Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρώπη: Τα γαλλικά «κίτρινα γιλέκα» αντιπροσωπεύουν μία θυμωμένη μεσαία τάξη - Τα λάθη του Macron

Ευρώπη: Τα γαλλικά «κίτρινα γιλέκα» αντιπροσωπεύουν μία θυμωμένη μεσαία τάξη - Τα λάθη του Macron
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να έχουν χάσει πλήρως την επαφή τους με τους πολίτες
Τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία φαινομενικά εμφανίστηκαν κυριολεκτικά από το πουθενά και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατόρθωσαν να τραβήξουν την προσοχή όχι μόνο της γαλλικής κυβέρνησης αλλά του συνόλου της Ευρώπης.
Κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι οι βίαιες εκδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» ήταν αυτές που ανάγκασαν τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron να υποκύψει και να ανακοινώσει σειρά μέτρων αρκετά υποστηρικτικών προς τις λιγότερο προνομιούχες τάξεις.
Όμως είναι φανερό ότι ο Macron και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του, έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι τα «κίτρινα γιλέκα» ή ορθότερα κινητοποιήσεις αυτού του είδους δεν θα εκλείψουν εάν δεν υπάρξει μία σαφής αλλαγή στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρωζώνη.

Η μεσαία τάξη αντεπιτίθεται

Γαλλία: Τους εννέα έφθασε ο απολογισμός των νεκρών από τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων

Έχοντας υπάρξει το μεγαλύτερο θύμα των πολιτικών λιτότητας η μεσαία τάξη της Ευρώπης, βλέπει το επίπεδο ζωής της να υποβαθμίζεται σχεδόν καθημερινά, ενώ έχει όπως όλα δείχνουν βαρεθεί τις υποσχέσεις των επονομαζόμενων παραδοσιακών κομμάτων για ένα καλύτερο μέλλον.
Άλλωστε τα «κίτρινα γιλέκα» δεν έχουν πολιτική ή ορθότερα κομματική ταυτότητα αλλά οι συμμετέχοντες σε αυτά προέρχονται απ’ όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις, από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά.
Επιπρόσθετα, αν και αυτό το ποσοστό έχει αρχίσει να φθίνει, υπέρ τους ήταν το 70% των Γάλλων πολιτών, τονίζοντας ότι τα αιτήματά τους –και όχι μόνο αυτό για τη μείωση του φόρου στα καύσιμα- ήταν απόλυτα δίκαια.
Τα «κίτρινα γιλέκα» προέρχονται κυρίως από τις κατώτερες μεσαίες και εργατικές τάξεις, και όχι από τον πυθμένα της κοινωνικής σκάλας.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που ακόμη και τώρα που τα «κίτρινα γιλέκα» δεν βρίσκονται στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου, θέτουν το ερώτημα εάν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης και σε άλλες χώρες ανάλογων διαμαρτυριών.
Το σίγουρο είναι ότι οι Γάλλοι της μεσαίας τάξης έκαναν την αρχή και πιθανώς να τους ακολουθήσουν και άλλοι.

Τα λάθη του Macron

Image

Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να έχει πέσει θύμα της ίδιας του της λάμψης και επιτυχίας.
Έκανε το λάθος να πιστέψει ότι οι Γάλλοι τον εξέλεξαν για να… σώσει την Ευρώπη.
Λόγω της ελιτίστικης αυτοπροβολής και του προσωπικού του προφίλ, ο Macron έμοιαζε ήδη με έναν εκπρόσωπο των πλουσίων.
Αλλά έκανε χειρότερα τα πράγματα, οδηγώντας τις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και τη μείωση του φόρου περιουσίας.
Όταν εισήγαγε νέο φόρο στο πετρέλαιο ντίζελ για να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μεγάλο ποσοστό των Γάλλων το είδαν ως προσωπική προσβολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης