Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα πρόκληση για την Ιταλία: Θα πρέπει να βασιστεί στους ιδιώτες επενδυτές καθώς το QE τελειώνει

Νέα πρόκληση για την Ιταλία: Θα πρέπει να βασιστεί στους ιδιώτες επενδυτές καθώς το QE τελειώνει
Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές για την αγορά ομολόγων
Με ακόμα μία πρόκληση έρχεται αντιμέτωπη η ιταλική κυβέρνηση, που αν και επιτεύχθηκε συμβιβασμός με την Κομισιόν ως προς τον προϋπολογισμό, θα πρέπει να βασιστεί στον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά τα ομόλογα.
Κι αυτό γιατί η ΕΚΤ αναμένεται να απορροφήσει λιγότερο από το 15% των εκδόσεων ιταλικών ομολόγων το 2019, από 50% που ήταν το 2017.
Όπως μεταδίδει το Reuters, και οι 19 χώρες μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, καθώς το QE φτάνει στο τέλος του.
Ωστόσο, μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσει η Ιταλία, καθώς είναι μια από τις χώρες που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από την πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Η Ιταλία αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμων ομολόγων 250-260 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Matteo Crimella της Goldman Sachs, η ΕΚΤ θα απορροφήσει περίπου 14% των εκδόσεων ομολόγων το 2019, όσον αφορά αυτά που ωριμάζουν σε περισσότερο από ένα χρόνο.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες εκτιμήσεις, οι αγορές της ΕΚΤ ως ποσοστό επί των ακαθάριστων εκδόσεων το επόμενο έτος θα είναι οι χαμηλότερες στην Ιταλία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.
«Οι (ιταλικοί) αριθμοί χρηματοδότησης είναι αυξημένοι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εξαιρετικοί», δήλωσε ο Luca Cazzulani της UniCredit και πρόσθεσε «αλλά κομβικό ρόλο θα παίξει η εμπιστοσύνη των επενδυτών: το επόμενο έτος, η καθαρή χρηματοδότηση θα πρέπει να ικανοποιηθεί από τους ιδιώτες επενδυτές, καθώς η στήριξη του QE φτάνει στο τέλος της».
Σύμφωνα με τον  Cazzulani οι επικείμενες εκδόσεις είναι ένα πραγματικό τεστ όσον αφορά τη διάθεση της αγοράς.
Κι αυτό διότι δεν λήγει κάποιο μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ομόλογο τον επόμενο μήνα, σε αντίθεση με τον Ιανουάριο του 2018 όταν έληξαν ομόλογα αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ING, η Ιταλία θα εκδώσει ομόλογα 27 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης