Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

EBA: Παρατηρήσεις για την επίδραση του IFRS 9 στις ευρωπαϊκές τράπεζες

tags :
EBA: Παρατηρήσεις για την επίδραση του IFRS 9 στις ευρωπαϊκές τράπεζες
EBA: Παρατηρήσεις για την επίδραση του IFRS 9 
Τις αρχικές παρατηρήσεις σχετικά με την επίδραση μετά την εφαρμογή του ΔΠΧΠ 9 (IFRS 9) στις ευρωπαϊκές τράπεζες δημοσίευσε σήμερα (20/12) η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European banking Authority, EBA).
Η άσκηση αυτή, η οποία στηρίζεται στις δύο εκτιμήσεις αντικτύπου πριν από την εφαρμογή που δημοσιεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2016 και τον Ιούλιο του 2017, βασίζεται κυρίως σε δεδομένα που προέρχονται από την εποπτική έκθεση των θεσμικών οργάνων.
Οι αρχικές παρατηρήσεις από αυτή την άσκηση είναι σύμφωνες με τις προβλέψεις της δεύτερης έκθεσης αξιολόγησης αντικτύπου του ΕΒΑ.
Στην έκθεση εντοπίζονται επίσης ορισμένοι τομείς για συνεχή έλεγχο και περαιτέρω εργασία.
Ο στόχος της νέας έκθεσης για την εφαρμογή του IFRS9 είναι να παράσχει προκαταρκτικές παρατηρήσεις σχετικά με τα πρώτα στάδια εφαρμογής του, ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη μια βαθύτερη ανάλυση.
Σε σχέση με τη χρήση μεταβατικών ρυθμίσεων που μετριάζουν τον αντίκτυπο του IFRS9 στο κεφάλαιο CET1, ο μέσος όρος των επιδράσεων CET1 που προκύπτουν από την προσθήκη προβλέψεων για όλες τις τράπεζες του δείγματος που εφαρμόζουν αυτές τις μεταβατικές ρυθμίσεις αντιστοιχεί σε 118 μονάδες βάσης.
Επίσης, η ΕΒΑ επισημαίνει ότι η αναθεώρηση μετά το πέρας της εφαρμογής του IFRS9 μόλις ξεκινά και θα πρέπει να επανεξετασθεί με τον καιρό η αποτελεσματική επίδραση του προτύπου, που συνδέεται στενά με τις τρέχουσες και τις αναμενόμενες μακροοικονομικές συνθήκες, καθώς και με την εφαρμογή του.
Για το σκοπό αυτό, η ΕΒΑ έχει αναπτύξει ένα σύνολο δεικτών που χρησιμοποιούν τα δεδομένα εποπτείας που προτίθεται να παρακολουθεί σε συνεχή βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης