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.
«Όπως είχε καταρρεύσει προ ημερών αυτό περί δήθεν "μακεδονικής μειονότητας", με σχετική τροπολογία στα Σκόπια που κάνει ξεκάθαρα λόγο για "ομογένεια", εναρμονιζόμενη με το άρθρο 108 του ελληνικού Συντάγματος.
Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά, οι οποίοι εδώ και μήνες επικαλούνται τη δήθεν αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας ως άλλοθι για να μην στηρίξουν τη Συμφωνία, να πουν επιτέλους την αλήθεια στον ελληνικό λαό.
Ότι δεν τους καίγεται καρφί για τα εθνικά συμφέροντα και ο μόνος λόγος που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι γιατί ελπίζουν σε μία ύστατη ευκαιρία πρόκλησης πολιτικών εξελίξεων. Ματαιοπονούν!» επισημαίνουν οι κυβερνητικές πηγές.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 19/12 11:19)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης