Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Υποχώρησε στο 0,9% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2018 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία

Ιαπωνία: Υποχώρησε στο 0,9% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2018 - Κατώτερα των εκτιμήσεων τα στοιχεία
Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις κατά 0,3% σε ετήσια βάση
Επιβράδυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιαπωνία για τον Νοέμβριο του 2018, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα διατηρήσει την τρέχουσα νομισματική πολιτική για αρκετό διάστημα ακόμα, καθώς οι τιμές καταναλωτή παραμένουν μακριά από τον στόχο της τράπεζας.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές των τροφίμων, αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017, έναντι ετήσιας ανόδου 1% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια άνοδο της τάξεως του 1%.
Παράλληλα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται και οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, αυξήθηκε μόλις κατά 0,3% σε ετήσια βάση, έναντι 0,4% τον Οκτώβριο 2018 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο 0,4%.
Τα στοιχεία υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Bank of Japan στην προσπάθειά της να επιτύχει το στόχο πληθωρισμού στο 2%, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες θέτουν υπό αμφισβήτηση το επιχείρημα της τράπεζας ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική αρκεί ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής (20/12) συνεδρίασης, το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, καθώς οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ και Κίνας, η περιορισμένη παγκόσμια ζήτηση και η αστάθεια στις αγορές επισκιάζουν τις προοπτικές ανάπτυξςη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης