Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Πιο ευάλωτη η Γαλλία σε σχέση με την Ιταλία - Η απειλή του λαϊκισμού

Capital Economics: Πιο ευάλωτη η Γαλλία σε σχέση με την Ιταλία - Η απειλή του λαϊκισμού
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος στις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων αντανακλά κυρίως τις ανησυχίες για το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων»
Διατήρηση των πιέσεων στα γαλλικά κρατικά ομολόγα και το 2019 αναμένει η Capital Economics.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, παρά τα γεγονός ότι η εγχώρια κατάσταση στη Γαλλία έχει ηρεμήσει, οι αιτίες που προκάλεσαν την κοινωνική αναταραχή παραμένηουν.
Επιπλέον, η Γαλλία είναι πιο ευάλωτη στο ρίσκο μετάδοσης, σε σχέση με την Ιταλία.
Πρόσφατα οι αποδόσεις των γερμανικών και γαλλικών ομολόγων βρίσκονταν αρκετά κοντά, ωστόσο τον τελευταίο μήνα, το spread εκτοξεύθηκε στα επίπεδα των προεδρικών εκλογών του 2017.
Η εξήγηση της φυγή κεφαλαίων σε ασφαλή επενδυτική καταφύγια, δεν μπορεί να αποτελέσει πειστική εξήγηση για την άνοδο του spread, καθώς την ίδια ώρα το spread μεταξύ γαλλικών και ισπανικών ομολόγων υποχώρησε ραγδαία, όπως υπογραμμίζει η Capital Economics.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος στις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων αντανακλά κυρίως τις ανησυχίες για το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων»,καθώς οι επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι οι διαμαρτυρίες θα προκαλέσουν βραχυπρόθεσμη οικονομική ζημία.
 
Την ίδια ώρα, εκτιμούν ότι ο αποδυναμωμένος πρόεδρος Macron, δεν έχει κίνητρο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ότι τα μέτρα που εξήγγειλε για να κατευνάσει τα πνεύματα, θα οδηγήσουν σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Τα παραπάνω θα οδηγήσουν στην ενίσχυση των αντισυστημικών κομμάτων στη Γαλλία, σύμφωνα με την Capital Economics.
Βραχυπρόθεσμα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα ενταθούν οι πιέσεις, ωστόσο σημειώνουν ότι οι κίνδυνοι παραμένουν, ενώ εντείνεται η ανησυχία ότι αν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα καταγράψουν ισχυρή απόδοση στις ευρωεκλογές, δεν αποκλείεται να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας ένας λαϊκιστής.
Ως εκ τούτου, οι επενδυτές συσχετίζουν τη Γαλλία με την Ιταλία.
Είναι γεγονός ότι το γαλλικό χρέος είναι πιο βιώσιμο έναντι του ιταλικού, η ανάπτυξη είναι ισχυρότερη, η κυβέρνηση δεν συγκρούεται με την ΕΕ και οι Γάλλοι στηρίζουν το ευρώ περισσότερο.
Ωστόσο, οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Η Capital Economics αναμένει άνοδο των αποδόσεων στα ιταλικά, γαλλικά και ισπανικά ομόλογα, ενώ το spread των γαλλικών ομολόγων  θα κλείσει το 2019 λίγο πάνω από τις 50 μονάδες βάσης.
 



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης