Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gefira: Σβήνουν τα σχέδια για μία ενωμένη Ευρώπη – Η αρχή του τέλους γράφεται στα Βαλκάνια

Gefira: Σβήνουν τα σχέδια για μία ενωμένη Ευρώπη – Η αρχή του τέλους γράφεται στα Βαλκάνια
Σβήνουν με τον Macron οι ελπίδες των υποστηρικτών ενός ομοσπονδιακού υπερκράτους στην Ευρώπη
Αν και το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αναπόφευκτο, οι υποστηρικτές ενός ολοκληρωμένου ή ομοσπονδιακού υπερκράτους στην Ευρώπη, καταβάλλουν τις ύστατες προσπάθειες για την επιτυχία του σκοπού τους, επισημαίνει σε ανάλυσή του, το think tank Gefira.
Πάντως η αντίδραση στον στόχο αυτό της ομοσπονδιοποίησης ενισχύεται καθημερινά ενώ είναι εμφανές πως η Ευρώπη αντιμετωπίζει οικονομική στασιμότητα και δημογραφική καταστροφή.   
Η τελευταία ελπίδα της φιλοευρωπαϊκής πλευράς ήταν ότι ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, θα δώσει «ανάσες» στην οικονομία και θα θέσει την ΕΕ, υπό γαλλική ηγεσία.
To think tank, χαρακτηρίζει τις προσδοκίες αυτές ανεδαφικές, καθώς όπως επισημαίνει τα προβλήματα της Γαλλίας είναι πολύ σοβαρότερα από αυτά της Ιταλίας.
Αν και η Ιταλία έχει υψηλότερο χρέος από τη Γαλλία, η Γαλλία έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα και η διαφορά είναι ότι ενώ η Ρώμη έχει εμπορικό πλεόνασμα, το Παρίσι έχει εμπορικό έλλειμμα, οπότε η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει για τις εισαγωγές της.
Ενώ ο Ιταλός «λαϊκιστής» Matteo Salvini κερδίζει τον σεβασμό στην Ιταλία, η δημοτικότητα του Macron βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό.
Όλη η Γαλλία  συγκλονίζεται από ταραχές, διαδηλώσεις και λεηλασίες.
Οι διαδηλωτές συγκρούονται με την αστυνομία εδώ και εβδομάδες, ενώ ο πρόεδρος Macron δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα για να τους κατευνάσει, εκτός αν παραβιάσει το όριο του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 3%, που έχει θεσπιστεί από την ΕΕ.
Όπως ήταν κάποτε η Σοβιετική Ένωση, η Γαλλία είναι ένα μεγάλο κοινωνικο-πολυπολιτισμικό πείραμα και όπως ήταν άδεια τα καταστήματα στις κομμουνιστικές χώρες, έτσι οι δημογραφικές αλλαγές στη Γαλλία είναι ορατές σε κάθε τμήμα της κοινωνίας, αλλά κανείς δεν τολμά να τις ονοματίσει.
Τους επικριτές της δημογραφικής διαφοροποίησης, που έγινε αντιληπτή με πολλούς Αφρικανούς ποδοσφαιριστές στο μουντιάλ του 2018, ανέμεναν σφοδρές επιθέσεις ενώ οι αρνητές της πραγματικότητας αποσιωπούν αυτό που διαπιστώνουν όλοι:
Η γαλλική κοινωνία έχει χάσει την οικονομική της δύναμη και το πνεύμα της.
Η χώρα ήταν κάποτε γνωστή για τα πρώτα τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV) και τα αεροσκάφη Concorde, αλλά τώρα είναι πασίγνωστη για την κοινωνική δυσφορία και τις επιθέσεις των Ισλαμιστών.
Για να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο, οι γαλλικές και οι ευρωπαϊκές ελίτ θα προωθήσουν την πολυπολιτισμική κοινωνία ακόμα περισσότερο υπογράφοντας το Παγκόσμιο Σύμφωνο για την ασφαλή, τακτική και ομαλή μετανάστευση.
Η Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία έχει τελειώσει και δεν αναμένεται ότι ο πρόεδρος Macron θα ολοκληρώσει τη θητεία του.
Η κοινωνικοοικονομική κατάρρευση της Γαλλίας θα μεταφέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση στην άβυσσο.
Η πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική Βοσνία δεν είναι βιώσιμη. 
Ένας πόλεμος μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών στα Βαλκάνια θα αντηχούν στα προάστια του Παρισιού, του Άμστερνταμ και του Βερολίνου, λόγω των μεγάλων μειονοτήτων των μουσουλμάνων στις χώρες αυτές, σημειώνει το think tank.
H EE επέτρεψε στο Ισλάμ να αναπτυχθεί στην Ευρώπη και παραδόξως εκτιμούσε ότι οι Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι θα αισθανόταν ευγνώμονες γι 'αυτή την παραχώρηση.
Από την άποψη των μη ευρωπαϊκών δυνάμεων, τα Βαλκάνια είναι ένα γεφύρι που αξίζει τη μάχη.
Τον 19ο αιώνα  ήταν οι Ευρωπαίοι που επεκτείνονταν στην Κίνα, τώρα οι Κινέζοι προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος στην Ευρώπη.
Οι κινεζικές επενδύσεις και επιρροές αναπτύσσονται ραγδαία στα Βαλκάνια.
Για αιώνες, αυτό το τμήμα της Ευρώπης υπήρξε το πεδίο μάχης μεταξύ του (Ορθοδόξου και Καθολικού) Χριστιανισμού και του Ισλάμ.
Τώρα ένας νέος παγκόσμιος παίκτης εμφανίστηκε στην περιοχή: η Κίνα.
Για πολλούς Ευρωπαίους αυτό το κομμάτι της Ευρώπης φαίνεται ελάχιστα σημαντικό, αλλά εκτιμάται ότι η υποτίμηση των Βαλκανίων θα είναι θανατηφόρο λάθος.
Οι συγκρούσεις εκεί απέχουν πολύ από την επίλυσή τους και η Δύση, λόγω της άγνοιας της πολυπλοκότητας της ιστορίας των Βαλκανίων, πυροδοτεί τις συγκρούσεις με τις λύσεις που εφαρμόζει στην περιοχή.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης