Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΥΠΕΞ: Ιστορική απόφαση του ΟΗΕ για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

ΥΠΕΞ:  Ιστορική απόφαση του ΟΗΕ για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα
Πρόκειται για την Απόφαση περί επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης τους που ψηφίστηκε ομόφωνα 
Μια ιστορική απόφαση, που δίνει το πράσινο φως για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, υιοθέτησε ομόφωνα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 13 Δεκεμβρίου, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας.
Πρόκειται για την Απόφαση περί «επιστροφής ή απόδοσης πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης τους» και παραπέμπει στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
«Η ελληνική πρωτοβουλία έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις γεωγραφικές ομάδες των κρατών, 105 εκ των οποίων τη συγκηδεμόνευσαν», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως διευκρινίζει η Απόφαση, εστιάζει στην υποχρέωση των κρατών να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου, δεδομένων και των πρόσφατων συρράξεων στη Μέση Ανατολή που είχαν ως παράπλευρη συνέπεια την καταστροφή, λεηλασία, κλοπή, αλλά και παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, κυρίως μέσω του διαδικτύου.
Σημειώνεται, επίσης, πως η Απόφαση καταδικάζει τις ανωτέρω παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και καλεί τα κράτη να προστατεύσουν την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνον λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της, αλλά και επιστρέφοντας κλεμμένα ή παρανόμως διακινηθέντα πολιτιστικά αγαθά στις χώρες προέλευσης.
«Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Ελλάδας, η οποία ηγήθηκε και των σχετικών διαπραγματεύσεων», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών και συμπληρώνει πως «η συγκεκριμένη απόφαση υιοθετείται αδιαλείπτως από τη Γενική Συνέλευση ανά τριετία, με τη χώρα μας να υποβάλει παγίως το σχετικό ψήφισμα, στην κατεύθυνση προάσπισης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης